Predvsem pa ga nikoli ne pozabite...

Avtomobilski ključi so s preobrazbo v kartice dobili kopico novih funkcij, po zaslugi tega, da so dobili novo obliko, pa lahko vselej ostanejo v žepu. A vseeno se nam lahko zgodi, da jih izgubimo. Kako ukrepati tedaj?

Predvsem pa ga nikoli ne pozabite... (foto: Ford) Ford
8. 2. 2022

Sodobni avtomobilski ključi so zagotovo ena od številnih novosti, ki so v zadnjih letih še nekoliko olajšale vsakodnevno uporabo avtomobilov. Prve pametne ključe oziroma kartice so pri Renaultu predstavili že pri drugi generaciji Lagune pred natanko 20 leti, ko je bil za zagon avtomobila še potreben fizični stik med kartico in čitalnikom. Danes pa nam sodobni pametni ključi omogočajo povsem brezstično delovanje. To pomeni, da lahko ostane v žepu ali torbici med odklepanjem in zaklepanjem vozila, pa tudi med vožnjo oziroma ob zagonu motorja.

Dokler je ključ oziroma kartica ​v žepu, ročni torbici ali kjerkoli drugje na varnem, je seveda vse v redu, ​a hočeš nočeš se lahko hitro zgodi, da enostavno pozabite, kam ste ključ ali kartico nazadnje odložili. Če se vam to zgodi na dopustu v tujini, je še toliko huje oziroma bolj zapleteno. Toda takšna ali drugačna rešitev se vselej najde.

Kot rečeno, avtomobilski ključi so v zadnjih letih doživeli velik napredek. V nekaj desetletjih so se iz unikatnega koščka kovine s preprostim vezjem in oddajnikom infrardečih žarkov spremenili v naprave, ki omogočajo samodejno komunikacijo z vozilom in ne služijo samo za odklepanje vozila, ampak tudi za zagon motorja, odpiranje prtljažnih vrat in še bi lahko naštevali. Pri BMW-ju so šli pred nekaj leti celo tako daleč, da so razvili in v nekaj izbranih modelov uvedli pametni ključ, opremljen z majhnim, za dotik občutljivim zaslonom, ki poleg zgoraj naštetih funkcij omogoča celo parkiranje vozila na daljavo, preverjanje količine goriva v rezervoarju in nastavljanje želene temperature v zaklenjenem vozilu na daljavo.

Ob vsej tej tehnologiji se zato v trenutku, ko ugotovite, da ste ključ izgubili, pojavi panika in v glavi se zastavijo vprašanja, kaj storiti in koliko vas bo napaka stala. A situacija običajno še zdaleč ni tako črna, kakor se zdi na prvi pogled. Če imate v bližini nadomestni ključ, je rešitev takoj pri roki, sicer pa vam je lahko v veliko pomoč tudi zavarovalnica. Velika večina avtomobilskih zavarovalnic namreč v svojih paketih zavarovanja kaska omogoča brezplačno zamenjavo izgubljenega ali odtujenega avtomobilskega ključa, po potrebi pa vam lahko krijejo tudi zamenjavo avtomobilskih ključavnic. Pri tem je sicer treba o dogodku obvestiti policijo, da pripravi zapisnik o dogodku in preveri lastništvo avtomobila, a zaradi tega običajno ni zapletov.

Sicer pa vam zavarovalnica v tovrstni zagati lahko pomaga tudi, če ste se pri obveznem zavarovanju vozila odločili tudi za asistenco oziroma pomoč na cesti. V tem primeru vsaj nekatere zavarovalnice omogočajo brezplačno odklepanje vozila na kraju dogodka in dostavo rezervnega ključa avtomobila, če jim ga lahko kdo izmed vaših prijateljev ali svojcev dostavi. Podobne storitve omogoča tudi Avto-moto zveza Slovenije.

Katerakoli oblika asistence vam torej hitro pomaga rešiti ali pa vsaj prebroditi težavo, in sicer vsaj z omogočitvijo prevoza domov, kjer nato, če ste ključ zares izgubili oziroma so vam ga ukradli, laže rešite neljubi zaplet. Pri tem je seveda najbolj smiselno v čim krajšem času naročiti novo kopijo ključa, za kar najhitreje poskrbi pooblaščeni zastopnik vozila vaše znamke. Pri tem mu je v veliko pomoč morebitni nadomestni ključ vozila ali pa vsaj unikatna koda, napisana na kartici oziroma listku, ki je priložen vsakemu novemu vozilu. Če teh podatkov nimate, je proces izdelave novega ključa precej dolgotrajnejši in seveda tudi dražji. Cena izdelave novega ključa se med avtomobilskimi proizvajalci razlikuje, hitro pa lahko doseže tudi več sto evrov.

