MX PP: Slovo v Slovenj Gradcu

Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu je z osmo dirko, ki je bila v soboto, 16. oktobra v Mislinjski dobravi pri Turiški vasi, za sezono 2010 zaključeno.

18. 10. 2010

Zaradi slabe vremenske napovedi je bila dirka prestavljena iz nedelje na sobotni termin, kar je vplivalo na število tekmovalcev, saj jih je tokrat v desetih kategorijah nastopilo le 118. To je nekoliko manj, kot se jih zbere na dirkah tega prvensta, a je večina zbranih na dobro pripravljeni progi uživala, saj jim je bilo delno sončno vreme zelo naklonjeno.

Člani MK Slovenj Gradec, ki so to dirko pripravili, se s to prireditvijo poslavljajo od organizacije dirk. Med odmorom med obema vožnjama je gledalcem popestril vzdušje Matija Rakovec, večkratni državni prvak v avtokrosu, ki je s svojim dirkalnikom odpeljal nekaj zavojev in dvignil precej prahu.

Kategorija MX Open R1 – 11 tekmovalcev

Po dolgem času se je na dirki za Pokalno prvenstvo Slovenije spet pojavil Toni Mulec (MK Slovenj Gradec), ki je vse zbrane navduševal s svojo atraktivno vožnjo. Na treningu je na domači progi brez težav najhitreje odpeljal kvalifikacijski krog. V prvi vožnji je štartal v prvi skupini in takoj povedel, ter vodstva ni izpustil do cilja. V drugi vožnji mu štart ni uspel in mimo nekaj tekmovalcev se je prebijal dve tretjini časa. Tako je prišel na drugo mesto in pred njim je bil samo še Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice). To je bila prava poslastica za vse zbrane, saj sta tekmovalca vozila en za drugim. V zadnjem krogu je prišlo do odločitve, ko je Mulec švignil mimo Urbasa, ki je do tedaj dobro branil prvo mesto. Mulec je po dirki povedal: »Po dolgem času sem se spet udeležil dirke za Pokalno prvenstvo Slovenije. V letošnjem letu sem večino dirk izpustil zaradi tekem v tujini in zelo sem vesel zmage, še posebej ker je bila na domači progi, kjer sem imel vspodbudo s tribun. V prvi vožnji se povedel takoj po štartu in brez težav zmagal. V drugi vožnji pa sem malce zaspal na štartu in sem imel skozi celo dirko veliko prehitevanja in borbo s Theom Urbasom, ki je vodil. Prav v zadnjem krogu sva se dvakrat izmenjala v vodstvu, kar mi je bilo v velik užitek« Urbas je dosegel drugo mesto, že pred dirko pa je imel zagotovljen naslov pokalnega prvaka za sezono 2010. Na podelitvi je prejel posebno plaketo od Kristjana Fijavža, ki je predstavnik AMD Slovenske Konjice. Tretje mesto je v Slovenj Gradcu odnesel Aleksander Žafran, ki je bil dvakrat tretji v skupnem seštevku pa zaseda drugo mesto. Tretji v skupnem seštevku je prvenstvo končal Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični).

Kategorija MX 125 R1 - 7 tekmovalcev

Tokrat je bil med 125 konkurenco najvišjega ranga najuspešnejši Patrick Kainz (Avstrija), ki je zmagal v prvi vožnji in bil drugi v drugi vožnji. Drugo mesto je zasedel Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični) s četrtim mestom v prvi vožnji in zmago v drugi vožnji. Virant je osvojil tudi letošnji naslov pokalnega prvaka in to za pičle tri točke. Tretje mesto je zasedel Borut Bele (TRK Tajfun šport), ki je bil v prvi vožnji tretji in v drugi četrti, ter s tem zasedel tretje mesto v skupnem seštevku tekmovanja. Vice prvak za leto 2010 pa je postal Dejan Zver (MD Motomirči Monster). V prvi vožnji je drugo mesto osvojil Luka Kutnar (ŠD Kegeljček), v drugo pa padel in končal kot šesti, ter se s tem uvrstil na četrto mesto. Peti je bil s šestim mestom v prvi vožnji in tretjim v drugi vožnji Miha Urbas (AMD Slovenske Konjice), ki je tako v skupnem seštevku prvenstva končal na petem mestu. Četrto mesto zaseda Anej Doplihar (MK Rihemberk).

