Kako umazani so električni avtomobili? Ponekod celo bolj kot bencinski!

Pri podjetju REG so predstavili zanimivo raziskavo, ki prikazuje del slike o (ne)čistosti električnih avtomobilov.

Kako umazani so električni avtomobili? Ponekod celo bolj kot bencinski! (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
11. 11. 2021

Električni avtomobili so praviloma veliko bolj čisti, kot pa njihovi bencinsko in dizelsko gnani bratje. A o tem, kako čistejši so je generalno gledano težko govoriti. Že res, da pri svojem delovanju ne izločajo škodljivih izpustov, zato pa je toliko bolj sporna njihova proizvodnja oziroma proizvodnja njihovih baterij – pa tudi elektrike. In tako se ekološka nota električnih avtomobilov po svetu močno razlikuje oziroma je njihova uporaba ponekod celo okolju škodljiva.

Preberite še: Električne polnilnice v večstanovanjskih stavbah - Kdaj lahko pričakujemo spremembe?

Ob vrhu COP26 so zato pri raziskovalni družbi Radiant Energy Group (REG) pripravili analizo, kje v Evropi je uporaba električnih avtomobilov najbolj prijazna. Evropa je namreč območje z najhitrejšo rastjo prodaje električnih avtomobilov. Pri tem so upoštevali podatke o tem, na kakšen način posamezne države pridobivajo električno energijo, ki jo nato uporabniki 'črpajo' v baterijske sklope svojih vozil.

Rezultati so vsekakor zanimivi. Najbolj čista je uporaba električnih avtomobilov v Švici, kjer elektriko pridobivajo izključno s pomočjo jedrskih in hidroelektrarn, zaradi česar same po sebi ne vplivajo na kakovost zraka. Švici nato sledijo Norveška, Francija, Švedska in Avstrija, kjer je so izpusti CO-plinov v ozračje na račun električnih avtomobilov v primerjavi s klasičnimi za 93 ali več odstotkov nižji.

Slovenija pred Nemčijo in ob boku Veliki Britaniji

Na dnu lestvice sta na drugi strani Kosovo in Poljska, kjer uporabniki električnih avtomobilov okolju prizadenejo več škode, kot če bi vozili bencinske ali dizelske avtomobile, saj večino električne energije tam pridobijo iz termoelektrarn. Sledijo jim Ciper, Srbija Estonija in pa, zanimivo, Nizozemska, ena izmed držav z največjim deležem električnih avtomobilov v Evropi. Tam električni avtomobili v zrak posredno in neposredno spustijo 35 odstotkov manj toplogrednih plinov.

In kje je Slovenija? V zlati sredini. Električni avtomobili so po podatkih REG na račun virov električne energije za 70 odstotkov bolj čisti kot bencinski in dizelski avtomobili. Delež je malenkost manjši kot v Veliki Britaniji in precej večji kot recimo v Italiji ali Nemčiji, kjer se giblje le okrog 50 odstotkov. Je pa zato na drugi strani precej pred nami naša južna soseda Hrvaška, kjer delež znaša skoraj 80 odstotkov.

Preberite še: