Dakar 2022, šesta etapa: Na odmor brez velikega vsipa - a številni s težavami

Zadnja etapa pred prostim dnevom med avtomobilisti poskrbela za zanimiv razplet.

Dakar 2022, šesta etapa: Na odmor brez velikega vsipa - a številni s težavami (foto: A.S.O.) A.S.O.
7. 1. 2022

Letošnji reli Dakar preseneča iz dneva v dan, še posebej pa se bosta dirkačem v spomin vtisnili etapi okrog mesta Riad. Ne le, da so dirkači na dveh in štirih kolesih prvič doslej katero izmed etap vozili ločeno, v spominu bodo številnim ostale tudi navigacijske težave, kar so s pridom izkoristili dirkači iz začelja. Na vrhu najboljših avtomobilistov je zadnjo etapo pred dnevom, namenjenem odmoru končal dirkač, ki smo ga tam v 17 letih, odkar nastopa na Dakarju doslej videli le petkrat, na zadnje leta 2015.

Preberite še: Dakar 2022, peta etapa: predčasen konec za motocikliste voda na mlin Petrucciju

Govora je o Orlandu Terranovi, Argentincu, ki se je na Dakar podal kot drugi dirkač ekipe Bahrain Raid Xtreme, za katero vozi tudi Sebastien Loeb. A medtem ko je Francoz danes nekoliko zašel s poti in etapo končal šele kot 30., je Terranova kazal odlično dnevno formo iz kilometra v kilometer, na 259. pa naposled prevzel vodstvo pred Mattiasom Ekstromom, ki je za veteranom zaostal za minuto in šest sekund.

Favoriti so na drugi tekom celega dne izgubljali. Loeb je, kot rečeno, podobno kot Henk Lategan, zašel s trase v prvem delu etape in nato stalno izgubljal proti Nasserju Al-Attiyahu, slednji pa je možnosti za dnevno zmago zapravil do predzadnje kontrolne točke, ko je izgubil pet minut ter končal na 10. mestu – tudi za Kitajcem Wei Hanom. Večji del etape se je sicer boril z Yazeedom Al-Rajhijem, ki je etapo naposled končal kot tretji.

Medtem ko je Ekstrom osvojil odlično drugo mesto na etapi, pa sta preostala Audijeva dirkača znova zaostala za konkurenco. Podobno kot včeraj je namreč Peterhansel tudi danes pomagal Sainzu z doniranjem nepoškodovanih delov, skozi cilj pa sta nato prišla kot 42. oziroma 43., pri čemer je Francoz končal pred Špancem.

Sanders nazaj iz 'povprečja'

Dominanco med motoristi pa sta danes pokazala oba dirkača španske ekipe GasGas. Po nekaj slabših dneh je namreč znova slavil Daniel Sanders, ki je Sama Sunderlanda ugnal za dve minuti in 26 sekund. Matthias Walkner na tretjem mestu je za njim zaostal še dodanih deset sekund, prvo peterico pa sta nato zaključila Pablo Quintanilla ter Ricky Brabec.

Sicer pa so bile razlike med najboljšimi motociklisti danes ob prihodu na cilj izjemno majhne. Med drugo uvrščenim Sunderlandom in 30. Mathieujem Dovezejem je bilo namreč le 7 minut in 26 sekund razlike. 15. mesto lanskega zmagovalca Kevina Benavidesa ob zaostanku petih minut in pol za Sandersom tako še zdaleč ni razlog za skrb. Joan Barreda Bort se je medtem po včerajšnjem hudem padcu očitno uspel 'sestaviti' in nadaljevati dirko. Etapo je zaključil na 14. mestu, štiri sekunde pred Benavidesom.

Simon Marčič je današnjo etapo, tako kot včeraj, končal na osmem mestu, kjer še naprej ostaja v skupnem seštevku. Za višjo uvrstitev bo moral ob tem nekoliko dvigniti tempo. Zaostanek za Mariom Patraom namreč znaša že 40 minut, za Emanuelom Gyenesom na petem mestu pa recimo že več kot uro in pol. A letošnji Dakar je še dolg, dirkači so prišli šele do polovice in do konca se lahko zgodi še marsikaj.