Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI (77 kW) Bluemotion

Stara modrost pravi: Zrno do zrna pogača, kamen na kamen palača. Danes lahko rečemo še: kapljica na kapljico ? Bluemotion.

Prenesi PDF testa
12. 3. 2008

Priznamo, sprva je bila tale akcija, ki so si jo izmislili pri Volkswagnu, videti le kot premišljena marketinška poteza, češ, dajmo slovenskim motoriziranim medijem na test Passata in pripravimo tekmovanje redakcij v najmanjši porabi goriva. Skušnjav in možnosti, da pride do zlorab in goljufanja, je v takšnih primerih lahko veliko.

Torej je jasno, kaj smo si mislili o sami akciji. Držali pa samo se sklepa, da bomo tokrat pozorni zlasti na porabo goriva, saj smo že skoraj dve leti uporabljali našega supertestnega Passata z dvolitrskim motorjem TDi in lahko ti porabi goriva med seboj primerjamo. O avtomobilu in njegovih voznih lastnostih smo že tolikokrat pisali, da ne bi več ponavljali, da gre za odličen avtomobil z veliko prostora, udobja in odličnim podvozjem, da se zelo dobro pelje po vsakršnih cestah ter da je eden tistih avtomobilov, ki ti zaradi svoje uporabnosti zleze pod kožo.

Bolj smo se posvetili nadziranju porabe plinskega olja. Pri Volkswagnu so predelali dobro znani 1, 9-litrski TDi ter mu pritaknili menjalnik z daljšimi prestavnimi razmerji, zaradi česar je ta Passat hitrejši od tistega brez oznake Bluemotion. Ima tudi znižano podvozje (za boljši količnik zračnega upora) in gume, v katere gre za 0, 4 bara več zraka in ki tečejo lažje, z manj kotalnega upora. Ko smo že pri gumah, naj opozorimo na eno podrobnost: če se vozite vse leto z zimskimi, bo poraba večja, zato jih zamenjajte z letnimi takoj, ko je to dovoljeno. Poraba goriva se tako lahko zmanjša tudi za dva litra (to je sicer tudi odvisno od velikosti motorja vašega avtomobila).

Bluemotion ima med merilniki še droben indikator z navzgor ali navzdol obrnjeno puščico, ki predlaga, katera prestava je v danem trenutku najboljša za porabo goriva. Omeniti še velja, da vozniku pri ‘varčevanju’ zelo pomaga tudi števec trenutne porabe goriva, ki podaja presenetljivo natančne podatke. Tempomat pa je pri takem avtomobilu menda tudi že nekaj samoumevnega in ponovno delček mozaika, ki pomaga doseči končni cilj.

Večji del preizkušanja Passata je bila vožnja v Milano in nazaj, izkoristili pa smo še priložnost in mu ob bok postavili našega supertestnega Passata. V obeh smo se peljali štirje odrasli potniki s polnim prtljažnikom prtljage. Nobenemu nismo prizanašali ? pri vožnji nismo pretiravali, z obema smo v obe smeri peljali zmerno in tekoče s prometom.

Ugotovitve so bile presenetljive. Bluemo­tion je varčnejši, saj na 100 prevoženih kilometrov z lahkoto ‘popije’ tudi do dva litra manj goriva kot supertestni Passat. Ali drugače povedano: na avtocesti smo zabeležili porabo 5, 6 litra, kar je tako malo, da ne pomnimo, kdaj nazadnje je kakšen avto tega razreda vozil tako varčno.

Razdalje med posameznimi dolivanji goriva, če smo natočili polno, so tako z lahkoto presegle tisoč kilometrov. Tudi to je nekaj, kar v današnjem pomanjkanju časa nekaj šteje; predvsem pa gre za udobje, saj ti ni treba ves čas ‘viseti’ na bencinskih črpalkah. Prav tako majhna je bila skupna poraba oziroma tesno povprečje, ki je znašalo 5, 8 litra na 100 kilometrov. Ob tem naj še poudarimo, da nam ni uspelo preseči osmih litrov in pol niti med zgolj mestno vožnjo.

S 105 ‘konji’ in neverjetno varčnostjo je tale Bluemotion nedvomno kombinacija, za katero bi se odločili brez težav.

Ker je za malenkost dražji od običajnega Passata, se seveda postavlja vprašanje, ali se nakup tudi izplača. Na ta odgovor si lahko vsakdo odgovori sam, dejstvo pa je, da se bo račun izšel le, če na leto prevozite veliko kilometrov. Nekaj sicer štejeta tudi ekologija in zavest, da vsak posameznik s svojimi dejanji prispeva k dobremu počutju našega planeta. Če premorete to plemenitost, je Bluemotion moder argument.

Peter Kavčič, foto:? Aleš Pavletič

Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI (77 kW) Bluemotion

Osnovni podatki

Prodaja: Porsche Slovenija
Cena osnovnega modela: 25.813 €
Cena testnega modela: 26.849 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 77kW (105 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 12,4 s
Največja hitrost: 190 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 5,2l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – gibna prostornina 1.896 cm? – največja moč 77 kW (105 KM) pri 4.000/min – največji navor 250 Nm pri 1.900/min.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 5-stopenjski ročni menjalnik – gume 205/55 R 16 H (Continental ContiPremiumContact2).
Zmogljivost: največja hitrost 190 km/h – pospešek 0–100 km/h 12,4 s – poraba goriva (ECE) 6,8/4,4/5,2 l/100 km.
Mase: prazno vozilo 1.477 kg – dovoljena skupna masa 2.100 kg.
Zunanje mere: dolžina 4.774 mm – širina 1.820 mm – višina 1.517 mm – posoda za gorivo 70 l.
Prtljažnik: 603–1.731 l

Naše meritve

T = 9 °C / p = 1.010 mbar / rel. vl. = 57 % / Stanje kilometrskega števca: 9.370 km
Pospešek 0-100km: 11,9s
402m z mesta: 18,2s ( 122km/h)
1000m z mesta: 33,4s ( 159km/h)
Prožnost 50-90km/h: 9,7 (IV.)s
Prožnost 80-120km/h: 14,7 (V.)s
Največja hitrost: 192km/h (V.)
poraba na testu: 5,8 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 36,6m
AM meja: 40m
Ocena
  • Še en odličen Passat, tokrat z rekordno majhno porabo goriva. Postanki na bencinskih črpalkah lahko postanejo redkost.

Hvalimo in grajamo
poraba goriva
ekologija
menjalnik
prožnost motorja, moč
udobje
vozne lastnosti
cena