Kolumna Vinko Kernc: Opomnik

Tu in tam se zgodi, da me okolica spomni na resnično avtomobilsko življenje.

28. 7. 2011

Avtomobilizem je lahko konjiček. Jasno. V veliki meri tudi tale revija sloni prav na tem dejstvu in zaradi njega opravičuje svoj obstoj. A ne glede na to – naj bo avtomobilizem konjiček ali le dnevna potreba – avtomobil pomeni veliko več kot le nakup in vožnja. Večina pomisli ob tem še na strošek goriva pa morda še na letne obveznosti – zavarovanje, cestnino in drugo.
Pa preostalo?

Neka (menda) slovenska značilnost je kupovati drage avtomobile, torej tiste, ki jih po neki ekonomski logiki kupci ne morejo vzdrževati. Ja, kupiti Audija A4 morda še nekako gre, gorivo in zavarovanje tudi ne ubijeta in dve, tri, morda štiri leta nekako minejo. Potem pa se začne.

Prižge se lučka za sistem ESP. Se zgodi tudi najboljšim, je pa treba dati v popravilo. Prvi (mali) šok – ob računu. Potem nagaja volanski servo – treba je dati v popravilo. Potem odpove akumulator – treba je dati v popravilo. In prijazni (v pravem pomenu te besede) serviserji vljudno napovedo, da se bliža eden večjih servisov. Jermeni in vse, kar gre zraven.

Prevečkrat pozabljamo, da je avtomobil precej zapleten skupek delov, elementov, sistemov, naprav in podobnih reči, v veliki meri mehanskih in vse bolj tudi električnih ter elektronskih. Tudi če vse skupaj ves čas deluje, zahteva vzdrževanje. Temu rečemo preventivno – da nas na Azurni obali ne preseneti pok jermena za pogon alternatorja. Proizvajalci precej dobro napovedo, kdaj se utegne kaj zgoditi in to predvidijo v obliki rednega vzdrževanja. Če poči kakšna malenkost, za katero nam je bilo škoda odšteti nekaj sto evrov, lahko zaradi naših varčevalnih ukrepov sledi nekajtisočevrski strošek, ker se po poku tiste malenkosti začnejo podirati drugi kosi kot zložene domine. In to pogosto kar v nekaj trenutkih.

Pri avtomobilu nekatere stvari lahko zamenjamo, ko se zavemo, da so blizu konca; na primer gume ali zavorne ploščice. Tudi to stane, ampak pri večini si tega ne moremo privoščiti – moramo pač slediti navodilu proizvajalca in stvari menjati preventivno. Seveda – tudi to stane.

Zato tale opomnik ni odveč: da ne bo kasneje črnih dni za družinski proračun, se prepričajte, koliko stane redno vzdrževanje avtomobila. In prav nič ne bo narobe, če se še pred nakupom odločite, kam boste vozili avtomobil na servis. Na voljo je cela paleta ponudbe, od pooblaščenih do šarlatanov. Odločitev je seveda vaša.

Vinko Kernc