Video spomin na trenutek, ko je pred 20 leti kopensko vozilo Thrust SSC prebilo zvočni zid

Zadnjih devet let poskušajo postaviti nov rekord kopenske hitrosti - 1000 milj na uro (1609km/h). Za sedaj pa Thurst SSC s hitrostjo 1228km/h ostaja rekorder med kopenskimi vozili.

Video spomin na trenutek, ko je pred 20 leti kopensko vozilo Thrust SSC prebilo zvočni zid (foto: Bloodhound SSC ekipa @ YouTube) Bloodhound SSC ekipa @ YouTube
23. 10. 2017

Minilo je že več kot 20 let odkar je Thrust SSC postal prvo kopensko vozilo, ki je doseglo zvočno hitrost in postavilo ultimativni rekord drvenja s hitrostjo kar 1.228km/h. Thrust SSC ali v polnem imenu Thrust Supersonic car je avtomobil z reaktivnim pogonom. Rekord so dosegli oktobra 1997 v puščavski Nevadi v ZDA.

A rekordi so zato, da se jih podira. Zadnjih devet let to skušajo z novim vozilom, imenovanim Bloodhound SSC. Njihov cilj je 1.609km/h, okroglih 1000 milj na uro, a jim za enkrat to še ni uspelo.

Bloodhoud ekipa je medtem predstavila posnetek, ki nas spomni, kako je Andy Green, lovski pilot britanske vojske, za krmilom divjega Thrusta SSC prebil zvočni zid. Thrust SSC je med obema poskusoma zaradi sistema kolesja zanašalo v levo, zato je moral Green krmilo držati 90 stopinj v nasprotno smer, da je SSC dirkal relativno naravnost. 

Thrust SSC sta poganjala dva turbovetilatorska motorja znamke Rolls-Royce Spey.