"Številka ena"

S "številko ena" ponavadi označujemo tiste, ki (po uspehu gledano) v svojem udejstvovanju prednjačijo. In teden, ki se z današnjim dnem končuje, mi je na moje veselje ponudil več tovrstnih "junakov".

Foto: Matej Grošelj

28. 10. 2007

Najprej Kimi Räikkönen in Ferrari. Še vedno je precej sveža novica o Finčevem presenetljivem naslovu prvaka v Formuli 1. Tokrat je za prijetno presenečenje in kanček nostalgije poskrbel Kimijev delodajalec Ferrari. Pred štirimi dnevi je namreč svojemu junaku v zahvalo za naslov podaril avtomobil. A ne Ferrarija, kot bi mogoče pričakovali mnogi, temveč Lancio Delto Integrale Evoluzione. V posebni barvi, "giallo Ferrari" (Ferrarijevo rumeni) in z natanko 1847 kilometri na števcu. Številka ena za številko ena torej, kajti "Integralka" je svojčas osvojila 6 zaporednih naslovov svetovnega prvaka v reliju.

Kakšno naključje, da me ravno tistega dne pokliče kolega Aleš, ki ga že dlje poznam kot ljubitelja reli avtomobilov. Pravi, da je končal svoj novi projekt, repliko dirkaške Delte Integrale (skupine A) iz konca 80-ih. In, da naj pridem tja proti Skaručni (poznavalci vedo, da je tam skritega veliko znanja o Lanciah, predvsem pa precej Integralk) zadevo malo poslikat. Z veseljem, mu odgovorim, in že istega dne proti večeru so nastale slike, ki sem jih pripel tudi v ta blog. Zaradi nostalgije in "številke ena", seveda.

A prave zmagovalce sem prihranil za konec: vsi udeleženci današnjega Ljubljanskega maratona in njihovi navijači. Kljub slabemu vremenu je namreč skupaj zadihalo okoli 10.000 src - ženskih in moških, mladih in malo starejših, koščenih in malo bolj krepkih, zdravih in malo manj zdravih . . Toliko pozitivnega naboja, kot ga je bilo moč videti na ulicah po Ljubljani, človek redko sreča. Sem pa zato srečal nekaj poznanih obrazov. Od naših recimo tehničnega urednika Medota, stalna navijača AM drift pokala Gregata in Andrejo, celo svojega frizerja sem zasledil med tekači. Verjetno je bilo še precej drugih, ki sem jih nehote spregledal - naš fotograf Aleš je ponavadi med boljšimi in tudi tokrat verjetno v hitrejši skupini, ki sem jo zamudil. Se bom pa zelo potrudil, da ne bom zamudil naslednjega Ljubljanskega maratona. Ker bi bil tudi sam rad delček tekaškega vzdušja in uspeha. Športni copati, prihajam!