MXON: KVALIFIKACIJE DOBILI FRANCOZI, SLOVENCI JUTRI V B-FINALE

V soboto 24.9.2016 so v Maggiori na pokalu narodov, torej "olimpijskih igrah" za motokrosiste potekali treningi in kvalifikacije. Po pričakovanjih so kvalifikacije dobili lanskoletni zmagovalci Francozi, Slovence pa jutri žal čaka B-finale.

MXON: KVALIFIKACIJE DOBILI FRANCOZI, SLOVENCI JUTRI V B-FINALE (foto: PEK) PEK
24. 9. 2016

Največji šok za slovensko reprezentanco, je zagotovo odsotnost lanskoletnega MX2 in aktualnega MXGP prvaka Tima Gajserja, ki se je nedavno poškodoval na treningu. Za pokal narodov, ga je zamenjal Peter Irt. A vseeno slovenske reprezentance to ni potrlo, saj so se vsi trije (Jan Pancar, Peter Irt in Jernej Irt) danes zelo pogumno spopadali z največjimi motokrosističnimi imeni.

Z 22. mestom Pancarja, 22. Jerneja Irta in 20. mestom Petra Irta, je slovenska reprezentanca na kvalifikacijah zbrala 42 točk in se neposredno uvrstila v B-finale. Do preboja v A-finale jim je zmanjkalo 11 točk.

Jan Pancar (MX2), najmlajši slovenski reprezentant, je svoj današnji nastop komentiral: "S svojo vožnjo sem zadovoljen. Naredil sem nekaj manjših napak, a na srečo, te zame niso bile usodne. Proga se mi je zdela kar zahtevna. Na njej je nastalo veliko kanalov, prav tako pa so nam delo oteževali še uničeni doskoki.

V razredu MXGP, je bil slovensko orožje, mlajši izmed bratov Irt. Z ne najboljšim štartom in še padcem, se je Peter prebijal iz ozadja in na koncu Sloveniji privozil 20. mesto. Peter: "Sama vožnja ni bila tako slaba, pokvarila sta mi jo slab štart in padec. Proga mi je všeč, čeprav so na njej nastajali kar globoki kanali, razlog za to je, da so delavci progo kar na globoko "sfrezali"".

Petrov starejši brat Jernej (MXOPEN) se je z odličnim štartom izstrelil na 16. mesto. Tam je ostal do predzadnjega kroga, ko sta z brazilskim tekmovalcem trčila v ovinku in oba padla. Na srečo, se je vse skupaj zgodilo pri majhni hitrosti, tako ne Jernej, ne motocikel nista utrpela kakršnih koli poškodb. A vseeno, je padec Jerneja stal veliko časa. Sloveniji je v razredu MXOPEN privozil 22. mesto in s tem 22 točk. Na vprašanje kakšna so pričakovanja na jutrišnjem B-finalu so vsi trije odgovorili zelo podobno. Jernej: "Cilj je, da se uvrstimo v A-finale. To ne bo lahko, ampak  sam sem mnenja, da imamo veliko možnosti, da nam to uspe.

Vrh so po pričakovanjih krojile motokrosistične velesile. S tremi točkami so kvalifikacije dobili Francozi, s štirimi pa jim sledijo Belgijci. Tretje mesto so si privozili Nizozemci. Glavna zvezda dneva, je bil Jeffrey Herlings, ki je z veliko razliko slavil v razredu MXOPEN. Razlog za nenapredovanje Nemcev v A-finale, je bil grd padec Maximiliana Nagla, ki so ga s helikopterjem odpeljali v najbližjo bolnišnico. Podrobnosti Maxove poškodbe še niso znane. 

Takole pa z dirkačeve perspektive izgleda razgibana motokros steza v Maggiori:

Jaka Završan

Foto: PeK