15. oktober 2000 - dan, ko je Akrapovič svoje ime ponesel v svet

Prvi naslov svetovnega prvaka v razredu Superbike za Colina Edwardsa je pomenil tudi prvega v seriji številnih dirkaških uspehov slovenskega podjetja, ki jim še zdaleč ni videti konca.

15. oktober 2000 - dan, ko je Akrapovič svoje ime ponesel v svet (foto: Akrapovič) Akrapovič
17. 10. 2020

Ko je Igor Akrapovič, nekdanji motociklistični dirkač leta 1990 ustanovil lastno podjetje za izdelavo izpušnih sistemov, je bil njegov cilj jasen: izdelava vrhunskih izpušnih sistemov za motocikle. Bližnjice pri tem niso prišle v poštev, prav tako ne varčevanje na materialu. Dovolj dobro je bilo le najboljše in tako sta titan ter karbonska vlakna postala njegov zaščitni znak. Industrija je na malo podjetje postala pozorna in hitro so se pričela prva sodelovanja ter naposled vstop v svet motošporta.

Sezona 2000 pa je bila prelomna. Tedaj je bilo podjetje že nekaj let povezano s serijo Superbike in tudi ekipo Honde, ki je tedaj že tretje leto zapored nudila kruh in streho nad glavo teksačanu Colinu Edwardsu. Po odličinem letu 1999, ko je Edwards sezono zaključil kot drugouvršeni v skupnem seštevku, je bila želja trojice, da naredi še en korak naprej, kar mu je uspelo v velikem slogu.

15. oktobra leta 2000 je tako Colin Edwrads odpeljal še zadnjo dirko tiste sezone in jo z dirkalnikom Castrol Honda VTR1000SP1 končal na skromnem osmem mestu. A razlogov za slavje je bilo dovolj. Osvojil je namreč svoj prvi naslov svetovnega prvaka v seriji Superbike, posledično pa je to pomenilo tudi osvojitev prvega naslova za podjetje Akrapovič. Prvega izmed 131., pri katerih so sodelovali kot partnersko podjetje, bodisi v avtomobilskem ali motociklističnem svetu.

Akrapoviču so se na stežaj odprla vrata v vse segmente dirkanja in pa tudi v svet avtomobilizma, saj so se le tri leta kasneje lotili izdelave avtomobilskih izpušnih sistemov. Na Edwardsa pa medtem nikakor niso pozabili. Po končani dirkaški karieri leta 2014 je namreč postal prvi ambasador znamke in to vlogo obdržal vse do danes. V spomin na prelomno sezono sta obe strani pripravili kratki film, v katerem se Edwards in lastnik podjetja Akrapovič, Igor Akrapovič spominjata dogodkov, ki so pripeljali do prelomnice. Ogledate si ga lahko v spodnjem predvajalniku.