Kakšen uspeh za podjetje v Žireh, sedaj bodo sodelovali z največjim svetovnim proizvajalcem kmetijske mehanizacije

V žirovskem podjetju Poclain Hydraulics že od jeseni 2020 beležijo občutno povečano povpraševanje po hidravličnih ventilih in napravah. Podjetje je tako ob povečani proizvodnji lani zabeležilo rekordno, 24-odstotno rast prodaje in z 41 milijoni evrov prihodkov doseglo rezultat iz leta 2018.

Kakšen uspeh za podjetje v Žireh, sedaj bodo sodelovali z največjim svetovnim proizvajalcem kmetijske mehanizacije (foto: Poclain Hydraulics) Poclain Hydraulics
23. 5. 2022

Kot je v sporočilu za javnost pojasnil direktor žirovskega podjetja Aleš Bizjak, so raven prodaje iz leta 2018, ki je bilo zanje najbolj uspešno leto, odkar so del mednarodne skupine Poclain, lani dosegli s skoraj sedmimi odstotki zaposlenih manj. "To potrjuje uspešnost naših ukrepov stalnega povečevanja produktivnosti," je izpostavil direktor.

Leto 2020 so ob koronski krizi in padcu gospodarske rasti v žirovskem Poclain Hydraulics zaključili s 33 milijoni evrov prihodkov, kar je bilo za 15 odstotkov manj od načrtovanega. Od jeseni 2020 so nato beležili občutno povečano povpraševanje po hidravličnih ventilih in hidravličnih napravah, kar se je odrazilo v zvišanju rasti prodaje, ki se je nadaljevala tudi preko lanskega leta.

K dobrim poslovnim rezultatom podjetja ni pripomogla le občutna oživitev trga, temveč tudi širitev poslovanja na globalnem tržišču, zlasti na programu zahtevnejših kmetijskih strojev. Hkrati so, kot je pojasnil Bizjak, uspeli prodreti še na ameriški trg, in sicer do največjega svetovnega proizvajalca kmetijske mehanizacije, kar bo generiralo glavnino rasti poslovanja v letošnjem letu.

"Na segmentu ventilov, ki je naš osrednji in najpomembnejši program, smo glede na lanskoletne rezultate za leto 2022 načrtovali 13-odstotno rast, a bomo, kot je videti, glede na naraščajoča naročila presegli tudi letošnje načrte," je navedel direktor.

V podjetju so v minulem letu intenzivno izvajali program prestrukturiranja proizvodov, s čimer nadaljujejo tudi letos. Tako opuščajo nekatere programe, ki kljub povečanemu povpraševanju na domačem trgu ne dosegajo dovolj visoke dodane vrednosti, in se raje osredotočajo na zahtevnejše proizvode, s katerimi na globalnih ciljnih tržiščih beležijo stalno rast.

Kot je pojasnil Bizjak, rast povpraševanja spodbuja tudi naložbene aktivnosti. V podjetju so si zastavili ambiciozen rekorden program investicij, ki bodo dosegle skoraj 10 odstotkov vrednosti prodaje. Prvenstveno bodo usmerjene v digitalizirane fleksibilne montažne linije, v širitev kapacitet in v visoko fleksibilne obdelovalne sisteme CNC.

Naložba v najsodobnejšo proizvodno opremo za fino obdelavo z zelo visoko preciznostjo in v moderno programsko opremo za Poclain Hydraulics pomeni tehnološki korak naprej. Pravkar zaključujejo projekt nadzora produktivnosti in obrabe obdelovalnih orodij, kar je potrebno za avtomatizacijo proizvodnje.

Izboljšana produktivnost, ki sloni na avtomatizaciji, robotizaciji in digitalizaciji, se odraža tudi v poslovanju. "Lahko bi naredili še več, če se ne bi nenehno soočali s pomanjkanjem usposobljenih kadrov, ki jih v proizvodnji potrebujemo za povečan obseg poslovanja," je izpostavil direktor podjetja, v katerem je trenutno skoraj 300 zaposlenih.

Bizjak ocenjuje, da bo na letošnje poslovanje bolj kot na lanskega vplivala draginja pri energiji in materialih. Glede na dinamično rast trga in povečanih potreb kupcev pa vsaj še 12 mesecev računa na intenzivnejšo proizvodnjo.

Tovarna v Žireh je po številu zaposlenih tretja največja med desetimi tovarnami v mednarodni skupini Poclain, ki ima sedež v Franciji.

Skupina posluje na treh kontinentih v 20 državah in z 2500 zaposlenimi letno ustvari za približno 400 milijonov evrov prihodkov. Žirovsko podjetje je znotraj skupine pomemben kompetenčni center za hidravlične ventile in naprave, ki omogočajo obratovanje različnih industrijskih delovnih strojev.

Preberite še:

Prodaja avtodomov iz tovarne v Odrancih gre za med, podjetje Carthago bo v Sloveniji zdaj izdelovalo še nekaj novega