Morda ste pomislili, da lahko zaradi čedalje komplek­snejše zgradbe pametnih avtomobilskih ključev, ki jih je prav zaradi tega tudi vse teže ponarediti, za izdelavo nadomestkov poskrbijo zgolj zastopniki posameznih avtomobilskih znamk, a to v večini primerov ne drži. S tem se namreč še vedno ukvarjajo tudi ključavničarji, ki zvesto sledijo razvoju tehnologije in novostim v avtomobilski industriji. Kako rešujejo težave z izgubljenimi in odtujenimi avtomobilskimi ključi, nam je pojasnil Robert Zupanc iz kranjskega podjetja Krila, ki izdeluje različne vrste ključev že dobrega četrt stoletja.

Kot je pojasnil Zupanc, je povpraševanje po nadomestnih avtomobilskih ključih v njihovi delavnici precejšnje, saj prejmejo novo naročilo za izdelavo v povprečju na vsake dva dni, pri čemer k temu šteje zgolj pametne avtomobilske ključe, katerih izdelava je dolgotrajnejša in tudi, kot že rečeno, precej dražja. Za klasični avtomobilski ključ, ki vsebuje le rezilo, ne pa tudi tehnologije daljinskega centralnega zaklepanja, kodnega zagona in drugih pripomočkov, je treba odšteti le okrog 10 evrov.

Izdelava klasičnega ključa s čipom in daljinskim upravljalnikom stane od 40 do 50 evrov, cena izdelave pametnega ključa pa se začne pri 70 evrih in se (z nekaj izjemami) konča pri 150 evrih. Proces izdelave duplikata zadnje od treh vrst ključev je relativno enostaven, opravljen je v dveh urah, kolikor potrebujejo za izdelavo fizičnega ključa in programiranje.

Zgornje cene pa veljajo le, če je treba izdelati duplikat. V nasprotnem primeru se po Zupančevih besedah močno zaplete. Proces izdelave ključa je namreč v tem primeru precej daljši in dražji, cena lahko naraste tudi do 1.000 evrov. O konkretnejših številkah sicer ni želel govoriti, saj se cene med znamkami zelo razlikujejo. Druga možnost je seveda klic na pooblaščeni servis, kjer so neposredno povezani s tovarno in imajo vse podatke, potrebne za izdelavo nadomestnega ključa, vendar pa lahko od naročila do prejema nadomestka minejo kar trije tedni.

K sreči to ne pomeni, da tri tedne ne morete vstopiti v vozilo, saj vam ključavničarske delavnice lahko omogočijo odklepanje vozila brez vloma, kar pa vas po ceniku podjetja Krila stane od 40 do 100 evrov. Pri novejših avtomobilih, ki jih s ključem v žepu odklenemo zgolj z dotikom kljuke vrat (ali pa se vozilo samodejno odklene že, ko ste v njegovi neposredni bližini), sicer sistem načeloma preprečuje, da bi avtomobil zaklenili, če je ključ v kabini.

Čeprav bi kdo pomislil, da se morajo v podjetju za izdelavo ključa novih, recimo do pet let starih vozil povezati s proizvajalcem, pa ni tako, saj storitev v celoti opravijo z lastnim znanjem in tehnologijo. Za izdelavo nadomestnega ključa se morajo z računalnikom povezati z vozilom. No, res je, da tudi ta proces ni samoumeven, saj je prvi na potezi še vedno avtomobilski proizvajalec. Podjetju, ki se ukvarja z izdelavo ključev, mora odobriti dostop do sistema kod in nato jih lahko redno poso­dablja. Kot pravi Zupanc, v praksi traja približno eno do dve leti, da proizvajalec v sistem vnese zahtevane kode, s čimer neodvisnim delavnicam omogoči izdelavo nadomestnih ključev. Ob izgubi ključa najnovejših modelov vozil je tako za izdelavo nadomestka še vedno edina rešitev klic na uradni servis.