Kategorija MX Open R2 – 16 tekmovalcev

V tej kategoriji je bil zanimiv pogled na listo prijavljenih. Na njej je sta manjkala vodilni pred to dirko Gregor Mede (AMD Trebnje) in tretje uvrščeni Benjamin Cirnski (AMD Brežice). Eno mesto na štartni rampi pa je na novo zapolnil Sebastjan Bahur (MK Rihemberk), ki je celo sezono tekmoval v kategoriji MX 125 R2. Bahur je ostal pred to dirko brez svojega dirkalnega motorja, saj mu je razneslo agregat. Tako se je s sposojenim 450 kubičnim dirkalnikom podal med močnejšo konkurenco. Na treningu je bil najhitrejši Roman Cerar (AMD Lukovica), ki je bil najbližje naslovu prvaka. Takoj za njim je najhitreje odpeljal krog v Mislinjski dobravi Bahur, tretji čas pa je postavil Uroš Horjak (TRK Tajfun šport). Bahur je v obeh vožnjah opravil s konkurenco tako, kot je to počel že celo sezono v kategoriji MX 125 R2 in brez težav zmagal. Nekaj sekund za njim se je v cilj obakrat pripeljal Cerar, ki je bil v prvih krogih edini konkurent Bahurju. Veliko let starejši Cerar je rutinirano odpeljal dirko na drugem mestu in si s tem rezultatom zagotovil naslov prvaka. Dvakrat je bil na tretjem mestu Bine Špendl (Geodrill racing team). Četrto mesto je osvojil Jure Pečjak (AMD Šentvid pri Stični). Peti pa je bil Uroš Horjak (TRK Tajfun šport), ki si je s tem rezultatom zagotovil naslov Vice prvaka. Tretje mesto v skupnem seštevku pripada Medetu, četrti je Cirnski in peti Pečjak.

Kategorija MX 125 R2 – 21 tekmovalcev

Ob odsotnosti Sebastjana Bahurja, ki je že imel v rokah naslov prvaka še pred dirko v Slovenj Gradcu ni pa imel dirkalnega motocikla za to kategorijo, je bilo odprto prvo mesto za vse ostale tekmovalce. Zanj so se spopadli Rok Mavrič (Motokros društvo Brda), Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team) in Jernej Kuhar (AMD Tolmin), ki so bili najhitrejši na treningu. V boj za zmago se je takoj po štartu vmešal Ciril Podržaj (AMD Šentvid pri Stični), ki se je obakrat najhitreje pripeljal v prvi ovinek, vendar se mu tokrat v nadaljevanju ni vse izšlo po željah in načrtih. V prvi vožnji sta bila takoj za njim na drugem mestu Jesenko Blaž (AMD Škofja Loka) in Erik Rojc (MK Rihemberk), vendar pa sta se že po dveh krogih najbolje znašla Petrič in Kuhar, ki sta prevzela vodstvo. Na tretje mesto se je prebil Andrej Zdovc (AMD Feroda Celje). V dugi vožnji, je Podržaju ugasnil motocikel v prvem ovinku in vodstvo je prevzel Grega Švelc (MK Notranjska), ki je prvo vožnjo zaključil na šestem mestu. V prvem krogu se je na drugem mestu vozil Denis Pestotnik (ŠD HMC Team). Tretje mesto je na začetku druge vožnje pripadlo Alešu Širci (MK Rihemberk), vendar sta Petrič in Kuhar nezadržno prodiralo mimo sotekmovalcev vse do vodstva, ki sta si ga priborila po polovici pretečenega časa. Petrič se je za malenkost hitreje peljal od Kuharja in si zagotovil varno razdaljo, ter tako zmagal in osvojil naslov Vice prvaka te kategorije. Kuhar si je z drugim mestom priboril svoje druge zmagovalne stopničke v letošnji sezoni, s tem pa osvojil četrto mesto v skupnem seštevku prvenstva. Tretje mesto na dirki je osvojil Švelc. Tretje mesto v skupnem seštevku prvenstva pripada Mateju Kimovcu (MK ZAI).

