MXGP: Foto in video kako je Tim Gajser postal svetovni prvak!

Motokrosist Tim Gajser je postal svetovni prvak v elitni kategoriji motokrosa, v kategoriji MXGP. Gajser, ki bo osmega septembra dopolnil dvajset let, se je z naslovom svetovnega prvaka okitil že na predzadnji dirki sezone.

MXGP: Foto in video kako je Tim Gajser postal svetovni prvak! (foto: Honda proracing) Honda proracing
5. 9. 2016

Gajser si je privozil drugi startni položaj, boljši je bil le domačin, Američan Eli Tomac, ki je dominiral tudi v obeh vožnjah na dirki. V prvi vožnji je Gajser od starta do cilja vozil na četrtem mestu, njegov največji konkurent, Italijan Antonio Cairoli, pa je z desetega padel na petnajsto mesto in je bil na koncu trinajsti. Tak razplet je Gajserju že po prvi vožnji prinesel naslov svetovnega prvaka, saj je prednost v seštevku svetovnega prvenstva znašala petinsedemdeset točk, natanko toliko, kot je Makolčan potreboval za osvojitev naslova po polovici dirke. Gajser ob prihodu v cilj še ni vedel, da je osvojil prvenstvo. Tega se je zavedel šele, ko so mu povedali, kje je končal Cairoli.

V drugi vožnji je Gajser na startu povedel, Eli Tomac se mu je približeval s hitrimi krogi. Po polovici dirke je Gajser napravil napako in se je popolnoma ustavil, zato je Tomac zapeljal mimo. Gajser je do konca vseeno obdržal drugo mesto, Tomac pa je še enkrat zmagal in postal skupni zmagovalec dirke. Gajser je bil skupno drugi, tretje mesto je osvojil Belgijec Jeremy Van Horebeek. Cairoli je bil v seštevku obeh voženj šele na štirinajstem mestu in pred finalno dirko za Gajserjem zaostaja kar devetdeset točk.

Novopečeni svetovni prvak je po dirki povedal: »Prva vožnja je bila zelo težka, veliko sem razmišljal o prvenstvu. Nisem bil sproščen, kar se je opazilo v sami vožnji. Potem, ko sem po prvi vožnji osvojil naslov svetovnega prvaka, pa je pritisk pred drugo vožnjo izginil. V drugi vožnji sem po napaki izgubil ritem in se nisem boril za zmago, raje sem se zadovoljil z drugim mestom. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi HRC in v ekipi Honda Gariboldi, navijačem, posebno pa seveda moji družini, dekletu in očetu, brez katerega ne bi bil tu, kjer sem.«

Anton Breznik, predsednik Avto-moto zveze Slovenije, je ob Gajserjevem zgodovinskem uspehu povedal: »V AMZS smo izjemno ponosni, hkrati pa počaščeni, da smo del Timove zgodbe o uspehu. Z neizmerno predanostjo, trdim delom in srčnostjo je dokazal, da je na svetovni vrh mogoče ne le poseči, temveč ga tudi osvojiti. Čestitamo tudi njegovi družini in celotni ekipi, ki je vso sezono dihala z njim in ga podpirala. V AMZS se bomo trudili, da bomo vsem našim športnikom, ne le motokrosistom, zagotavljali čim boljše pogoje za delo ter s tem pripomogli, da se bomo takšnih in podobnih uspehov veselili tudi v prihodnje.«

Finalna dirka svetovnega prvenstva MXGP bo prihodnji vikend na prizorišču Glen Helen v ZDA.

PeK

Foto: Honda proracing