Gajser in Irt v boj z globokim peskom

Tim Gajser in Jernej Irt bosta ta vikend nastopila na štirinajsti dirki svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu, ki se bo odvijala na peščeni progi Lommel v Belgiji. Peščene proge so bile v preteklosti trn v peti za slovenske motokrosiste, ki takega terena niso bili vajeni. Tim Gajser je porušil tudi ta mit in je v zadnjih letih dokazal, da je sposoben vrhunski rezultat doseči tudi na peščenem terenu, kjer so naši tekmovalci v preteklosti dosegali slabše rezultate.

Gajser in Irt v boj z globokim peskom (foto: Arhiv MM) Arhiv MM
29. 7. 2016

Gajser se je proti Belgiji odpravil takoj po dirki na Češkem. Vmes se je z ekipo ustavil na Nizozemskem, kjer so tako kot še nekatere ekipe prvenstva MXGP, opravili nekaj treninga na motorju in testiranje nastavitev za mehkejšo podlago. Vodilni motokrosist svetovnega prvenstva je tako nared za novo preizkušnjo. Pretekli vikend je zmago izgubil v zadnjih minutah dirke, zato je tokrat še bolj motiviran in si želi ponovno stati na najvišji stopnički.»Kot vselej grem tudi v Belgiji na zmago. Vzdušje v ekipi je pozitivno in skupaj se veselimo nove tekme,« je bil znova kratek ter optimističen Gajser.

Tudi Jernej Irt je opravil kar nekaj treninga na mivki in je pred dirko v Belgiji povedal: »Že pred tremi tedni smo z ekipo teden dni trenirali v Belgiji in po zadnji dirki na Češkem smo se ponovno takoj odpravili v Belgijo, kjer smo opravili še dva dodatna treninga na mivki.« Kljub temu pa Irt na tekmi ne pričakuje vidnejšega rezultata. »Zaradi pomanjkanja testiranj na mivki z ekipo na to tekmo nismo najbolje pripravljeni. Po tekmi bomo videli, kaj vse je še potrebno popraviti in izboljšati za boljši rezultati na naslednjih dirkah,« je pred zahtevno preizkušnjo povedal Irt.

Na proge se je uspešno vrnil aktualni svetovni prvak Romain Febvre, ki je na Češkem dokazal, da je kljub krajši odsotnosti še vedno konkurenčen. Italijan Antonio Cairoli, drugo uvrščeni tekmovalec prvenstva MXGP, na zadnji dirki ni imel svojega dne, v Belgiji pa je bil vselej pri vrhu. Proti koncu sezone se je prebudil nemški motokrosist Maximilian Nagl, ki je v Loketu Gajserju speljal zmago in je lahko tudi ta vikend neugoden nasprotnik. Obeta se torej zanimiva dirka, v kateri bodo vse oči uprte v Tima Gajserja, ki ima že pet dirk pred koncem sezone več kot za dve dirki prednosti, oziroma več kot štiri vožnje.

Prva vožnja kategorije MXGP bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

Na istem prizorišču se bo ponovno odvijala tudi dirka evropskega prvenstva EMX 125. Na predzadnji dirki te sezone bosta tekmovala Jan Pancar in Luka Crnković. Manjkal bo poškodovani Luka Milec, ki je bil do te dirke s skupno petinšestdesetimi točkami najviše uvrščeni slovenski tekmovalec. V seštevku prvenstva zaseda trinajsto mesto, Jan Pancar ima štirinajst točk manj in je dve dirki pred koncem na sedemnajstem mestu. Dirka bo za Pancarja in Crnkovića poseben izziv, saj na mivki še nimata posebne kilometrine. Crnković lani v Lommelu ni tekmoval, Pancar pa je ostal brez točk in ima za ta vikend višje cilje.

PeK

Foto: Arhiv MM