Kratki test: Volkswagen e-Golf

Prva generacija Volkswagnovega e-Golfa je bila v marsičem med boljšimi električnimi avtomobili, a v marsičem tudi med slabšimi – preveč klasičnimi, po domače.

Kratki test: Volkswagen e-Golf (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
11. 3. 2018

To, da je bil (in je še) e-Golf razen pri pogonskem sklopu zelo klasičen Golf, je seveda dobrodošlo, ko gre za vzdrževanje in popravila, poleg tega je dobrodošlo tudi to, da niso vsi električni avtomobili na trgu futuristični in že na prvi pogled tako zelo drugačni. A po drugi strani: njegove zmogljivosti so bile preslabe, njegov doseg pa bolj uboge sorte. Majhna baterija in ne ravno dodelana tehnologija, pač.

Ob prenovi Golfa so se Volkswagnovi inženirji krepko potrudili tudi pri e-Golfu in po pogonski tehniki je to zdaj povsem nov avto. Njegov elektromotor zmore okroglih 100 kilovatov, njegova baterija pa bolj zdravih (a v resnici še vedno za konkurenco zaostajajočih) 36 kilovatnih ur kapacitete. Kaj to na koncu pomeni? To, da tudi pri Volkswagnu v katalog zapišejo, da ima novi e-Golf 200 kilometrov realnega (ali, kot temu dobro izbrano rečejo oni, funkcionalnega) dometa – tistih uradnih 300 pa je seveda posledica nerealnega testnega cikla.

Je mogoče doseči Volkswagnovo obljubo o 200 kilometrih? Zlahka. Kljub hladnim jutrom in dejstvu, da nismo uporabljali predgretja avtomobila (tudi zato ne, ker smo ga lep čas testa uporabljali, kot bi ga prebivalec povprečnega blokovskega naselja, torej brez nočnega polnjenja doma), smo jih večkrat ne le dosegli, temveč tudi presegli. O tem prav tako priča poraba z našega normnega kroga: 15,7 kilovatne ure za 100 kilometrov ob tem, da tretjino normnega kroga predstavlja avtocesta. Z manj ali nič zadnje gre tudi čez 200 kilometrov, če jo je več, bo kilometrov manj.

A vseeno: večja kapaciteta baterije pomeni, da e-Golf zdaj znosne kilometre prevozi tudi po avtocesti z avtocestnimi hitrostmi. Tako smo v le nekaj dneh nabrali nekaj sto avtocestnih kilometrov in izkazalo se je, da lahko ob vožnji po omejitvah (torej večinoma realnih 130 kilometrov na uro oziroma 135 po merilniku hitrosti) računate na okoli 130 do 140 kilometrov dosega (če sta začetna in končna točka na približno enaki nadmorski višini). Dovolj? Za naše konce vsekakor, saj je hitrih polnilnih postaj dovolj. Doseg bi bil še večji, če bi testni e-Golf imel toplotno črpalko za ogrevanje, a na žalost tega nujnega doplačila (stane 900 evrov) v testnem e-Golfu nerazumljivo ni bilo. Poraba na normnem krogu bi bila glede na zunanjo temperaturo (10 stopinj) za kakšno kilovatno uro na 100 kilometrov nižja. Pa to ni edini kos opreme, ki je testnemu e-Golfu manjkal ...

Eno od večjih zamer pri e-Golfu vzbuja slabo rešeno nastavljanje časov odhoda in prihoda oziroma nezmožnost, da bi ločeno nastavljali čas odhoda za polnjenje in klimatizacijo, kar pomeni, da če čas odhoda nastavite za čez 12 ur (da bi bil takrat klimatiziran) in avto priklopite na elektriko, a si čez dve uri premislite, obstaja velika verjetnost, da se avto sploh še ni začel polniti. Slaba rešitev.

Tudi sicer odlični digitalni merilniki so, kar zadeva prilagodljivost, veliko pretogi (velja za vse v vozilih tega koncerna), podatki se velikokrat podvajajo ali pa nekaterih ni mogoče prikazati. Najbolj izstopa podatek o napolnjenosti baterije v odstotkih: tega prikaza med vso kopico možnosti obeh zaslonov nismo našli – pa je precej pomembnejši od dosega, ki ga prikazuje avto.

E-Golfu zamerimo tudi, da pri Volkswagnu še niso slišali za koncept 'One Pedal Driving', torej vožnjo z le stopalko za plin. Za ustavljanje je tako vedno treba pritiskati zavoro, poleg tega je normalni način delovanja e-Golfa takšen, da je regeneracija energije ob odvzetem plinu minimalna. Šele če prestavno ročico še enkrat potegnete proti sebi in preklopite v način B, se regeneracija poveča in je na normalnem nivoju za električni avto. Glede na to, da je prestavna ročica tako ali tako elektronska, bi lahko v infozabavnem sistemu obstajala možnost, da voznik B izbere kot privzeti način delovanja.

E-Golf je tako s prenovo postal krepko boljši električni avto, o tem ni dvoma – električni avto, prav vsakdanje uporaben, še zlasti za tiste, ki si ne željo avta, ki je na pogled električni posebnež. Škoda je le, da še vedno ni takšen, kot bi moral biti. Predvsem pa … Upajmo, da bodo pri namensko zasnovanih električnih VW-jih (ID in ID Cross), ki bodo nastali na novi platformi za električna vozila MEB), omenjene pomanjkljivosti odpravili.

besedilo: Dušan Lukič · foto: Saša Kapetanovič

Volkswagen e-Golf

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 39.895 €
Cena testnega modela: 42.851 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: elektromotor – največja moč 100kW (136 KM) – stalna moč n.p. – največji navor 290 Nm od 0–3.000/min. Baterija: Li-ion – nazivna napetost 323 V – 35,8 kWh.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 1-stopenjski samodejni menjalnik
Zmogljivost: največja hitrost 150 km/h – pospešek 0–100 km/h 9,6 s – poraba električne energije (ECE) 12,7 kWh/100 km – električni doseg (ECE) 300 km – čas polnjenja baterije 45 min (40 kW, do 80%), 10 h 50 min (3,6 kW), 17 h (2,3 kW).
Mase: prazno vozilo 1.615 kg – dovoljena skupna masa 2.020
Zunanje mere: dolžina 4.270 mm – širina 1.799 mm – višina 1.482 mm – medosna razdalja 2.629 mm – prtljažnik 343–1.230 l.

Naše meritve

T = 10 °C / p = 1.028 mbar / rel. vl. = 55 % / stanje kilometrskega števca: 6.490 km
Pospešek 0-100km: 9,6s
402m z mesta: 17,0s
Poraba goriva na normnem krogu: 15,7 kWh l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 35,6m
AM meja: 40m
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 56dB
Ocena
  • Če bi bile nekatere funkcije e-Golfa bolje dodelane, bi bil še boljši – a že tako je zelo dober električni avtomobil z dovolj velikim vsakdanjim dosegom in družinsko prostornostjo za povprečnega slovenskega voznika.

Hvalimo in grajamo
preprost kot navaden Golf (in še bolj)
živahnost
prostor v prtljažniku za kable
ni prikaza napolnjenosti baterije v odstotkih
ni vrtljivega gumba za uravnavanje glasnosti avdiosistema