Topla oblačila in obutev; nevarnost, ki se je v avtomobilu premalokrat zavedamo

Z zimskimi oblačili (in obutvijo) v avtu raje previdno. Že varnostni pas ne sede pravilno, debela oblačila omejujejo gibanje, šal in kapa pa preglednost ...

Topla oblačila in obutev; nevarnost, ki se je v avtomobilu premalokrat zavedamo (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 12. 2022

Trenutne temperature so sicer daleč od tega, kar lahko pričakujemo v zimskem času, kljub temu pa tudi temperature okoli ničle v avtomobilu, sploh če noč preživi zunaj, niso prijetne. Mnogi zato sedejo v avtomobil, sploh če gre za dizelski pogon starejše izdelave, izdatno zimsko opremljeni in oblečeni. Prve minute bodo zagotovo prijetne, toda s stališča varnosti si voznica ali voznik s takim načinom napravi medvedjo uslugo.

Varnostni pas ne sede pravilno

Glede pasivne varnosti so najbolj problematična debela oblačila, predvsem puloverji, debele puhovke in bunde. Ne le, da omejujejo gibalne sposobnosti v avtomobilu, ampak lahko povzročijo, da varnostni pas ne sede pravilno in dovolj tesno na voznikovo telo. Že odločno in nenadno zaviranje lahko povzroči lažje poškodbe, kot so ugotovili pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC.

Ravno tako ugotavljajo, da že pri trku s hitrostjo 16 km/h lahko pride do resnih poškodb ledvic, jeter, vranice ... če varnostni pas ne stisne telesa tesno k sedežu preko kolkov. In na zgornjem delu preko ramena.

Debele rokavice in kapa ne spadajo za volan

S tem težav še ni konec - debele zimske rokavice, posebno še iz tkanine ali volne, lahko povzročijo drsenje roke na volanu (ravno tako pomenijo nepotreben filter med volanom in roko), debela kapa, poveznjena na oči pa zmanjšuje vidljivost, v določenih primerih tudi priduši zvoke zunanjosti. Tu so seveda še težki in okorni zimski čevlji z debelim podplatom, ki ravno tako zmanjšajo občutek ob zaviranju (in nežnemu dodajanju plina, kar je še bolj pomembno na spolzki podlagi), zaradi širine pa lahko pomenijo tudi, da se bo noga zataknila med pedala ali da boste pomotoma pritisnili na dva pedala.

Skratka - če ne zdržite teh nekaj minut, preden se avto oziroma kabina ogreje na spodobno temperaturo (ne pozabite - ogrevanje motorja avtomobila na mestu je kaznivo, pa tudi traja dlje), se oblecite tako, da to v nobenem primeru ne bo vplivalo na sposobnost vožnje in vašo varnost. Torej  - nataknite si tanjše usnjene rokavice, čevlje s čim bolj mehkim, podplatom (pa dovolj ozkim seveda), kapo pa boste v avtu najlaže pogrešali.