Test: Citroën C4 Picasso Exclusive 1.6 e-HDi Airdream

Za Picassa (Xsaro) so se dolgo odločali številni Slovenci, ta Citroënov avtomobil za vse je bil na vrhu prodaje v razredu. C4 Picasso ni ponovil te zgodbe, zato je zdaj tu njegov novi rod.

29. 8. 2013

Za Citroën je C4 Picasso zelo pomembna novost, in če bo uspešna, lahko tej francoski znamki odločno pomaga k prenovi in premagovanju rdečih številk. Ima to dejstvo kaj skupnega z barvo našega novega preizkušenega avtomobila? Najbrž ne. Res pa je, da na prvi vtis prerojeni C4 Picasso veliko obeta. Tudi zato je naš zgodnji test – pravzaprav skoraj mesec dni, preden se bo začela resna prodaja – dober razlog, da ocenimo njegove možnosti.

Na preizkus je prišel že omenjeni rdeči primerek, po Citroënovih oznakah gre za rubinsko rdečo barvo. Vsekakor je privlačna in dobro poudari nekatere značilnosti karoserije, kar precej povečano medosno razdaljo, manjši prednji previs, precej naprej premaknjeno kabino avtomobila in boljše aerodinamične lastnosti karoserije. A še pomembnejših novosti, ki so pod (večinoma) jekleno pločevino karoserije, seveda ne vidimo.

Citroën je bil v koncernu PSA prvi, ki je za svojega novega Picassa uporabil sodobno konstrukcijsko platformo MP2. Z njo so se pri tej francoski znamki tehnološko pomaknili v prihodnost. Več kot sto kilogramov manjša masa avtomobila pomeni, da je zdaj ta novi Picasso enako težak kot manjši C3 Picasso. Zaradi sodobnega načina konstruiranja (z močnejšo jekleno pločevino različnih debelin) in lažjih snovi (aluminijev motorni pokrov, zadnja prtljažna vrata iz umetne snovi) je manjša tudi povprečna poraba, saj se zdi, da se z novim Picassom lahkotneje vozimo in ga laže upravljamo. Omeniti je treba še novo konstrukcijo večine delov podvozja, kar tudi pripomore k omenjenim dobrim Picassovim lastnostim.

Sodobnejša konstrukcija je seveda dobra osnova za vse drugo, kar ponuja enoprostorski C4, to pa sta predvsem prostorna kabina in uporabnost njene opreme. Picasso je zdaj štiri centimetre krajši. Podaljšana medosna razdalja pa je pripomogla predvsem k temu, da je zdaj nekaj več prostora na zadnjih sedežih, za 40 litrov pa je v osnovni postavitvi večji tudi prtljažnik.

Ta je s 537 litri kar primeren celo za prtljago zahtevnejše štiričlanske družine, če pa je prtljage preveč, je tu še možnost, da tri (ali pa le enega ali dva) zadnja sedeža vzdolžno premaknemo nekoliko naprej in tako pridobimo dodaten prtljažni prostor (do 630 litrov). Še več prostora dobimo, če zadnja sedežna naslonjala prevrnemo in dobimo povsem raven prostor (kar je seveda zelo pohvalno!). Razen v najbolje opremljenih Picassovih različicah je tu tudi možnost preklapljanja prednjega desnega naslonjala, tako da je Picasso zares prijazen avtomobil, če želimo prevažati več tovora.

A naš preizkušeni primerek ni bil mišljen za takšne naloge. Z najbogatejšo opremo (Exclusive) in dodatnim, kar zasoljenim izdatkom za usnjene sedežne prevleke je vzbujal pravo spoštovanje (poglejte ceno) – le kdo bi si drznil s tem Picassom prevažati velike in težke kartonaste škatle! Je pa resnično uporaben, če si želimo na zadnje sedeže namestiti varnostne otroške sedeže, zares dovolj prostora je tudi za tri.