Kategorija MX R3 – 20 tekmovalcev

Tom Kastelic (MK ZAI) se tudi v Slovenj Graški preizkušnji ni pustil presenetiti. Po ne briljantnem štartu je lepo prehitel nekaj fantov, ki so bili v prvih krogih pred njim. Najhitreje sta štartala Aljaž Novak (Motokros klub Boltija) v prvi vožnji in Rudi Hribar (AMD Kranj) v drugi vožnji. Takoj za njima so bili Kastelic, Mitja Žaler (AMD Slovenske Konjice) in Dean Bahur (MK Rihemberk), ki so obakrat prišli na prva tri mesta. Medtem ko je Kastelic malce pobegnil, sta se Bahur in Žaler srčno borila, tokrat pa je imel Bahur več sreče, saj je Žaler obakrat padel in s tem izpadel iz boja za drugo mesto. Končni vrstni red je bil Kastelic, Bahur in Žaler. Četrti je bil Hribar in na petem mestu Uroš Mrak (MK Rihemberk). Tom Kastelic, ki je naslov prvaka osvojil že pred to dirko je z novo zmago premoč samo še potrdil. Naslov Vice prvaka je odnesel Mitja Žaler, tretje mesto pa je pripadlo Urošu Mraku.

Kategorija MX 85 podmladek – 7 tekmovalcev

Nick Škorja (TRK Tajfun šport) se je moral malce potruditi, da je v prvi vožnji prehitel Aneja Branislja (Motosport klub Notranjska), ki je potegnil najhitreje, drugo uvrščenega Davida Gorkiča (GAS Vrtejba), Miho Bubniča (MK Beli Kamen) in Nejca Čuka (GAS Vrtejba). Čuk je padel in zvil belanso, ter končal prav na repu razpredelnice, med peterico pa se je prebil domačin Denis Vačovnik (MK Slovenj Gradec). V drugi vožnji je Škorja potegnil najhitreje, na drugem mestu je vozil Braniselj, ki pa je tokrat padel kar ni v njeovi navadi. Tako je na drugo mesto prišel Gorkič, vendar le za nekaj krogov, saj je Braniselj vozil dovolj hitro, da se je vrnil na drugo mesto. Gorkič je do konca vožnje ostal na tretjem mestu, četrti pa je zaključil Čuk in za njim na petem mestu Bubnič. Skupno zmago je odnesel Nick Škorja, tako kot tudi naslov prvaka. Drugo mesto in naslov podprvaka pripada Aneju Branislju. In tretje mesto na dirki je odnesel tretje uvrščeni v skupnem seštevku, to je David Gorkič. Miha Bubnič, ki je bil v Slovenj Gradcu četrti je v skupnem seštevku peti in četrto uvrščeni iz zadnje dirke prvenstva Denis Vačovnik je po številu točk končal prvenstvo kot peti.

Kategorija MX 85 – 3 tekmovalcev

Jernej Mozetič (ABC Sport klub), Luka Ličen (ABC Sport klub) in Matjaž Kumar (Motokros društvo Brda) so bili tokrat prisotni na dirki. Mozetič je brez težav osvojil prvo mesto. Ličen in Kumar pa sta se zamenjala na drugem in tretjem mestu v posameznih vožnjah, tako da je bil Kumar skupno drugi in Ličen na tretjem mestu. V skupnem seštevku je Jernej Mozetič zbral največ točk in osvojil naslov, Matjaž Kumar je na drugem mestu in Luka Ličen tretji. Četrto mesto je pripadlo Miranu Kovačiču (AMD Trebnje), ki se zaradi bolečin v nogi še ni počutil tako dobro, da bi se dirke udeležil. Peti je v skupnem seštevku Domen race (MK Beli Kamen).

