Vinko Kernc: Teden mobilnosti

Okej, imamo teden mobilnosti. Čeravno si jaz pod tem imenom in z mojega delovnega mesta predstavljam takole: mobilen si, ko sedeš v avtomobil (moped, skuter, motocikel, avtodom, karkoli pač v tem slogu) in se odpelješ na želeno mesto ali le nekam po želeni poti.

16. 10. 2012

Res pa je, da si mobilen tudi s kolesom, rolko, rolerji, seveda tudi peš. Ampak hočem reči, da je ime morda malo zgrešeno, dvoumno.

In ko ga imamo, kaj zdaj? Hm ... Zaprimo glavno žilo skozi prestolnico, pravijo v naši mestni hiši. Čudovito. Smo že ugotovili, da je vse, kar gre na bencin in dizelsko gorivo, sramotna reč, torej je čiščenje teh odpadnikov sodobne družbe logična poteza.

Izvedba je malo balkanska: vzameš nekaj starih lesenih desk, pobarvanih v belo in rdečo, ter železna stojala zanje in zadevo postaviš na dveh straneh ljubljanske Slovenske ceste. Pa dva redarja in dva policaja. Deluje kot na posnetkih iz Prištine. Ampak okej, zdaj imamo zaprto cesto skozi središče naše lepe, bele Ljubljane.

Zaprto? Sploh ne. Po njej se še vedno vozijo vsi avtobusi, kar pomeni, da je še vedno prometna. Ja, manj prometna kot prej, ampak prometna. Še vedno ne moreš po njej brezbrižno hoditi z otrokom, ne da bi ga pošteno držal za roko (in še to na pločniku), kot to lahko narediš na sosednji Čopovi ulici. V bistvu torej s tega zornega kota nisi naredil nič.
Si pa naredil ogromno za vse odpadnike, ki nočejo iz avtomobilov. Ker preprosto zapreti eno cesto pomeni neposredno obremeniti druge (sosednje) ceste. Vmes je še malo pokapljalo z neba, da so se tisti, ki se v lepšem vremenu tudi brez tedna mobilnosti vozijo z biciklom, v mesto odpravili z avtomobilom. Prištejte zdaj še dejstvo, da opisujemo stanje, ki jasno pokaže (ogromne) razlike v veščini vožnje osebnega avtomobila, pa smo tam: do popolnosti nabasan cestni krog okoli zaprte ceste. Vse stoji. Policaji pa ... Kjer so, so le delno učinkoviti, marsikje jih ni. Križišča so povsem nabasana: kaos. Iz izpuhov pa škodljivi in toplogredni plini. Krasen učinek akcije ob tednu mobilnosti.

Po opisanem rezultatu sodeč je teden mobilnosti le še eden od številnih popolnoma nepotrebnih konstruktov, ki se na moralno-političnem odru slišijo lepo in 'obvezno', na drugi strani pa nihče ne ve, kaj bi z njim. Zdaj nam župan celo (že nekaj časa) obljublja stalno zaprtje omenjene ceste. Niti z besedo pa še ni omenil, kako bomo rešili vzporedno nastale težave. Bodite veseli, če vam ni treba v Ljubljano!

So pa osnovnošolčki in dijaki za krajši čas napolnili Kongresni trg in na njem plesali. Lepo je bilo videti, ampak to bi lahko počeli tudi brez zaprte Slovenske ceste in brez tedna mobilnost