Kratki test: Hyundai Ioniq HEV 1.6 GDI Premium 6DCT (2020)Korejski vmesni člen med sedanjostjo in prihodnostjo

Spoštujem vse vrste avtomobilov. Ne glede na velikost, karoserijsko izvedbo ali pogon. Vseeno pa moram priznati, da še vedno težko sprejmem elektrifikacijo pogona osebnega avtomobila.

Korejski vmesni člen med sedanjostjo in prihodnostjo (foto: Uroš Modlic) Uroš Modlic
20. 8. 2020

Priznam, težko boste med avtomobilskimi novinarji našli koga, ki bi se bolj branil električnega pogona kot jaz. Verjetno spadam med tiste, ki bodo bencinu in dizlu absolutno zvesti vse do trenutka, ko bo iz tal brizgnila še zadnja kaplja črnega zlata. Še več, resno razmišljam o tem, da je napočil skrajni čas, da si končno kupim neki predimenzionirani V8.

In potem iz uredništva priroma komanda, da bo hibridnega Ioniqa vozil - Tomažič. Okej, hibridi so med drugim namenjeni tudi nekoliko mehkejšemu in postopnemu prehodu na popolnoma električni pogon. Da prepričajo prepričane. Vseeno pa se mi je že misel na to, da bi me utegnil neki hibrid rešiti moje zaplankanosti, zdela nadvse zabavna.

Samo 14 dni pozneje je Hyundai Ioniq HEV resno načel temelje mojega bencinsko-dizelskega konstrukta.

Hibride sem vozil že prej, tudi tiste, ki spadajo v razred ali celo dva više, a moja druženja z njimi so bila kratka ali pa omejena zgolj na kakšno krajšo pot. V resnici me niso posebno navdušili, je pa res, da me hibridi v primerjavi s klasičnimi bencinsko gnanimi avtomobili niso niti razočarali. A preden se lotim recenzije Ioniqa HEV, je treba vedeti dvoje.

Prvič, posvetil se bom predvsem pogonskemu sklopu. Ta je namreč bistvo tega avtomobila, o vsem drugem je mogoče marsikaj prebrati v našem spletnem arhivu testov. In drugič, bistvo hibridnega pogonskega sklopa ni vožnja zgolj na elektriko, ampak gre za kombinacijo dveh pogonskih svetov, v kateri elektromotor pomaga motorju z notranjim zgorevanjem.

Vsak sklop zase, torej bencinski in električni, s stališča osnovnih tehničnih specifikacij ne predstavlja vsega, kar je avtomobilska industrija sposobna ponuditi. 105 bencinskih 'konjev' iz 1,6-litrskega motorja je namreč serijski Alfa Romeo zmogel že leta 1972, na drugi strani pa tudi 32 električnih kilovatov ne obljublja čudežev. A kot rečeno, pri hibridih šteje sistemska moč, te pa je v konkretnem primeru dovolj, da je Ioniq HEV tudi na račun dobrega dvosklopčnega menjalnika dovolj isker in živahen avtomobil.

Kot tak je na papirju in večinoma tudi v realnem življenju enakovreden avtomobilom, ki jih poganja sodoben in podobno močan motor z notranjim zgorevanjem. A še bolj kot to bi želel izpostaviti dejstvo, da gre pri tem avtomobilu za skoraj popolno simbiozo klasičnega bencinskega motorja in električnega pogona. Pri njem boste zaman iskali stikalo ali funkcijo, ki bi omogočala izbiro samo električnega ali samo bencinskega pogona.

Tistim, ki bodo želeli ugovarjati mojemu stališču glede odličnosti kombinacije obeh pogonskih sklopov, že vnaprej delno priznavam njihov prav. Če namreč tako hoče voznik, lahko ob pretiranem priganjanju Ioniq HEV za hip ostane brez električne 'sape', saj se 1,56 kWh baterija takrat hitro izprazni. V praksi to pomeni, da boste na vrh dolgega avtocestnega klanca prisopihali v četrti prestavi in z visokimi vrtljaji.

