Slončki d(i)rkajo, luči utripajo

Pa ne tisti slončki, so svojčas krasili masko Lancijinih Integralk. Pravi cestni sloni, težki tovornjaki, ki ignorantsko zasedejo oba pasova avtoceste.

10. 7. 2007

Njihovih voznikov prav nič ne briga, da je zadaj kolona. Da je razlika v hitrosti med prehitevajočim in prehitevanim le kak kilometer na uro. Ne, oni so gospodje (vsaj v svojih glavah) in počnejo, kar hočejo.

Sicer pa je vse, kar je treba, o tem napisal Had.

Z njegovim mnenjem o tem, da je treba tovornjakarjem nujno absolutno prepovedati prehitevanje na avtocestah (kjer ima ta le dva pasova), se popolnoma strinjam. Vem tudi, da nisem edini, ki misli tako. Vprašanje je le, ali bo kdo imel jajca kaj takega spraviti skozi parlament. Doslej so pred kamionarskim lobijem pokleknili še vsi ministri, policijski šefi in podobni . .

Ah ja, za tiste neučakane video kar tule . . Avtor je (seveda) Had. Ne toliko zaradi samega prehitevanja, kot še enega zanimivega efekta, ki je viden v njem: tisto utripanje luči na Passatu ni slab stik ali živčna noga na zavori. Luči so izdelane v LED tehnologiji, da ne bi bi bile premočne (s polno svetilnostjo delujejo ob zaviranju) ji računalnik oz. vezje vmes ugaša (za 50-odstotno svetilnost so ugasnjene 50 odstotkov časa, torej recimo 1 ms prižgane in 1 ms ugasnjene). Ko se frekvenca tega utripanja lepo ujame s frekvenco zajema slike pri kameri, je utripanje videti (menda pa ga opazijo tudi nekateri posamezniki z golim očesom) . .