Izza vogala - sneg za nekatere ni problem

Med drugim smo Slovenci znani tudi po tem, da ob vsakem vremenskem odklonu na cestah ustvarimo kaos.

8. 2. 2018

In čeprav je za mano lepo število prevoženih kilometrov in se ne spomnim, da bi kdaj zaprl križišče ali ustvaril kolono, sem v uvodu nalašč tudi nase prevzel nekaj kolektivne odgovornosti. Tega sem se navadil že kot otrok, ko so me cepili, tako kot večino drugih. 

V dneh, ko nas nebo obdari z nekoliko bolj konkretno pošiljko dežja ali snega, se v Sloveniji promet ustavi. Prav nič nam ne pomagajo moderni in lepi SUV-i, ki hkrati ponujajo tudi tako čudovito preglednost izza vozniškega sedeža. Če baba ne dojame, da je križišče polno, ji to pač ne pomaga. Če je piflar za volanom nanj tako navezan, da raje dva semaforjeva intervala preživi na mestu, kot da bi z desnim parom koles odpeljal tri metre po kolesarski stezi ali po bankini, potem mu vse to, kar je kupil, prav nič ne pomaga. In ker ne govorimo o nekih resnih prometnih ovirah, to velja za vse druge, ki vozijo mestne malčke, limuzine, karavane in kombije.

In ko se čez zasneženo križišče pripelje budala na kolesu, ki se v bistvu sploh ne pelje, ampak izvaja neke čudne gibe v stilu motorično manj sposobnih, potem veš, da je šlo vse v tri ...

Saj so tudi mene že vlekli z zasnežene njive in iz grabna, ampak ne tam, kjer je promet. Tam, kjer je promet, je pač treba dati od sebe malo več, da nisi v napoto. Ljudje se namreč ne vozijo samo v službo, vozijo se tudi k zdravnikom, k bolnim svojcem, podpisovat kreditne pogodbe za stanovanja, na reševanje oseb ujetih v dvigalu, popravit počeno vodovodno cev, na letališče. Ne vozijo se brezveze in verjemite, da si na tak dan vzamejo vso razumno časovno rezervo. In zaradi njih nimamo pravice na cesti delati sranja.

Se pa najdejo med nami tudi taki, ki sploh niso problematični in se peljejo, kot da ni nič. Ravno včeraj, ko je bil v Ljubljani eden od tistih dni, ko vlada prometni kolaps, se je našel vitez, ki je ugotovil, da je kljub manjšemu udobju za vožnjo čez mesto bolje uporabiti skuter. Star Hondin skuter, čeprav bi mu bolj prišla Hondina snežna freza. To, da je na frišno 'užgal', nima veze, za njim ni bilo kolone. Palec gor.