Dirkaški blog - Matevž Irt

Pozdravljeni vsi skupaj, sem Matevž Irt in od sedaj naprej boste lahko spremljali motokros iz 'prve roke'. Na Moto magazinu bom namreč občasno napisal nekaj zakulisnih zgodb iz zasebnega in dirkaškega življenja.

9. 3. 2009

Po februarski dirki za Assoluti d'Italia smo se odpravili v Belgijo. 1200 km daleč smo parkirali kemperja v deževnem Lommlu. Proga je bila zelo razmočena. Ko smo videli, da so na trening prišli tudi David in Denny Phillipaerts, Jeremy Tarroux ter Nikolay Larsen, smo razpakirali motorje in - gas! Preden je David sploh zapeljal na progo so mu mehaniki pripravili motor za vožnjo po mivki, kar pomeni, da so mu prilagodili amortizacijo in vse potrebno. Seveda sem med svojim premorom gledal njegovo vožnjo ter se učil. Čeprav ni 'mivkar', se je peljal zelo dobro, čez ovinke je peljal z zelo veliko hitrostjo.

Trenirali smo 13 dni in sicer na treh progah (Lommel, Honda-Park, Ersel, Rousel). Najtežje je bilo v Lommlu, kjer je mivka najmehkejša in najglobja, pa tudi voznikov je bilo največ. Preostale tri proge so več ali manj podobne, nekaj skokov, večinoma na ravnem terenu. Mivka je manj globoka in mehka ter bolj temna kot v Lommlu. Na vseh omenjenih progah se naredijo velike luknje ter globoki kanali, kar naredi progo zelo zahtevno in zelo dobro za trening.

Drugače se nimam kej pritoževati. Jernej, Peter in jaz smo skrbeli za motorje, mami Janja ter Nastja (moja punca) pa sta prale opremo, kuhale in pospravljale. Na progi sta prevzeli vlogo trenerjev, ves čas sta štopali, snemali in slikali.

Edina stvar, ki je postala naporna, je bilo vsakodnevno pranje motorjev. Iz prve roke lahko povem, da mivka pride res povsod. Proge so se iz dneva v dan boljšale (sušile), kar jih je naredilo lažje, kanali niso bili več tako globoki, hitrost je bila večja, vožnja pa veliko bolj uživaška. Zadnji dan treninga smo imeli celo sonček in 15 stopinj. Slovo je bilo zaradi tega še težje. Zdaj smo spet doma, ker moramo pripraviti motorje za naslednjo dirko Assoluti d'Italia. Čez 14 dni pa v Vrtojbo, kjer imamo prvo dirko za državno prvenstvo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri