Kolumna Vinko Kernc: Dve o matematiki

Osnovnošolski, da ne bo strahu, in pri prvi rahlo navezujoč se na prejšnje pisanje.

12. 2. 2011

Sem nekega davnega dne prišel na firmo, kjer so mi predstavili eno od žensk na vodilnem položaju. Ko je slišala, s čim se ukvarjam, me je takoj 'porabila': »Ti, kateri avto naj kupim? Samo ne Peugeota, ker ima sosed z njim ves čas same težave!«

Punca ni poslušala pri pouku. Znotraj matematike je tudi statistika, ki govori o vedenju množic. Da bi vedenje velikih množic lahko korektno ovrednotili, se je treba zateči k triku vzorca. In tudi če še tako dobro obvladate statistične računske operacije, lahko slaba izbira vzorca pripelje do povsem napačnih, celo neumnih rezultatov.

Tako je v njenih očeh postal Peugeot znamka, katerih avtomobili delajo lastnikom same težave. Svoje prepričanje je temeljila na vzorcu – enega samega avtomobila!! Ubogi Peugeot. In da samo spomnim: punca je končala tudi srednjo šolo in se kitila še z diplomo ter bila v podjetju ena vodilnih. Ena od direktoric. Kako naj ji potem zaupam, če je padla na osnovnošolski računski preizkušnji?

Sem nekega dne padel v debato o porabi goriva. Pravzaprav bolj pasivno, ker me pravzaprav nihče ni nič vprašal. A se je pogovor vil v smeri, ko nisem mogel več biti tiho. In sem vprašal: »Poslušaj, fant, povej mi, no, kakšna je povprečna poraba avtomobila, če sem pri prvem dolivanju goriva (do roba) za 100 kilometrov nalil 7 litrov, pri naslednjem pa za 500 kilometrov 40 litrov?« Možak malo pomisli in reče: »7,5 litra na 100 kilometrov!«

Takole je izračunal: prvič je avtomobil porabil 7, drugič 8, torej povprečno 7,5 litra na 100 kilometrov. Ampak pravi odgovor se pa glasi – 7,83 litra na 100 kilometrov!! Kar sploh ni težko izračunati: prevozil sem 600 kilometrov in za to porabil 47 litrov goriva; če zdaj malo podelim in pomnožim, dobim številko 7,83 (s piko na trojki).

Razlika se tule morda niti ne vidi velika, ampak ker je v resničnem življenju pri številkah tudi precej decimalk in veliko manj ničel, s pravico močno dvomim o vsem, kar tako misleči možakar izjavlja o čemerkoli, kar ima zveze z računanjem.

Ampak saj vsi dobro vemo, da točilni pult (ali po domače šank) prenese vse. Tudi tako statistiko in takšne globoke navedbe o porabi goriva.

Vinko Kernc
vinko.kernc@adriamedia.si