MotoGP: Iannone pozitiven na dopinškem testu, grozi mu večletna prepoved nastopanja

FIM je po analizi vzorcev in pozitivnem rezultatu dirkača Andree Iannoneja (Aprilia) Italijana začasno suspendirala. Konec kariere?

MotoGP: Iannone pozitiven na dopinškem testu, grozi mu večletna prepoved nastopanja (foto: Dorna) Dorna
18. 12. 2019

Pri Italijanu so v vzorcu urina na dirki v Maleziji našli sledi prepovedanih anaboličnih steroidov. Ti povečajo sintezo proteinov in pospešijo mišično rast, uporabnik praviloma ne more vnesti v telo nenamenoma. Iannone se na rezultate testov lahko pritoži, zahtevo še analizo drugega vzorca, ki ga je Italijan oddal hkrati s prvim. Če se v postopku izkaže, da je rezultat potrjen (ali sta rezultata obeh vzorcev pozitivna), ga čaka štiriletna prepoved nastopanja, to pa v njegovem primeru pomeni verjeten konec dirkaške kariere.

Pri Aprili bodo tako prisiljeni iskati drugega dirkača ekipe za sezono 2020, najbolj logični izbor je njihov testni dirkač Bradley Smith. Zadnji primer dopinga in uporabe prepovedanih snovi med dirkači je bil Avstralec Anthony West, nekdanji dirkač razreda MotoGP, ki pa sedaj s spremenljivim uspehom nadaljuje dirkaško kariero v nižje rangiranih prvenstvih.