Še bo krvavo

Danes me je pred vrtcem spet zvilo. Ko sem svojega malčka odpenjal in mu pomagal iz otroškega sedeža, sem opazil vsaj deset staršev, ki so svojega otroka pripeljali v vrtec in pri tem niso uporabili varnostnega pasu ali pa večina otrok sploh ni sedela v otroškem sedežu. Še več: nekateri otroci so stali pred sovoznikovim sedežem, torej le nekaj centimetrov stran od varnostne blazine.

13. 6. 2008

Ali se ti starši sploh zavedajo, da bi že nedolžen čelni trk sprožil to varnostno blazino, ki bi verjetno v trenutku ubila njihovega otroka? So res tako brezbrižni in raztreseni ali so le tako neumni, da bi morali aktivirati socialno službo zaradi namernega (! ) ogrožanja življenja svojih otrok? Verjetno niso, le policija bi morala poskrbeti, da bi trikrat na leto policisti stali pred vrtci in strogo kaznovali vsakega kršitelja. Zelo preprosto: eden pregleduje, drugi piše kazni. Verjemite mi, da bi si zaslužila svojo plačo!

Problem ima namreč dolgoročne posledice, saj ne gre le za trenutno kršitev zakona o varnosti v cestnem prometu. Ti otroci (vsaj tretjina po mojih izkušnjah! ) se ne bodo nikoli privezovali, niti ko odrastejo, saj tega ne bodo navajeni. Starši so jim slab zgled, in ker niso bili nikoli kaznovani, tudi v prihodnosti ne bo nič bolje.

Zato se mi zdi, da bo na cestah še krvavo. Žal.