Malo manj bodo nad zadnjo klopjo navdušeni odrasli potniki. Zdijo se kar malce pretrdi, vsekakor pa manj citroënovski (udobni), kot smo jih bili vajeni do zdaj. Tudi prednja sedeža sta dokaj trda, a tu se povsem podrejata funkciji – v hitro odpeljanih ovinkih primerno držita telesi voznika in potnika. Naš preizkušeni Picasso je imel na desni strani še posebno udoben sedež, saj električno upravljanje podpore meč omogoča udobno počivanje med vožnjo. Oba prednja zglavnika pa imata še stranski opori za zadrževanje glave. Tudi na masažni dodatek pri Citroënu niso pozabili.

Voznikov delovni prostor je na približno takšni višini, kot je običaj v večini enoprostorcev. Pogled na cesto je pohvalno širok, za kar skrbita dva povsem tanka stebrička spredaj, ki nadomeščata običajno predebel enojni stebriček A. Višji vozniki se sicer pritožujejo, da imajo zaradi precej nazaj pomaknjenega položaja sedenja slabši pogled vstran (ovira ga stebriček B). Ta je tudi malce v napoto lažjemu dostopu do sedeža, a je to predvsem odvisno od tega, kakšen položaj si voznik izbere. Vtis dobre prostornosti so pri Citroënu pridobili tudi s precej krajšimi sedalnimi deli sedežev, kar malce poslabša voznikovo počutje po daljši vožnji, saj sedež stegen ne podpira dovolj.

Upravljanje avtomobila se začne za volanskim obročem. Picassov volan je pohvalno neposreden, predvsem ugaja pri manjših hitrostih, malo manj zaupanja je vreden pri višjih, ker moramo tam paziti, da zaradi neposrednosti ne začnemo vijugati po cesti. Težavo bi seveda rešil sistem, ki bi se prilagajal hitrosti. Malo manj navdušenja pa pri običajni uporabi požanje sistem, ki so ga pri Citroënu izbrali za upravljanje običajnih funkcij.

Seveda pozornost vzbudita dva zaslona v sredini armaturne plošče. Zgornji je precej širši (12-palčni), spodnji je obdan z dodatnimi stranskimi gumbi za izbiro posameznih izbirnikov in je občutljiv za dotik. Če se spomnim svojega 'pametnega' telefona in tega, kolikokrat sem ga že moral ugasniti (resetirati), da sem ga lahko uporabljal, lahko le upam, da so pri Citroënu izbrali zanesljivejšo različico. Če namreč ta odpove, tudi upravljanja različnih funkcij (gretja, zračenja, radia itd.) ni več.

Tudi dodatni gumbi na volanskem obroču so vsaj do takrat, ko si njihov položaj zapomnimo, precej zapleteni, kar lahko trdim tudi za celoten sistem iskanja posameznih izbirnikov za nastavitve. Informacije na velikem zaslonu lahko namreč voznik prilagaja svojim željam in potrebam, lahko pa si poleg osnovnega merilnika hitrosti na celoten desni del zaslona postavi fotografijo po svoji izbiri.

Za udobje bi morala skrbeti tudi vsa elektronika, ki so jo citroënovci dodali v tega najbogateje opremljenega Picassa. Nerganje, da je preveč dobrega, je sicer res lahko neumestno, a k preizkušenemu avtomobilu imamo vseeno nekaj pripomb. C4 Picasso bo uporabnikom veliko bolje služil v nekoliko bolj osnovni različici, kot je tale Exclusive. Predvsem zaradi končne cene, ki je zagotovo pretirana in bo odvrnila marsikaterega kupca. Pa ga ne bi smela! Odmisliti moramo tudi aktivni tempomat, ki svoje naloge ne opravlja dobro.

Prometu pred avtomobilom sledi le, če razlika v hitrosti ni več kot 20 km/h, v Picassu pa ni dodatka, ki bi bil logičen, če je v njem oprema radarskega tipala, namreč samodejno preprečevanje naletov pri majhni hitrosti. Običajen uporabnik se bo glede na ceno odrekel tudi usnjenim prevlekam in morda še čemu (tisto, kar sicer najdete v drugi stopnji opreme z oznako Seduction, se zdi povsem sprejemljivo). Tedaj pa se tudi cenovno Picasso pokaže v povsem drugačni luči oziroma na ravni svojih tekmecev.

