Začetek zgodbe o 'Čezeti' ČZ 175 typ 992 Enduro letnik '74

Ko sem od očeta dobil staro 'Čezeto', si niti približno nisem predstavljal, na kaj vse bom naletel, ko se bom lotil obnavljanja.

13. 1. 2009

Zgodba pa gre nekako takole. Nekega deževnega dne sem se spravil pregledovati stare slike iz moje mladosti med katerimi sem našel tudi sliko mene in moje prijateljice na stari Čezeti. Opala, sem si rekel. Kje pa so sedaj tale stara jajca? Spomnil sem se, da je fotr pred leti rekel, da je v neki garaži pri nekem prijatelju in, da jo v bližnji prihodnosti s stricem nameravata obnoviti. In ker se deset let ne smatra kot bližnja prihodnost sem se odločil, da ga pokličem in povprašam po Zbrojevki, in kako kaj poteka obnavljanje. No stara čehinja pa je bila med tem še vedno v neki garaži pri nekem prijatelju.

Po kratkem pogovoru sem ga vprašal, kako bi izgledalo, če bi se pa jaz malo lotil tega obnavljanja. Rekel je, da vse kaže, da je on ne bo. In tako se je začelo.

Ko sem v garaži prej omenjenega prijatelja zagledal to staro Čezeto sem obstal na mestu. Motocikel je bil presenetljivo dobro ohranjen. Videti je bilo, da je počival v suhem prostoru. Nobene rjavice, v gumah še dvajset let star zrak … No, ko sem motor pripeljal domov smo se s prijatelji začeli malo smukati okoli motorja in ga seveda tudi poskušali 'zalaufat'. Ne boste verjeli. Po dvajsetih letih in po rahli nastavitvi platin je celo vžgala.

Sedaj jo počasi razstavljam in naletavam na manjše težave. Zadevo bi rad originalno obnovil, ampak mi primanjkuje slik originalnega modela. Rad bi vedel ali je bila 175-ka samo zelene barve (moja ni originalna) ali so obstajale tudi kakšne druge barvne kombinacije. Manjka mi tudi nekaj delov: ročica sklopke, ročica prednje zavore, prednja luč, zadnja luč, stranska pločevina (vidno na sliki 1). V bistvu bi mi prišel prav kakršenkoli del. Vesel bom vsake pomoči.

Če imate kakšne slike mi jih lahko pošljete na marevovk@email.si. Komentarje pa pišite kar tu na blog. Upam, da se bo razplamtela kakšna dobra debata.