Kolumna: Dušan LukičKultura? Pozornost!

Poleti je po količini prometa Ljubljana pravi raj za voznike. Nobene gneče, če izvzamemo večerna parkiranja v strogem centru.

22. 9. 2015

Zato tisti, ki znajo preostalim udeležencem v prometu parati živce, še toliko bolj izstopajo. Zaspanci in nesposobneži se v gneči, ko promet skorajda stoji, dobro skrijejo, ko je ta tekoč, pa zelo bodejo v oči. In vse več jih je, pravi moj subjektivni občutek.

V nasprotju z večino medijev, ki najprej obtožijo mobilne telefone, opažam, da je na cesti kup voznikov, ki sploh ne rabijo telefonskega klica ali pisanja SMS-a, da naredijo zmedo. Ja, ko vidim nekoga, ki ne ve, kam bi zavil, ki zavija (in pri tem po možnosti odvzame prednost soudeležencu), kot bi spal, ki vijuga od črte do črte, najprej pomislim na uporabo mobilnika. A potem takega voznika (ali voznico, seveda) dohitiš in ugotoviš, da v vsaj polovici primerov mobilnik sploh ni v igri. Da je za volanom pač osebek, ki vožnji avta tisti hip ali na splošno ni dorasel.

Drugače si pač vožnje 10 kilometrov na uro počasneje od omejitve ni mogoče razlagati. Pa tega, da se pred semaforjem ustavijo nekaj metrov pred mestom, kjer bi se morali, da ne znajo speljati s pospeškom, ki bi presegal zmogljivosti ledenika na pot v dolino, ali da enostavno ne vedo, kaj bi naredili. In vdani v usodo čakajo, da ne bo nikjer nikogar, preden jim uspe kaj narediti.

Svoje čase sem znal povedati marsikatero krepko na račun kupa odvečnih semaforjev. Nataknjeni ob povsem nepotrebna križišča, sem vedno trdil. Pa se mi zdi, da se motim. Glede na vozniško populacijo jih je očitno še premalo, saj nam je (tudi zaradi zgrešene propagande, povezane s prometno varnostjo) očitno uspelo ustvariti množico počasnih, neodzivnih, pasivnih voznikov. Takšnih, ki iz količkaj nevarne situacije nikoli ne bodo našli (sicer čisto preprostega) izhoda. In tako smo ustvarili kup ne le slabih, ampak v resnici tudi nevarnih voznikov. Nesposobnih, nekulturnih, nepozornih in neodzivnih. No ja, vsaj zadnje velja tudi za tiste, ki se pri nas ukvarjajo s prometno varnostjo. Naključij tu pač ni.