Vseeno pa, glede na to, da se za hibride odločajo predvsem kupci brez ambicij po izrazito športni vožnji, odgovorno in mirno zaključim, da je Ioniqov pogonski ustroj kos pričakovanjem. Situacija je zelo podobna tudi glede podvozja. Ioniq namreč kljub nizkemu težišču (razporeditev baterij) in zelo komunikativnemu volanu prej kot k vznemirljivi dinamiki vabi k lagodni in umirjeni vožnji.

Ne glede na to, da je zmogljivost baterije relativno skromna, je mogoče z umirjeno desno nogo samo z elektriko prevoziti praktično vsako ljubljansko vpadnico po skoraj celotni dolžini, z elektromotorjem pa se boste v idealnih pogojih kakšen kilometer ali dva lahko peljali tudi z avtocestnimi 120 kilometri na uro.

Vzorno sodelovanje dveh pogonskih svetov - preklopi med različnimi režimi pogoni so tako neopazni, da je voznik o tem informiran šele s kazalnikom na armaturni plošči.

Voznik lahko s svojim ravnanjem vpliva na napolnjenost baterije, pri tem pa mu je v pomoč tudi nastavljiv sistem za intenzivnost rekuperacije energije pri zaviranju. Na testu se je poraba gibala med 4,5 in 5,4 litra, pri čemer se je Ioniq HEV v okviru hitrostnih omejitev tudi na avtocesti izkazal kot varčnež.

Torej, pod črto je za to, da hibrid prepriča, potreben čas. No, v bistvu niti ne prepriča, prej dokaže, da je z vidika uporabnosti enakovreden klasiki in glede porabe goriva in ekologije učinkovitejši. Argumenti so torej na njegovi strani.

Hyundai Ioniq HEV 1.6 GDI Premium 6DCT (2020)

Osnovni podatki

Prodaja: Hyundai Avto Trade d.o.o.
Cena testnega modela: 31.720 €
Cena osnovnega modela s popusti: 24.990 €
Cena testnega modela s popusti: 29.720 €
Moč: 77,2kW (105 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 10,8 s
Največja hitrost: 185 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 3,4-4,2l/100km

Stroški (v enem letu)

Obvezno zavarovanje: 555 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 1.266 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – vrstni – bencinski- gibna prostornina 1.580 cm3 – največja moč 77,2 kW (105 KM) pri 5.700/min – največji navor 147 pri 4.000/min; elektromotor 3-fazni, sinhronski – največja moč 32 kW (43,5 KM) – največji navor 170 Nm; sistemska moč 103,6 kW (141 KM) – navor 265 Nm.
Baterija: 1,56 kWh (Li-polimer)
Prenos moči: prednji pogon – 6-stopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik.
Zmogljivost: največja hitrost 185 km/h – pospešek od 0-100 km/h 10,8 s – kombinirana povprečna poraba goriva (ECE) 3,4-4,2 l/100 km, izpust 79–97 g/km. 
Mase: prazno vozilo 1.445–1.552 kg – dovoljena skupna masa 1.870 kg.
Zunanje mere: dolžina 4.470 mm – širina (brez ogledal) 1.820 mm – višina 1.450 mm – medosna razdalja 2.700 mm – posoda za gorivo 45 l
Prtljažnik: 456–1.518 l
Ocena
  • Za vse tiste, ki jim pogled uhaja v prihodnost, vseeno pa se varneje počutijo v sedanjosti, je lahko Ioniq HEV prava izbira. Vse karte so namreč na njegovi strani. Varčnost in uporabnost so dokazana dejstva, 5-letna garancija brez omejitve kilometrov pa obljuba, ki sama po sebi govori o tem, da mora biti Hyundai Ioniq HEV presneto dobro narejen avtomobil.

Hvalimo in grajamo
tiho delovanje pogonskega sklopa pri manjši hitrosti
oprema
usklajenost obeh motorjev in menjalnika
videz
prostornost, počutje v notranjosti
kapaciteta baterije
rob vratne tapete kaže znake hitre obrabe
dolžina sedalnega dela prednjih sedežev, vzglavnik