Motor z oznako 1.6 e-HDi poznamo iz številnih modelov iz hiše PSA, nazadnje smo ga preizkušali v Peugeotu 2008. Zamerimo mu nekoliko glasen prosti tek in šele z več vrtljaji in večjo hitrostjo se moteči hrup poleže. Je pa dovolj prožen in s primerno velikim navorom že pri nižjih vrtljajih za zadovoljiv način vožnje. Seveda ima svoje omejitve glede moči, a glede tega bi lahko sklepali, da bi morala biti vsaj povprečna poraba v Picassu dobra. Po naših izkušnjah lahko zapišem, da je sprejemljiva, ne pa prepričljiva. Razlika med normno porabo in tistim, kar nam je najmanj uspelo porabiti v običajnih cestnih razmerah ob varčnem ravnanju s plinom, ni najbolj pohvalna.

Citroën je z novim C4 Picassom vsekakor presenetil, ker je z njim naredil kar velik korak naprej, k najsodobnejšim tekmecem. Ne moremo mu zameriti, da v ničemer izrazito ne izstopa, namenjen je pač takšni uporabi, ki česa takega ne potrebuje. Bo pa vsekakor dober obliž na načeto zaupanje v to znamko, ki ga v zadnjih letih poskušajo popraviti na vse načine. Nekakšen razlog več po privlačnih modelih DS, da se kupci spet vrnejo k Citroënu.

Želel pa sem zapisati tudi, da tako in tako ne pričakujemo, da bodo dolgo zdržali z objavljenimi cenami. A prav tu se začenja zaupanje v trdnost znamke.

Koliko stane v Eur

Dodatna oprema testnega vozila:

Sistem hi-fi    660

Ksenonske luči    920

CD-predvajalnik    90

Panoramsko strešno okno, fiksno    810

Nadomestno kolo, zasilno    80

Paket usnje    2.640

Kovinska barva    500

tabela

Besedilo: Tomaž Porekar

Citroën C4 Picasso Exclusive 1.6-eHDi Airdream

Osnovni podatki

Prodaja: Citroën Slovenija
Cena osnovnega modela: 29.120 €
Cena testnega modela: 34.820 €
Moč: 84kW (115 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 11,8 s
Največja hitrost: 189 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 5,8l/100km
Garancija: 2 leti splošne in mobilne garancije, 3 leta garancije na lak, 12 let garancije za prerjavenje.
Servisni pregled na 20.000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 1.050 €
Gorivo: 7.981 €
Gume (1) 1.450 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 20.129 €
Obvezno zavarovanje: 2.505 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 6.405 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 39.530 € (strošek na km: 0,39 €)

