Le še danes z letno opremo: zaradi katerih prekrškov vas pozimi lahko oglobijo?

14. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Kazni so predvidene, če vas ujamejo z neustreznimi pnevmatikami, predvidene in še precej višje pa so tudi, če vas dobijo z neočiščenim vozilom ali drugimi nepravilnostmi.

Po tem, ko smo letos zabeležili rekordno topel oktober, se novembrske temperature približujejo povprečju zadnjih let. In ravno v sredini meseca se sedaj večina krajev po Sloveniji že prebuja v jutrih, ko se temperature gibljejo blizu ledišča. Uporaba zimske opreme je zato že zelo priporočljiva vsaj zadnjih nekaj dni, od jutri dalje pa je tudi obvezna.

Vulkanizerji tako od začetka prejšnjega tedna beležijo porast strank, ki želijo letne gume zamenjati z zimskimi, ponekod, kjer ne sprejemajo rezervacij terminov za zamenjavo pnevmatik, pa je bilo še pred petkom treba na menjavo pnevmatik čakati tudi več ur.

Preberite še: Test: Zimske gume 2022 - tu so najslabše in najboljše (slavila tudi domača Sava)

Praviloma sicer velja, da se zimske pnevmatike v primerjavi z letnimi na cesti bolje obnašajo že pri temperaturah pod sedmimi stopinjami Celzija, dež, sneg ali poledica pa te razlike le še močno poudarijo.

Ustrezno zimsko opremo sicer predstavljajo zimske pnevmatike z vsaj tri milimetre globokim profilom (na južnem delu Primorske ob tem zadostujejo že letne pnevmatike z zadostnim profilom) ali pa letne pnevmatike, ki imajo vsaj tri milimetre profila, če imamo v vozilu shranjene verige. Proizvajalci pnevmatik priporočajo, da je globina profila vsaj štiri milimetre, vsaj dodaten milimeter pa je seveda zgolj dobrodošel.

Kazen za neuporabo oziroma neustrezno zimsko opremo znaša 40 evrov, velja pa tudi za voznike, ki ne bodo imeli zimskih gum na priklopnih vozilih oziroma ne bodo uporabljali zimskih verig, ko bo to od njih zahtevala prometna signalizacija. A omenjena kazen je še najnižja med tistimi, ki vas lahko doletijo pozimi.

Kazni v Sloveniji so nekje v evropskem povprečju, hkrati pa daleč od rekordnih. Tako boste recimo v Avstriji za oviranje prometa zaradi neustrezne zimske opreme plačali kar 5.000 evrov!

Ob 200 evrov boste v primeru, kadar bo na neočiščenem vozilu toliko vode, ledu ali snega, da bi z razlivanjem ali raztresanjem med vožnjo ogrožali prometno varnost.

Še dodatnih sto evrov (skupaj 300) bo šlo iz vaše denarnice, če ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki na določenem odseku zaradi snežnih razmer začasno omejuje ali prepoveduje vožnjo osebnih oziroma tovornih vozil.

Preberite še: M+S kmalu ne bo več oznaka za zimske pnevmatike. Kako torej prepoznati 'pravo' zimsko gumo?

No, če smo nekoliko višje zapisali, da je kazen za neopremljenost z zimsko opremo 40 evrov, pa bodo policisti voznika vozila brez zimske opreme kaznovali s kar 500 evri kazni, če bo vozilo zaradi tega obstalo na cesti in oviralo promet. Hkrati bo za ta prekršek prejel še pet kazenskih točk.

Precej višje so kazni za pravne osebe, ki na službenih vozilih ne bodo zagotovile ustrezne zimske opreme oziroma če bo zaradi tega prišlo do oviranja prometa. Ob 120 evrih kazni za odgovorno osebo bodo namreč deležne še 1.000 evrov kazni, namenjenih podjetju.

Poleg ustreznih zimskih pnevmatik (ali zgoraj navedenih alternativ) je pozimi priporočljivo imeti v vozilu tudi metlico za čiščenje snega z vozila, strgalo za led, manjšo lopato, s katero lahko odstranite sneg izpod koles, pa tudi kakšen dodaten pulover, rokavice, kapo ali odejo, za primer, da obtičite na težko dostopnem področju, od koder bi vas morali reševati in bi trajalo dlje časa.