Analiza

Včasih si želim, da bi dirkanje pomenilo le dirke. Utopične sanje! Pa še teh bi se verjetno naveličal, kajti drži kot pribito: brez grenkobe poraza ne moreš začutiti slasti zmage.

Vladimir Stankovič (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
5. 7. 2010

A še zdaleč ni vse v zmagah in porazih. Celoten dirkalni paket je mnogo več – od priprav in odhoda na dirko do finih nastavitev vzmetenja in dnevnega razpoloženja. Ugotovil sem, da so največji del mojega dirkanja analize že storjenega, takoj na drugem mestu je načrtovanje prihodnosti (ki se pogosto sprevrže v sanjarjenje), na tretjem mestu pa je osovraženo 'zapiranje' finančne konstrukcije (ki se nikoli ne zapre).

Ampak vrnimo se k analizi, ki je ob krajšem premoru sredi sezone zelo aktualna. Po petih letošnjih dirkah sem, tako kot vsako sezono, v strnjeni in zelo intenzivni obliki doživel vse dirkaške prvine: zmage, poraze in razočaranja. Odpeljal sem nekaj odličnih voženj, naredil nekaj večjih napak (celo parkiral dirkalnik v ograji) ter bil žrtev nepredvidljivih okoliščin. Kljub napredku pri tehniki za največji dosežek prvega dela letošnje sezone štejem mnogo boljšo psihično pripravljenost. Znova sem ujel 'srečno misel', s katero se bojujem proti pritiskom, znova sem se približal bistvu dirkanja, ki se ne skriva v doseženih rezultatih, temveč v načinu doseganja le-teh.

Seveda, globlja analiza brez milosti razkrije še veliko stvari, na katere nobena 'srečna misel' ne more vplivati. Dirka v Šternberku je pokazala, da nas čaka ogromno dela pri optimizaciji nastavitev. Ne glede na nesrečo sem tam nastopil s popolnoma zgrešenimi nastavitvami: ušteli smo se pri prestavnih razmerjih in pri trdoti podvozja.

Kakorkoli že, nadaljevanje sezone bo izredno vroče. Situacija na evropskem gorskem prvenstvu je tudi letos bolj ali manj jasna. Nepremagljiva Osella s Faggiolijem za volanom je neustavljiva na poti k ponovnemu naslovu prvaka, drugi pa se bomo potegovali za 'ostanke'. Trenutno nas je vsaj osem dirkačev, ki se spogledujemo s stopničkami, kdo izmed nas se bo zares povzpel na katero izmed njih, pa je odvisno tudi od športne sreče.

Moja analiza uvodnega dela sezone kaže tudi na boleče učinke (v Sloveniji zapoznele) recesije, ki bo mojim visoko letečim ciljem dodobra porezala krila. V moštvu smo se letos odločili odpeljati le še tri evropske dirke (Bratislava, Bistrica in Buzet) ter se bolj posvetiti cenovno ugodnejšemu prvenstvu srednje Evrope, na katerem sem trenutno vodilni. Nekatere izmed evropskih in srednjeevropskih dirk se točkujejo tudi za državno prvenstvo, tako da računam tudi na ohranitev naslova državnega prvaka.

So časi za analize in so časi, ko je treba tiščati. Brez rezerv, brez kalkulacij, na vse ali nič! A drugo brez drugega, na srečo, ne gre.

Vladimir Stankovič DD (dirkačev dnevnik)