Tehnični podatki

Motor: 4–valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 75 × 88,3 mm – gibna prostornina 1.560 cm³ – kompresija 18,1 : 1 – največja moč 84 kW (115 KM) pri 3.600/min – srednja hitrost bata pri največji moči 10,6 m/s – specifična moč 53,8 kW/l (73,7 KM/l) – največji navor 270–285 Nm pri 1.750/min – 1 odmična gred v glavi (zobati jermen) – po 2 ventila na valj – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – turbopuhalo na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 6-stopenjski ročni menjalnik – prestavna razmerja I. 3,45; II. 1,87; III. 1,16; IV. 0,82; V. 0,66; VI. 0,60 – diferencial 4,18 – platišča 7 J × 17 – gume 205/55 R 17, kotalni obseg 1,92 m.
Zmogljivost: največja hitrost 189 km/h – pospešek 0–100 km/h 11,8 s – poraba goriva (ECE) 4,5/3,8/4,0 l/100 km, izpust CO2 105 g/km.
Voz in obese: limuzinski kombi – 5 vrat, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (gumb na sredini armaturne plošče) – volan z zobato letvijo, električni servo, 3 zasuki med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1.373 kg – dovoljena skupna masa 1.940 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 1.600 kg, brez zavore: 685 kg – dovoljena obremenitev strehe: ni podatka.
Zunanje mere: dolžina 4.428 mm – širina 1.826 mm, z ogledali 2.117 mm – višina 1.611 mm – medosna razdalja 2.785 mm – kolotek spredaj 1.587 mm – zadaj 1.590 mm – rajdni krog 10,8 m.
Notranje mere: vzdolžnica spredaj 850–1.080 mm, zadaj 630–890 mm – širina spredaj 1.520 mm, zadaj 1.520 mm – višina nad glavo spredaj 910–1.000 mm, zadaj 900 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 470 mm, zadnji sedež 450 mm – prtljažnik 597 l – premer volanskega obroča 375 mm – posoda za gorivo 55 l.
Prtljažnik: 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 5 sedežev: 1 × letalski kovček (36 l), 1 × kovček (85,5 l), 2 x kovček (68,5 l), 1 × nahrbtnik (20 l).
Serijska oprema: voznikova in sovoznikova varnostna blazina – stranski varnostni blazini – varnostni zračni zavesi – pritrdišča ISOFIX – ABS – ESP – servovolan – klimatska naprava – električni pomik šip spredaj – zatemnjena zadnja stranska stekla – daljinsko upravljanje osrednje ključavnice – po višini in globini nastavljiv volanski obroč – po višini nastavljiv voznikov sedež – masaža na sedežih spredaj – sovoznikov sedež z dodatno oporo za meča – trije zadnji sedeži – potovalni računalnik – aktivni tempomat – navigacijska naprava – kamera za vzvratno vožnjo - samodejna parkirna pomoč – prtljažna vrata s samodejnim odpiranjem/zapiranjem – naprava za obveščanje klicnega centra o prometni nesreči

Naše meritve

T = 26°C / p = 1.024 mbar / rel. vl. = 47 % / gume: Michelin Primacy HP 205/55 R17 V / stanje kilometrskega števca: 77 km
Pospešek 0-100km: 13,0s
402m z mesta: 18,9s ( 120km/h)
Prožnost 50-90km/h: 11,8/20,7s (IV./V.)
Prožnost 80-120km/h: 13,6/18,8s (V./VI.)
Največja hitrost: 189km/h (VI.)
Najmanjša poraba: 5,4l/100km
Najvišja poraba: 7,8l/100km
poraba na testu: 5,8 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 64,9m
Zavorna pot pri 100km/h: 39,1m
AM meja: 40m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 61dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 58dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 57dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 55dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 63dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 61dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 59dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 57dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 63dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 62dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 60dB
Trušč v prostem teku: 39dB
Ocena skupaj (327/420)
 • C4 Picassovi dobri strani sta prostornost in prilagodljivost, tu zares prepriča. V sodobni interpretaciji tradicionalnega Picassa pa je nekaj manj tistega do zdaj značilnega citroënovstva.

 • Zunanjost (12/15)

  Samosvoj videz, a vendarle nadaljevanje dosedanjih Picassov.

 • Notranjost (101/140)

  Prostoren, predvsem na zadnji klopi in v prtljažniku. Tudi uporaben, vprašljivo glede ergonomije pa je upravljanje zgolj prek zaslona na dotik in s številnimi gumbi na volanu.

 • Motor, menjalnik (51 /40)

  Soliden, dovolj močan motor, nekoliko trda ročica menjalnika. Motor je malce preglasen, še zlasti v prostem teku in nizkih vrtljajih.

 • Vozne lastnosti (59 /95)

  Udobno in zanesljivo podvozje, korak naprej v primerjavi z zadnjimi Citroënovimi novostmi.

 • Zmogljivost (25/35)

  Od 1,6-litrskega motorja ne moreš pričakovati čudežev.

 • Varnost (36/45)

  S šestimi varnostnimi blazinami v povprečju, ni elektronskih dodatkov, na primer preprečevalnika naleta.

 • Gospodarnost (43/50)

  Testna poraba goriva je precej nad obljubljenim normnim povprečjem, jamstvo le osnovno dvoletno.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
preglednost in položaj za volanom
prostornost in prilagodljivost
udobna prednja sedeža
bogata oprema
neuporaben tempomat
trdo upravljanje, predvsem menjalniške ročice
upravljanje prek zaslona
merilniki samo v sredini armaturne plošče
glasen motor