Kategorija MX 65 – 7 tekmovalcev

Luka Milec (Geodrill racing team) in Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) sta tudi ob koncu sezone v tej najmlajši kategoriji pokalnega prvenstva vozila svojo dirko, saj sta še vedno razred zase. Prvo vožnjo je povedel Pancar in Milec ga ni mogel prehiteti. Prav tako je bilo v drugi vožnji, le da sta bila tekmovalca v zamenjanih pozicija. Vodil je Milec in Pancar ni mogel do njega. Tako je zmaga pripadla Luki Milecu, za njim je bil Jan Pancar, ki je odnesel še naslov prvaka in to že pred to dirko, saj Milec zaradi poškodbe ni vozil vseh dirk prvenstva. Boj je bil tudi za tretje mesto in sicer med Jako Završanom (MK ZAI) in Stašo Braniselj (MSK Notranjska). Završan je bil hitrejši v prvi vožnji, ko je končal na tretjem mestu in bil malce počasnejši v dugi vožnji, ko je končal kot četrti. Vseeno je odnesel domov odličje za skupno tretje mesto. Staša Braniselj je bila v prvi vožnji peta, saj je za vsemi našteti zaostala še za Žanom Rijavcem (GAS Vrtejba). V drugi vožnji se je vse izšlo v njeno prid in skozi cilj se je pripeljala na tretjem mestu in zasedla skupno četrto mesto. Tako je osvojila drugo mesto v razvrstitvi prvenstva, tretji je Jaka Završan. Na petem mestu je dirko zaključil Žan Rijavec, šesti je bil Tim Vindiš (MTD Racing team) in sedma je bila Maja Šketelj (MK ZAI).

Kategorija MX Veterani 35 – 19 tekmovalcev

V Slovenj Gradcu smo gledali prevlado bratov Cerar. Boris in Roman Cerar (oba AMD Lukovica) sta prvič nastopila skupaj v veteranski konkurenci. Boris, ki je do sedaj zmagal vse dirke v tej kategoriji, je dobil predse svojega mlajšega brata Romana, ki pa mu poklonil tudi to zmago. In to v obeh vožnjah saj je Roman za malenkost hitrejši. V prvi vožnji je po dobrem štartu Igorja Pancarja (AMD Šentvid pri Stični) prevzel vodstvo Roman Cerar, ki ga je držal vse do zadnjega kroga, ko je spustil predse Borisa. Na tretje mesto se je pripeljal Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport). V drugi vožnji je najbolje štartal spet Pancar in do konca dirke moral priznati premoč bratoma Cerar, ki sta se zvrstila tako kot v prvi vožnji, le da je Boris tokrat vodil celo dirko. Skupno je bil vrstni red sledeč. Boris Cerar, Roman Cerar in Igor Pancar. V skupnem seštevku je Boris Cerar prvak s 100 procentnim izkupičkom točk, na drugem mestu je Igor Pancar in tretji je Alojz Vogrinc. Sledita še Leon Ferš (MTD Racing team) in Stanislav Drobne (HMP Lemberg).

Kategorija MX Veterani 45 – 5 tekmovalcev

Ciril Jeraj (AMD Kranj), Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični), Gorazd Vidic (NIX Semič), Vojko Križan (MK Notranjska) in Škufca Bojan (NIX moro klub Semič) je bilo prisotnih pet veteranov, ki se točkujejo v kategorijo nad 45 let. Boj za prvaka je bil odprt do zadnjega, saj je vodilni v prvenstvu, Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team) manjkal. Tako sta bila samo s točko razlike na štartni rampi Branko Kavšek in Ciril Jeraj. Povedel je Kavšek, a napravil napako, ki jo je Jeraj izkoristil in zmagal v prvi vožnji in s tem prevzel vodstvo za dve točki. V drugi vožnji je Kavšek štartal slabo, a se iz kroga v krog približeval Jeraju. V osmem krogu je bil tik za njim in tako sta odpeljala do cilja. Jeraj je poleg zmage v Slovenj Gradcu, slavil tudi naslov prvaka, Kavšek kot najstarejši tekmovalec pa se je zadovoljil z drugim mestom in naslovom Vice prvaka. Tretje mesto na dirki je pripadlo Vidicu, ki je v skupnem seštevku prvenstva četrti za Hrenom. V drugi vožnji sta najhitreje potegnila Križan in Škufca, ki sta na koncu zasedla, Križan četrto mesto in Škufca peto mesto. Križan je v prvenstveni lestvici na petem mestu, Škufca pa sedmi.

Matjaž Košir