Varna vožnja: Žegnana voda ali nasvet policista?

Kaj mislite, da vam bo bolj koristilo za preživetje na cesti: čakanje na fajmoštrov špric ali nasvet policista motorista?

Varna vožnja: Žegnana voda ali nasvet policista? (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
6. 5. 2012

Prejšnji teden sem se v Postojni ustavil na štirih kolesih. Za spremembo sem v avtomobil naložil bicikel in pregonil en delček Istre. Lepo je bilo ... No, kje smo ostali?

V Postojni so pripravili dogodek 'Policijska izkušnja kot nasvet'. Če kaj spremljate moto-magazin.si, ste vabilo tri dni pred tem lahko prebrali tudi vi. Lani sem se te policijske izkušnje udeležil z motociklom in vem, da kljub kar nekaj udeležbam na tečajih varne vožnje nekaj krogov med stožci in nasveti policista niso škodovali. Nasprotno.

Obisk letos je bil, vsaj v poznodopoldanskem času, slab. Na poligonu sta se vozila le en maksi skuterist in motorist, nekaj jih je občudovalo vozni park, ene par jih je debatiralo med seboj ...

Pred OMV-jem pa motoristov, da niso imeli kje parkirati. Ravno tako na cesti. Kolega motorist, s katerim sva se srečala na stoječi obvoznici proti primorski avtocesti je dejal, da gre na žegen.

Ljudje božji, pojdite na te policijske delavnice varne vožnje! Dva razloga imate za to: pridobili boste novo znanje (ali pa, vsevedneži, vsaj obnovili starega) in spoznali, da policisti na motorjih niso taki zlodeji, da na rečem p****, kot jih marsikdo označi. So ljudje s svojo službo, dolžnostmi in plačo. In kar je pomembno za nas - so motoristi, ki vidijo na cesti marsikaj, tudi veliko krvi. Motoristom zato v prvi vrsti želijo dobro in zato motoriste na teh dogodkih poučujejo kot prijatelje. Vsaj moja izkušnja je taka. Da je država lačna 'ukrepov za večjo varnost', ni njihova krivda.

Obenem bi rad poudaril, da se mi zdijo množična druženja z blagoslovi motociklov sicer čisto okej zadeva. Nič nimam proti in verjamem, da vera (v karkoli pač že) včasih lahko zaleže več kot položnica z evrskim zneskom zaradi prehitre vožnje.

Skratka, seznam dogodkov v letu 2012 najdete tule.