Kolumna: Tomaž PorekarZa čigavo zdravje?

Novica o smrti prvega moža FCA Sergia Marchionneja, Švicarja z italijansko-kanadskimi koreninami, je zagotovo vzbudila veliko pozornosti. Navsezadnje še nekaj dni, preden je umrl, ni bilo nič znanega o njegovi bolezni.

10. 8. 2018

Je pravilno, da o voditeljih, kakršnihkoli pač, vemo vse, tudi vse o njihovem zdravstvenem stanju? Seveda ravno takšne teme zaposlujejo medije (ne bi o tem, ali so 'resni' ali le 'rumeni'). Res pa je, da agencije za borzna pravila družb, ki tečaje svojih delnic objavljajo na posameznih borzah, poskušajo nadzirati tudi tovrstne podatke o posameznih podjetjih. Tako smo torej pri vprašanju, ali so lastniki FCA (največji delež ima podjetje Exor, ki je v lasti družine Agnelli) vedeli za Marchionnejevo bolezen. Že leto dni se je v züriški kliniki namreč zdravil za rakom v ramenu, po operaciji pa je zaradi zapletov v zvezi z boleznijo tudi umrl (klinika je objavila, da mu je zastalo srce). FCA je 5. julija najavil, da bo Marchionne odšel na operacijo ramena in ga ne bo teden ali dva. A se po tistem ni vrnil ne na svoje delovno mesto v FCA ne na šefovski v Ferrariju in CNH Industrial (iz Fiatovega koncerna pred leti oddvojenih poslov gospodarskih in poljedelskih vozil).

Znano je bilo, da je bil Marchionne verižni kadilec, intenzivni pivec kave in človek, ki je nekaj ur spanca med posameznimi delovnimi dnevi največkrat zaužil le na poletih med Torinom, Zürichom, Detroitom in še vsemi drugimi mesti, kamor so ga vodili opravki. Res pa je, da je pred kakšnim letom nehal kaditi!

Letošnjo pomlad so pri FCA delničarjem predstavili nov petletni načrt FCA (od 2018 do 2022), najavili pa tudi, da se bo Marchionne konec leta upokojil in da bodo torej iskali nove šefe.

Bi bilo vse to dovolj, da bi sklepali, da se z Marchionnejem nekaj dogaja? Ameriška komisija za varnost borznih zadev bo svoje seveda povedala, a je tudi res, da nikjer ni zapisana zahteva, da bi morala podjetja z borze poročati o zdravstvenem stanju svojih šefov. Tako tudi ne moremo pričakovati, da bi resno začeli preganjati Johna Elkanna, šefa Exorja.

Vsekakor pa bo zanimivo, kako bodo stvari potekale v nekaj naslednjih mesecih ali letih pri FCA. Eden od treh kandidatov, ki jih je Marchionne omenjal kot svoje potencialne naslednike pri FCA, Britanec Mike Manley, je postal novi šef. Drugi, Alfredo Altavilla, je po tej odločitvi odstopil in bo zapustil FCA. Tretji, šef financ FCA, Richard Palmer (za zdaj?) ostaja.

FCA z vsemi svojimi znamkami, Alfa Romeom, Chryslerjem, Fiatom, Jeepom, Maseratijem, Ramom, ostaja na začetku poti, no – mogoče – na tretjini poti k preživetju. Marchionne je veljal kot njihov rešitelj, a prej kot za resnično reševanje posameznih delov italijansko-ameriškega podjetja FCA je bil odgovoren za popolno finančno ozdravitev podjetij, ki so v lasti družine Agnelli.

Je svoje zdravje zamenjal za zdravje italijanskih in ameriških ikon?