Dakar 2022, deveta etapa: ...in Toyota vrača udarec!

Današnja etapa je bila ena najlažjih, saj so bili dirkači izredno izenačeni, poleg tega pa je terjala le dva odstopa med motociklisti.

Dakar 2022, deveta etapa: ...in Toyota vrača udarec! (foto: A.S.O.) A.S.O.
11. 1. 2022

Po sobotnem odmoru, ki so ga bili deležni dirkači na Dakarju, se je zdelo, da vozniki tovarniškega moštva Toyote kar nekako ne najdejo več tistega pravega ritma, kot so ga imeli v prvem delu letošnje dirke. Kritika je najbolj letela na račun Nasser-ja Al-Attiyaha, ki se v zadnjih treh etapah po koncu dneva še ni zavihtel na najvišjo stopničko. A dirkači japonske ekipe so danes dokazali, da je vse v najlepšem redu in da ni razlogov za skrb.

Preberite še: Dakar 2022, osma etapa: Audi naravnost dominantno!

Na najkrajši etapi letošnje dirke so namreč prav vsi trije dirkači tovarniškega moštva Toyota Gazoo Racing osvojili najboljša tri mesta – nekaj kar bi včeraj uspelo Audiju, če se ne bi na tretje mesto 'vrinil Sebastien Loeb'. Ob tem je prvo letošnjo etapno zmago slavil Giniel De Villiers, Henk Latega je za njim zaostal zgolj devet sekund, dodatnih 57 sekund pa si je nato pridelal Al-Attiyah, za katerega je bil današnji izid povsem ugoden.

De Villiers je bil sicer celotno današnjo etapo razred zase in je tako vodil od 118. kilometra speciala dalje, ko je Lategan naredil napako in mu prepustil vodstvo. Al-Attiyah je na drugi strani bil dvoboj z Loebom, a ga je na koncu ugnal za dobro minuto – dragoceno minuto ob dejstvu, da Francoz še vedno upa na končno zmago, za katero so možnosti sicer že precej skromne. Mednju se je sicer ob koncu dneva vrnili najboljši Audijev dirkač na letošnji dirki, Mattias Ekstrom.

19 drikačev v 10  minutah

Peostala Audijeva dirkača današnje etape nista zaključila povsem na vrhu, še vedno pa sta držala korak z najboljšimi. Sainz je bil na koncu osmi, Peterhansel pa deseti. Ob tem je potrebno omeniti, da je kar 19 dirkačev današnjo etapo končalo znotraj desetih minut zaostanka za zmagovalcem, znotraj 20 minut pa jih je končalo 35, kar dodatno kaže na to, da je bila današnja etapa precej lahka.

Takšnih zaostankov smo sicer vajeni iz razreda motociklistov, kjer smo bili danes priča enaki sliki. A majhnim razlikam navkljub je vseeno prišlo do pomembnega preobrata. Ob zmagi Corneja Florima, četrtem mestu Matthiasa Walknerja in šele 13. mestu Sama Sunderlanda je moral namreč Britanec Avstrijcu prepustiti vodstvo v skupnem seštevku. Razlika med njiva znaša dve minuti in šest sekund, Vand Beveren na tretjem mestu pa zaostaja še za dodatno minuto in 44 sekund. S prvim, tretjim (Brabec in petim mestom (Barreda Bort) je sicer današnji dan v celoti pripadel Hondi.

Jutri se bodo dirkači podali na še eno, že zaradi razdalje zahtevno etapo od Wadi Ad-Dawasirja do Bishe, dolgo kar 759 kilometrov. Organizatorji pričakujejo hiter tempo, dirkači pa se bodo morali znova spopasti s precej raznoliko podlago, ki bo po vrhu vsega znova prepredena s številnimi stezami, kar je seveda nočna mora z vidika navigacije