Zaradi uvedbe pametnih ključev in vedno večje varnosti, ki jo omogočajo sodobni avtomobili oziroma proizvajalci, delavnice, ki izdelujejo nadomestne avtomobilske ključe, torej ne bodo ostale brez dela. Kot opaža Zupanc, se tehnologija na tem področju sicer razvija izredno hitro, vendar pa imajo tudi podjetja, kot je njegovo, čedalje boljši in hitrejši dostop do novosti, tako da lahko brez težav sledijo razvoju.

To je dobrodošlo tudi za lastnike avtomobilov, zlasti tistih starejših in nekoliko manj vrednih, pri katerih se izdelava originalnega nadomestnega ključa zdi ekonomsko nesmiselna. Ne nazadnje lahko za znižanje stroškov izdelave nadomestnega ključa lastniki vozil poskrbijo tudi sami, saj je mogoče vse ključne komponente z nekaj znanja in iznajdljivosti mogoče najti že kar po spletu, v ključavničarski delavnici pa nato poskrbijo le še za vse potrebno programiranje.

Kako se zavarovati?

Pri izgubi avtomobilskega ključa vam lahko precej pridejo naproti tudi zavarovalnice, a le, če sklenete ustrezno obliko zavarovanja. Določeno pomoč lahko vsebuje že sklenjena asistenca, za katero morate odšteli okrog 30 evrov. Ob izgubi ključa vam pri zavarovalnici organizirajo brezplačno dostavo nadomestnega – če ga seveda imate. Za izdelavo nadomestnega ključa morate namreč uveljavljati zavarovanje kaska, kar pa razumljivo pride v poštev le pri novejših avtomobilih. Sicer pa asistenco, ki obsega dostavo rezervnega ključa, ponujajo tudi pri AMZS-ju, kar je posebno dobrodošlo za lastnike vozil, starejših od 20 let, saj zanje zavarovalnice praviloma ne ponujajo več možnosti izbire avtomobilske asistence.

Kraja avtomobila brez ključa v teoriji še lažja

Čeprav ključa nikoli ne izpustite iz rok, pa je mogoče, da vam nepridipravi vseeno odtujijo avtomobil. Pametni ključi so namreč opremljeni s tako imenovanimi transponderji, ki ves čas oddajajo in sprejemajo signale, s katerimi komunicirajo z avto­mobilom. Ta signal je mogoče tudi prestreči z nekaj deset evrov vrednimi napravami in ga nato posredovati do avtomobila.

Signal je mogoče uporabiti tako za odklepanje vozila kot tudi za zagon motorja, kar pomeni, da se nepridipravi z njim brez težav odpeljejo izpred vaše hiše. Proti temu se lahko zavarujete na več načinov, in sicer z namestitvijo mehanske zaščite vozila (ki na primer zablokira obračanje volanskega obroča), parkiranjem vozila v garažo oziroma pod ključ, hrambo pametnega ključa v Faradayevi kletki, ki preprečuje oddajanje signala, ali pa z deaktivacijo samodejnega odklepanja vozila, kar lahko opravijo na pooblaščenem servisu.

Kmalu namesto ključev le še pametni telefoni?

Pametni telefoni postajajo čedalje bolj povezani oziroma že kar nepogrešljiv del sodobnih avtomobilov, v prihodnosti pa bo ta povezava še močnejša. Pričakovati je namreč, da bodo pametni telefoni prevzeli funkcijo pametnih ključev. Hyundai je tovrstno možnost lani ameriškim kupcem najprej ponudil v Sonati. Prednosti je že na prvi pogled kar nekaj. Odklepanje vozila namreč deluje po protokolu NFC, kar pomeni, da mora biti telefon največ nekaj centimetrov stran od vrat; ob vključeni povezavi bluetooth in nameščeni posebni aplikaciji, ki jo ponuja Hyundai, pa je mogoče vozilo vseeno zagnati in odklepati tudi na daljavo.

Hkrati lahko lastnik vozila digitalni ključ namesti na dva dodatna telefona, kar pomeni, da lahko ob izgubi ali okvari enega pametnega telefona enostavno uporabite drug pametni telefon z nameščenim ključem. Ob tem sistem omogoča tudi upravljanje drugih funkcij v vozilu, od nastavljanja električnih sedežev, klimatske naprave do avdiosistema in tako naprej. Hyundaiju na tem področju že sledijo tudi drugi proizvajalci.