MXGP: bo kazen za Gajserja usodna? (video)

Najboljši motokrosisti sveta se te dni mudijo v italijanski Mantovi, kjer je minuli vikend potekala predzadnja dirka letošnje sezone, ki pa se ni izšla po željah Tima Gajserja.

MXGP: bo kazen za Gajserja usodna? (video) (foto: Bavo Swijgers (HRC)) Bavo Swijgers (HRC)
8. 11. 2021

MX2

Čeprav je v razredu do 250-kubičnih centimetrov, kar se tiče naslova že vse odločeno, pa boj za posamične zmage ostaja neizprosen. Na prvi dirki v Mantovi je največ pokazal Jago Geerts, ki je z drugim in prvim mestom iztržil 47 točk, kar je zadostovalo za zmago. Z istim številom točk se lahko pohvali tudi aktualni svetovni prvak Maxime Renaux, ki pa je moral tokrat premoč zaradi slabše druge vožnje priznati svojemu moštvenemu kolegu.

Jago Geerts je z zmago zmanjšal tudi razliko v skupnem seštevku do Toma Vialla, s katerim se borita za naslov svetovnega podprvaka. Tovarniški voznik KTM-a Vialle se je moral tokrat, tudi zaradi bolečin v stopalu, s katerimi se sooča zaradi padca v Pietramurati, zadovoljiti s tretjim mestom.

Nadvse vzpodbudne vožnje pa je v njemu ne najljubšem terenu pokazal tudi naš predstavnik Jan Pancar. Voznik KTM-a je po šestnajstem mestu v prvi, v drugi s še boljšo vožnjo za las zgrešil deseterico, kar ga je uvrstilo na skupno štirinajsto mesto. Povedano drugače, to pomeni, da je Jan osvojil novih petnajst točk, kar ga dirko pred koncem v skupnem seštevku uvršča na dvajseto mesto, le točko za Bastiana Boegh Damma.

Rezultati:

1.) Jago Geerts (YAM) - 47

2.) Maxime Renaux (YAM) - 47

3.) Tom Vialle (KTM) - 38

4.) Jed Beaton (HUS) - 36

5.) Kay De Wolf (HUS) - 29

Skupni vrstni red:

1.) Maxime Renaux (YAM) - 689

2.) Tom Vialle (KTM) - 570

3.) Jago Geerts (YAM) - 563

4.) Jed Beaton (HUS) - 513

5.) Mattia Guadagnini (KTM) - 512

MXGP

Napetost v elitnem razredu narašča iz dirke v dirko in tudi tokrat je bila tako velika, da bi jo lahko rezali z nožem. V najboljšem izhodišču pred dirko je bil Romain Febvre, ki je z vrhunskimi predstavami v Trentinu, v Mantovo prispel z rdečo številčnico, a sta mu bila tako Gajser, kot tudi Herlings povsem za petami.

Šok že v prvem zavoju

Vsi trije favoriti za naslov si napak na zadnjih dveh dirkah niso smeli privoščiti, saj so jih pred veliko nagrado Lombardije ločevale zgolj tri točke. Na žalost pa je za Slovence sledil šok že v prvem zavoju. Po ne najboljšem startu Gajserja, so ga tekmeci v prvem zavoju izrinili izven steze, zato Makolčanu ni preostalo drugega, kot da preseka zavoj in spusti vodilne predse. Tim je to storil in z borbeno vožnjo v cilj pripeljal kot tretji. Direktor dirke pa se je odločil, da bo zaradi incidenta na startu tovarniškega voznika kaznoval s petimi mesti pribitka, kar je za Gajserja pomenilo osmo mesto in ‘le’ trinajst točk. Na žalost Slovencev, sta njegova rivala v cilj pripeljala kot prvi in drugi, kar je močno povečalo razliko v skupnem seštevku.

Tudi v drugi vožnji so se Herlings, Febvre in Gajser hitro znašli na prvih treh mestih, a je svoje veščine v mivkasti podlagi najbolje unovčil Jeffrey Herlings, ki si je v uvodnih krogih privozil prednost pred konkurenti in nato le še kontroliral dirko. Enak izkupiček točk je imel ob koncu dneva tudi vodilni v prvenstvu Febvre, ki pa se je moral zaradi slabše druge vožnje sprijazniti z drugim mestom.Tretji je tako kot v prvi vožnji v cilj pripeljal Gajser, ki pa se je zaradi kazni v prvi znašel na skupnem četrtem mestu.

Vodilni v prvenstvu tako ostaja Francoz Febvre, ki je pred drugouvrščenim Herlingsom ohranil tri točke prednosti, medtem ko je Gajserju ušel na petnajst točk. Kljub ne najboljšem razpletu za Tima pa v sredo sledi še ena – finalna – dirka, na kateri bo dokončno jasno, kdo si bo prislužil krono najboljšega motokrosista sveta za leto 2021.

Rezultati:

1.) Jeffrey Herlings (KTM) - 47

2.) Romain Febvre (KAW) - 47

3.) Antonio Cairoli (KTM) - 38

4.) Tim Gajser (HON) - 33

5.) Jeremy Seewer (YAM) - 32

Skupni vrstni red:

1.) Romain Febvre (KAW) - 661

2.) Jeffrey Herlings (KTM) - 658

3.) Tim Gajser (HON) - 646

4.) Antonio Cairoli (KTM) - 534

5.) Jorge Prado (KTM) - 532

Utrinke dirke si lahko ogledate v spodnjem videu.