EMX Open Olsztyn, Poljska

Če bi nas z družino pred letom dni vprašali, ali smo pripravljeni iti na dirko, ki je 1300 kilometrov oddaljena, bi po vsej verjetnosti zanikali. Letošnja sezona evropskega prvenstva pa se je zame proti koncu začela ugodno razvijati. Ob odsotnosti nekaj tekmovalcev, ki se zaradi poškodb niso mogli udeležiti vseh tekem, sem se po lestvici pridno vzpenjal. Pred poljsko preizkušnjo sem zasedal skupno 17. mesto, doma pa sem si pred dirko izračunal, da z dobrimi vožnjami lahko pridem še višje. Zaradi tega smo se le še lažje odločili, da gremo!

28. 6. 2016

Vse skupaj se je začelo že dan prej, kot ponavadi. V četrtek smo se oče, jaz in družina Urbas skupaj odpravili proti Olsztynu. Vozili smo se dolgih 18 ur. Res sem imel srečo, da je ravno pred kratkim izšla 6 sezone nadaljevanke Game of Thrones. Tako sem bil med vožnjo z gledanjem le te zaposlen in sem dolgo pot veliko lažje prestal. Poleg ubijalsko dolge vožnje, ni prizanašala niti vročina. Termometer se je že v petek dvignil prek 35 stopinj celzija, za povrh pa je proga ležala med manjšimi jezeri, zato je bilo prisotnih tudi ogromno komarjev.

Na jutranjem ogledu proge sem bil navdušen, proga je bila edinstvena, zelo tehnična. Imela je nekaj skokov, a nobeden ni bil daljši od 20 metrov. Podlaga je bila nekaj vmes med zemljo in mivko. Proga je bila vrhunsko pripravljena, zorana in zalita, a se je zelo hitro uničevala. Že na sobotnih treningih je bilo treba dodobra misliti in iskati tiste hitre, manj uničene linije. Kvalifikacijska dirka je bila zame kar trd oreh, saj me je zaradi vročine čisto pobralo. Skrbeti pa so me kasneje začele tudi nedeljske dirke, saj so še 10 minut daljše od kvalifikacijske. 

V nedeljo se je glede na vreme vse odvilo popolno. Na nebu so se sicer pojavili temni oblaki, a je temperatura padla za približno 5 do 7 stopinj celzija, kar se je na motorju zelo poznalo. Prva vožnja je bila suha. Uspel mi je soliden štart, a se mi je v tretjem krogu strgala zajla za sklopko. Nekaj krogov se s tem sploh nisem obremenjeval, nato pa sem pomislil, da bom imel veliko težav s speljevanjem, če mi motor ugasne. Še isti krog se je to zgodilo, v enem od bolj počasnih ovinkov. Izgubil sem kar nekaj časa, a mi je le nekako uspelo speljati. Med tem sem izgubil eno mesto, a sem ga do konca vožnje privozil nazaj. Linije sem nato spremenil, izogibal sem se zaprtim, notranjim linijam in dirko končal na 7. mestu. Pred drugo vožnjo pa se je kar močno ulilo, proga je bila zelo zahtevna. Bila je polna lukenj, kanalov, za povrh pa je bilo še blato. Bolj kot ne je, bila to ena izmed tistih voženj, pri katerih nestrpno gledaš na uro in komaj čakaš, da vidiš karirasto zastavo. Tako kot v prvi vožnji sem končal kot 7.

Poljska je bila predzadnja preizkušnja evropskega prvenstva za razred open. Ostala je le še tekma v Rusiji, ki se bo odvijala ta vikend, tja pa se zaradi prevelikih stroškov mi ne bomo odpravili. V skupnem seštevku sem iz 17. mesta prišel na 10. Končni vrstni red pa bo znan že čez manj kot en teden, takoj po dirki v Rusiji.

Prva polovica sezone je zame končana. Zdaj je čas za malo sprostitve in uživancije!