Je to kolo električno ali navadno? Videti je kot ...

3. 3. 2023
Deli
Zaradi vse manjših baterij je vse težje ločiti električno gorsko kolo od navadnega gorskega kolesa. (foto: Orbea)
Orbea

Bo novi Wild eMTB res lahko postal najboljše električno enduro gorsko kolo, kot želijo pri znamki Orbea?

Novi model znamke Orbea Wild eMTB je zasnovan tako, da bi bil najboljše enduro električno gorsko kolo. Ima 29-palčni kolesi in 160 milimetrov hoda zadnjega vzmetenja ter 160 ali 170 milimetrov sprednjega vzmetenja. Novi Boschev motor za gorska kolesa CX in CX-R pa pomaga kolesarju in je nameščen v gonilni osi. Vsi modeli uporabljajo Boscheve električne motorje s polno močjo, ki zagotavljajo 85 njutonmetrov navora, za napajanje pa skrbita dve verziji baterije s 625 oziroma 750 vatnimi urami kapacitete.

Med obema baterijama je približno 900 gramov razlike v teži. Kolesarji, ki želijo boljšo vodljivost in okretnost, lahko izberejo manjšo baterijo. Tisti, ki jih bolj zanima doseg, lahko izberejo zmogljivejšo baterijo. Kolo uporablja tudi najnovejši Boschev Mini Remote, ki vam omogoča brezžično spreminjanje nastavitev načina vožnje. Mini daljinski upravljalnik in sistemski nadzor se povežeta z vmesnikom Bluetooth, tako da ni več žic na krmilu, s čimer je kokpit bolj čist.

Orbea se je v tem modelu odrekla odstranljivi bateriji in uporablja integrirano. Odstranljive baterije namreč povečajo težo, kompleksnost in hrup ter zmanjšujejo togost. Pri velikosti L (large, 'velik') so karbonskemu okvirju težo zmanjšali za 900 gramov in je sedaj le za 70 gramov težji od svojega »ne­električnega« brata Rallon. Tako tehta Orbea Wild M-LTD v velikosti L z baterijo 625 vatnih ur le še 20,90 kilograma (predhodnik je na primer tehtal dobrih 23 kilogramov).

Orbea je s kar sedmimi modeli v novi ponudbi Wild poskušala pokriti čim več cenovnih segmentov. Ti se začnejo pri 5.699 evrih in končajo pri 11.999 evrih. Trije aluminijasti modeli imajo enako tehnologijo kakor karbonski, vendar so na voljo po dostopnejši ceni, teža aluminijastega modela pa še ni znana.

Pri znamki Orbea pravijo, da bo novi Wild na razpolago od začetka leta 2023. Orbea ponuja popolno prilagoditev vseh štirih karbonskih modelov prek svojega programa MyO, v katerem lahko spremenite tako specifikacije kakor barve.

Kolesarstvo tako postaja vedno bolj priljubljen šport za stare in mlade.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk