Piše Gaber Keržišnik: MotoGP, VN Indonezije - Bagnaia z zmago zopet povedel v prvenstvu

Svetovni prvak Peco Bagnaia z Ducatijem je ponovno vodilni dirkač letošnjega prvenstva, potem
ko je zmagal na dirki za VN Indonezije na dirkališču Mandalika circuit na indonezijskem otoku Lombok. Bagnaia je z zmago na nedeljski dirki zaenkrat zbral 346 točk, njegov največji konkurent španec Jorge Martin, ki je sicer zmagal na sobotni sprint dirki na nedeljski dirki pa odstopil, pa ima sedaj 328 točk. Razlika med obema dirkačema znaša tako 18 točk in prvenstvo je še vedno povsem odprto. Tretje mesto zaseda italijan Marco Bezzecchi, ki ima sedaj 283 zbranih točk, oziroma 63 točk zaostanka za vodilnim.

Piše Gaber Keržišnik: MotoGP, VN Indonezije - Bagnaia z zmago zopet povedel v prvenstvu (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2023

 
Dirkaški teden pred dirko za VN Indonezije se je začel z šokantno vestjo, da si je med treningom z motociklom na znamenitem Rossijevem ranču, italijan Marco Bezzecchi ob padcu zlomil ključnico.  Glede na poškodovanega rojaka Luco Marinija, ki ima še vedno polomljena rebra, se je kar naenkrat zdelo, da je celotna ekipa Mooney VR46 odpotovala v Indonezijo zaman. 

A se je v dveh ali treh dneh vse zopet obrnilo povsem na glavo.  Luka Marini se je odločil, da bo kljub poškodbi reber poizkusil nastopiti na dirki, Bezzecchija pa so takoj operirali in mu sestavili polomljeno ključnico.  Odletel je na Lombok in neprespan prispel na dirkališče le nekaj minut pred začetkom prvega prostega treninga v petek zjutraj.  Upoštevajoč poškodbi sta oba pravzaprav prikazala odlični predstavi s tem, da sta nekaj več sreče imela v soboto na kratki, kot pa v nedeljo na glavni dirki.

Pojdimo lepo po vrsti. Na prostih treningih v petek in soboto se je zdelo, da bosta v indoneziji dominantna oba dirkača Aprilie, ki sta bila izjemno hitra. Aleix Espargaro je z odličnim časom kroga celo podrl rekord steze, tudi Maverick Vinales pa je bil po časih vseskozi tik za njim.  Tudi na sobotnih kvalifikacijah sta oba svoje delo opravila odlično in obe Apriliji uvrstila v prvo štartno vrsto. Maverick Vinales na drugo, Aleix Espargaro pa na tretje štartno mesto. Na veliko presenečenje vseh je prvi štartni položaj nepričakovano osvojil ravno poškodovani Luca Marini z Ducatijem, katerega nastop na dirki je bil kot rečeno, še pred nekaj dnevi pod velikim vprašajem.

Do tega vikenda glavni akter prvenstva Jorge Martin je na kvalifikacijah osvojil šele šesto štartno mesto, svetovni prvak Peco Bagnaia pa je v petek in soboto imel slaba dva dneva in se na kvalifikacijah presenetljivo ni uvrstil niti v hitrejšo kvalifikacijsko skupino in je zato obe dirki minulega dirkaškega vikenda začel daleč zadaj, iz 13. štartnega mesta.

Na sobotni kratki dirki je bil za vse prehiter španec Jorge Martin, ki ni dovolil presenečenj in gladko zmagal. Na precej zahrbtnem in drsečem asfaltu, ki je bil razlog mnogim padcem in zdrsom se je Martin odlično znašel in v cilj pripeljal z dobro sekundo prednosti pred zasledovalci. Martin je z zmago v soboto pokazal, da bo letos Bagnaii res nevaren konkurent v boju za naslov prvaka in da je v drugi polovici letošnje sezone zares odlično razpoložen.

Drugo in tretje mesto sta na presenečenje vseh, v soboto zasedla poškodovana italijana Luca Marini in Marco Bezzecchi in s tem poskrbela za veliko veselje in slavje Rossijevega dirkaškega moštva, kjer si kot rečeno še pred nekaj dnevi takšnega izzida niso mogli zamisliti niti v sanjah.

Slab dan je bil v soboto za prvaka Peca Bagnaio, ki je zaključil na skromnem osmem mestu, enako pa je bil razočaran tudi Marc Marquez, ki je ob štartu dirke držal ritem najhitrejših dirkačev, a je že v začetku dirke storil napako in s padcem zaključil v pesku.

Nič bolje se Marquez ni odrezal niti v nedeljo. Tudi tokrat je želel preveč, ko je ob začetku dirke začutil svojo veliko priložnost in ponovno je prednje kolo izgubilo oprijem. Tudi tokrat je bil padec neizbežen in Marquez, ki je pred dirko tudi uradno potrdil, da se naslednje leto seli v Gresinijevo moštvo na Ducatijev dirkalnik, je v indoneziji ostal brez vseh točk.

Brez točk pa je v nedeljo ostal tudi Jorge Martin.  Odlično je dirkal, vrhunsko štartal in si že v uvodnih metrih dirke prisvojil vodstvo, ki ga je iz kroga v krog le še povečeval. Do 13 kroga dirke je Martin imel že več kot tri sekunde prednosti pred zasledovalci in svoje vodstvo bi lahko le še nadzoroval do konca, a je v 11. ovinku storil napako in padel. 

Dirke je bilo tudi zanj konec in Martin je razočaran obstal ob stezi in le nemo spremljal, kako se je iz 13. štartnega mesta mojstrsko v ospredje prebijal Pecco Bagnaia, ki je prehitel tudi takrat vodilnega Vinalesa in mojstrsko zmagal. Vinales je zaključil na drugem mestu, Fabio Quartararo z Yamaho pa je odpeljal verjetno najboljšo letošnjo dirko in se povzpel na tretjo stopničko zmagovalnega balkona.

Pokazal je, da je bil ob koncu dirke hitrejši tudi od Vinalesa na apriliji, ki je ostal povsem brez gum v zadnjih krogih, a mimo njega mu do konca dirke vseeno ni uspelo priti. Odlično je svojo nalogo opravil  še italijan Fabio DiGiannantonio, ki se konec leta od moštva poslavlja, saj bo sedež na motociklu izpraznil in prepustil prihajajočemu Marcu Marquezu.  Italijan Marco Bezzecchi je zaključil na petem mestu, južnoafričan Brad Binder pa na šestem a je bil kar dvakrat udeležen v grobo vožnjo.

Takoj ob začetku dirke je v desetem ovinku trčil z Luco Marinijem, kar je povzročilo Marinijev padec in odstop, kasneje pa je Binder v ovinku številka dve trčil še z portugalcem Miguelom Olivero in ga poslal s steze v pesek, zakar si je Binder prislužil tudi kazen.

Dirkače razreda MotoGP čaka naslednja preizkušnja že prihodnji konec tedna in sicer na Phillip Islandu v Avstraliji. 

Preberite še: Tudi Skandinavci so »odklopili« Ruse in jih pustili na cedilu

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor