Kaj se dogaja na domači MX sceni? Menjave kategorij in znamk motorjev pri Slovencih

Novosti bo tudi v Sloveniji na področju motokrosa za letos kar veliko. Od raznih menjav kategorij, do menjav motociklov ... Govorili smo z nekaj slovenskimi dirkači. Zaupali so nam, kako se pripravljajo na letošnjo sezono, kje trenirajo in kakšne cilje so si postavili v letu 2017.

Kaj se dogaja na domači MX sceni? Menjave kategorij in znamk motorjev pri Slovencih (foto: osebni arhiv tekmovalcev) osebni arhiv tekmovalcev
9. 1. 2017

Naslednje leto bo tudi v Sloveniji še kako zanimivo. Slovenci imamo že v 65-kubičnem razredu zelo močno orožje, Jako Peklaja, ki ima za letos visoke ambicije na evropskem nivoju. 

Veliko obetata tudi mlada slovenska upa Matevž Robek in Maks Mausser, ki se za prihajajočo sezono selita v višji razred (do 125 cm3). Matevž Robek, lanskoletni državni prvak v kategoriji do 85 kubičnih centimetrov, za leto 2017 ostaja na KTM-u, gledali pa ga boste lahko na dirkah slovenskega državnega prvenstva. Maks Mausser se je od dirkanja s 85-kubičnim motociklom poslovil na odličen način, saj je lani v nemškem ADAC razredu skupno svojil 5. mesto. 2017 bo zanj prelomno leto, saj se seli v višji razred, a to še ni vse.

Začeli so sodelovati z Yamaha Delta Team Krško, torej je KTM-a zamenjala Yamaha. Tako kot lani se bo Maks tudi letos udeleževal nemškega prvenstva ADAC in evropskih tekem (125 ccm). Maks nam je zaupal, da se med zimo kar intenzivno pripravlja. Treniral je na madžarskem (Dirtpark) in v Italiji, natančneje v Pomposi, Mantovi in v Pietramurati. Povedal je, da je motor za nekaj časa postavil v kot, ker se je bolj posvetil kondicijskim treningom. Kmalu pa za daljše časovno obdobje odhaja na Sardinijo, kjer bodo zanj potekale priprave. Tam bo vozil tudi prestižno dirko odprtega italijanksega prvenstva. Zna se zgoditi, da bomo tam videli tudi brata Irt, Klemna Gerčarja in Tima Gajserja.

Edini, ki je lanskoletni državni naslov osvojil z vsemi možnimi točkami, je Luka Milec. Tako kot lani bo tudi letos tekmoval v evropskem prvenstvu (125 cm3). Na socialnih omrežjih smo zasledili, da Luka veliko trenira na Madžarskem pa tudi v Italiji. Za trening išče peščene proge, saj se zaveda, da se mora na tej podlagi še izpiliti. Najboljši mladi moto športnik leta, Jan Pancar bo Slovenijo prav tako kot Luka in Maks zastopal na evropskem prvenstvu, a v drugi kategoriji. Jan se iz 125-kubičnega razreda seli v močnejšega, 250-kubičnega. Jan v zimskem času največ trenira v Italiji. Zasledili smo, da se je vozil v Mantovi in na za motokrosiste znani italijanski plaži v Lignanu. Ni pa bil edini, ki se je v teh časih smukal po Italiji. S svojim novim KTM-om je v Dornu treniral tudi državni prvak v cross countryju in športnik leta Ivančna Gorica, Luka Kutnar.

Vsem pa se zagotovo porajajo vprašanja o aktualnem svetovnem prvaku Timu Gajserju. Kar uspešno se izogiba medijem, prav tako pa tudi sam le redko na družabna omrežja objavi kakšno sliko ali video iz treninga. 4.1.2017 je Tim na Instagram objavil kratek posnetek iz treninga. Lokacija proge nam sicer ni čisto znana, a se govori, da se nahaja v Sloveniji, natančneje ob Muri. Kako ga svetovni prvak vrhunsko odpelje skozi ovinek, si lahko ogledate na facebooku oziroma s klikom tule!

Jaka Završan
Foto: osebni arhiv tekmovalcev