Kolumna: Dušan LukičPojdite naokoli

Ne le malo naokoli, pojdi na večstokilometrske izlete v sosednje države. Tako nekako se glasi nasvet slovenske policije vsem, ki bi se zadnji julijski konec tedna znašli na cestah gorenjske in osrednje Slovenije.

22. 7. 2016

Razlog je četica nepomembnih pomembnežev, ki se bodo prišli kazat na Vršič, natančneje k Ruski kapelici. Zaradi njih (med njimi je tudi Putin) slovenska policija kupu slovenskih voznikov, poleg tega pa še deset tisoč turistom, ki bi bili na poti na dopust in z njega skozi Slovenijo (in plačevali vinjete, točili bencin in kupovali sendviče), svetuje, naj delajo ovinek čet Italijo, Avstrijo, še celo Madžarsko jim uspe omeniti. Ob tem, priznam, v hrvaških medijih in po tamkajšnjih obmorskih krajih nisem zasledil, da bi nič hudega sluteče turiste kaj posebej obveščali, da je slovenski državi ponovno uspelo narediti eno od kapitalnih neumnosti – zapiranje najpomembnejših cest na enega od prometno najbolj obremenjenih vikendov je pač bedarija. A po svoje je čisto razumljivo – politikov, ki bi se radi kazali z nekakšnimi pomembnimi svetovnimi voditelji, za povprečne ljudi pač nikoli ni dosti brigalo. Naj pač delajo stotine dodatnih kilometrov in stojijo v kolonah. Njihov problem, kaj pa se vozijo po cestah, ki so jih plačali ...

Verjetno bo kdo pripomnil kakšno o varnosti pomembnežev, ki se bodo preganjali po zanje posebej izpraznjenih cestah. Če izvzamemo čisto praktično rešitev, ki se ji reče helikopter, pa lahko rečem le to: če jih je strah, naj pač ostanejo doma. Če jih ni, pa naj se (s spremstvom) vozijo po sicer odprtih cestah.

P. S.: In enako seveda velja za razna zapiranja zračnega prostora in oviranje potnikov na komercialnih letih.