Uradno so to avtomobili, ki imajo največkrat prevrtene kilometre

Med prvo deseterico ima skoraj vsak četrti prevrtene kilometre.

Uradno so to avtomobili, ki imajo največkrat prevrtene kilometre (foto: Profimedia) Profimedia
29. 12. 2022

Vrtenje kilometrov pri rabljenih avtomobilih je eden najbolj enostavnih in najpogosteje uporabljenih trikov, s katerimi prodajalci avtomobilov (tako fizične osebe kot podjetja) umetno dvigujejo vrednost vozil. In čeprav je to tematika, o kateri se govori že desetletja, pravega napredka na področju preprečevanja tovrstnih kaznivih dejanj tako v tujini kot v Sloveniji še ni bilo.

Po podatkih Evropske unije sicer zgolj na račun vrtenja kilometrov rabljenih vozil vsako leto nastane 8,8 milijona evrov škode. Ta se kaže na različne načine. Na eni strani kupci plačajo več denarja za avtomobil, kot je dejansko vreden. Hkrati tudi ne poznajo zgodovine vozila in servisov, zaradi česar je večja verjetnost, da bo prišlo do nepredvidenih okvar, bodisi zaradi iztrošenosti materiala, ki je posledica dejanskih kilometrov, ali nespoštovanja servisnih intervalov.

In kateri so avtomobili, pri katerih najpogosteje prihaja do vrtenja kilometrov? Odgovor na to vprašanje so poiskali pri podjetju CarVertical in v zadnjih 12 mesecih na 24 tržiščih po svetu (večina držav je evropskih) preučili 1,11 milijona rabljenih avtomobilov. Na podlagi raziskave so pripravili seznam desetih modelov avtomobilov, pri katerih so statistično gledano zabeležili največ primerov manipulacije prikazovalnikov prevoženih kilometrov. Rezultate si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Mesto Znamka in model avtomobila Delež rabljenih vozil s prevrtenimi kilometri
1. Audi A8 30,6 %
2. Ford Mustang 25,7 %
3. Volkswagen Tiguan 25,4 %
4. Audi A7 24,5 %
5. BMW serije 7 24,1 %
6. Volkswagen Transporter 24 %
7. BMW X6 23,6 %
8. BMW X5 23,4 %
9. Audi A6 22,2 %
10. Ford Mondeo 22 %


Kot je mogoče takoj razbrati iz tabele, so tarče prevarantov najpogosteje avtomobili prestižnih znamk (v primeru Audija A8 ima kilometre prevrtene skoraj vsak tretji rabljeni avtomobil), kar pa ni presenečenje. Gre namreč za vozila, ki jim najhitreje pade cena, zaradi česar z vrtenjem kilometrov prodajalci tudi najlažje umetno dvignejo njihovo ceno oziroma zaželenost. Hkrati gre za avtomobile, pri katerih se elementi, kot so sedeži in volanski obroč, obrabljajo nekoliko počasneje, zaradi česar neizkušen kupec še toliko težje opazi, da nekaj ni v redu.

Preberite še: Spoznajte finaliste za Slovenski avto leta 2023! (video)

Če se torej odločite za nakup rabljenega avtomobila, še posebej če je govora o modelu iz zgornjega seznama, previdno. Najbolje je seveda avtomobil kupiti iz znanega vira, ali pa uglednega prodajalca rabljenih in novih vozil, pri čemer si je dobro zagotoviti tudi garancijo na prevožene kilometre ali stanje vozila. Kljub temu je pred nakupom (ali tik po nakupu) priporočljivo preveriti zgodovino in stanje vozila na pooblaščenem servisu (ali pa vsaj pri svojem izbranem mehaniku oziroma v delavnicah AMZS) in tako preveriti, ali ste kupili dober avtomobil ali mačka v žaklju.