Fiat Stilo 1.9 JTD (80 km) Active 5V

Zadnje čase je Fiat Avto hvaležna tema debat o prihodnost italijanske tovarne. Stilo je zanimiv konj, toda premalo vleče, da bi veliki hitri omogočal pozitiven rezultat.

Prenesi PDF testa
12. 12. 2002

Prodaja Stiloja namreč ni takšna, kot so pri Fiatu načrtovali. Ampak po dveh tednih v petvratnem Stiloju z dizlom z 80 konjskimi močmi pod motornim pokrovom razlogi za to niso nič jasnejši kot ugibanje. Stilo je namreč daleč od tega, da bi mu lahko rekli podpovprečen ali celo slab avto.

Že motor je sodoben, 1, 9-litrski turbodizel s tehnologijo skupnega voda in z oznako JTD, ki smo ga hvalili tudi v močnejši izvedbi (110 konjskih moči) in v drugih avtomobilih istega koncerna. 80 konjskih moči ni športno trgajočih, in ker Stilo tehta 1380 kilogramov, tudi zmogljivosti niso takšne. So pa povsem zadostne, da z njim v mestu ne boste povzročali gneče ob speljevanju pred semaforji, prehitevati se da brez potnih dlani, dolge avtocestne poti pa zmore z več kot zadovoljivimi potovalnimi hitrostmi.

Deklarirana končna hitrost je sicer »le« 170 kilometrov na uro, a s kakim desetakom manj na merilniku hitrosti lahko prepotujete pol Evrope, ne da bi se Stilo pritoževal ali da bi vas od tiščanja na stopalko za plin prijel krč v meča. In če boste le malo zmernejši, se lahko poraba na taki poti spusti krepko pod 7 litrov na 100 prevoženih kilometrov. Motor si torej mirno zasluži oznako dobro.

Kako stopničko nižje, recimo v povprečnem razredu, je notranjost. Prostora je sicer dovolj, a se sedi (spredaj) previsoko, plastika pa bi bila lahko prijaznejša očem in otipu. Je pa dovolj dobra, da ne škripa in ne daje občutka, kot da bo kak kos prejkone odpadel.

Podvozje je, ker je petvratni Stilo bolj družinsko usmerjen, nastavljeno na udobje, a je lega na cesti zanesljiva, zavore si ne zaslužijo žal besede, le volan je preveč servoojačen. Ročica menjalnika je dokaj dolga in čeprav so njeni gibi natančni in hitri, bi bili lahko manj gumijasti.

Oprema si zasluži oznako zmerno: za varnost je poskrbljeno z dvema varnostnima blazinama, ABS-om s sistemoma EBD in BAS in s sistemom prosti zdrsu pogonskih koles ASR. Osrednja ključavnica nima daljinskega upravljanja, za klimatsko napravo je treba doplačati dobrih dvesto tisočakov, potovalni računalnik sodi v serijsko opremo, ravno tako meglenke.

In cena: več kot tri milijone tolarjev. Morda tiči razlog za slabšo prodajo prav v ceni ali pa je krivec recimo s sodobnimi trendi ne ravno usklajena oblika? Če vam je slednja všeč in vas prva ne moti, se lahko za Stiloja odločite s povsem mirno vestjo. Kupili boste dober avtomobil, ki sicer po ničemer resnično ne izstopa, a tudi na nobenem področju ne razočara.

Dušan Lukič

Foto: Aleš Pavletič

Fiat Stilo 1.9 JTD (80 km) Active 5V

Osnovni podatki

Prodaja: Avto Triglav d.o.o.
Cena osnovnega modela: 13.095,56 €
Cena testnega modela: 14.674,09 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 59kW (80 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 13,3 s
Največja hitrost: 170 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 5,5l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - vrstni - dizelski z neposrednim vbrizgom - gibna prostornina 1910 cm3 - največja moč 59 kW (80 KM) pri 4000/min - največji navor 196 Nm pri 1500/min
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi - 5-stopenjski ročni menjalnik - gume 195/65 R 15 T
Mase: prazno vozilo 1305 kg
Zunanje mere: dolžina 4253 mm - širina 1756 mm - višina 1525 mm - medosna razdalja 2600 mm - rajdni krog 11,1 m
Notranje mere: posoda za gorivo 58 l
Prtljažnik: (normno) 355-1120 l
Ocena
  • Petvratni Stilo z 80 dizelskimi konjskimi močmi ima pravzaprav vse, kar povprečen voznik potrebuje. Res je, lepo bi bilo, če bi bila oprema nekaj bogatejša, cena nižja, moči več … Ampak: tudi takšen, kot je, zadovolji prav vse potrebe.

Hvalimo in grajamo
motor
poraba goriva
prilagodljiva notranjost
uporabnost
premalo natančen volan
previsoko sedenje
oblika