MXGP: Po težavnih kvalifikacijah Gajser iz Latvije z novo zmago!

Z zmago je hkrati močno povečal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku.

MXGP: Po težavnih kvalifikacijah Gajser iz Latvije z novo zmago! (foto: Honda, KTM) Honda, KTM
16. 6. 2019

Na današnjo dirko, po kateri se bo sezona MXGP prevesila v drugo polovico so se dirkači odpravili ne daleč stran od zadnje preizukušnje v Rusiji. Deveta dirka sezone se je namreč odvila v Latviji, natančneje v Kegumsu, kjer pa je dirkače pričakala peščena podlaga, kar je naposled prineslo kar nekaj zanimive akcije in padcev že v soboto, podobna slika pa se je nato kazala še v nedeljo, saj je dirka terjala tudi padce nekaterih favoritov, zaradi česar bi prav lahko postala odločilna dirka sezone.

Med žrtvami kvalifikacij je bil tako tudi naš Tim Gajser, ki je po grdem padcu, v katerem je nekoliko poškodoval svoj motor pristal na skromnem 18. mestu. Od tod naprej pa je šlo za našega dirkača vse skupaj le še navzgor. Prvo dirko je namreč končal na šestem mestu, medtem ko je zmago slavil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki pa si je sredi dirke poškodoval zapestje, zaradi česar je bil drugo dirko prisiljen izpustiti.

Druga dirka pa ni prinesla le Herlingsovega odstopa, temveč se je med tistimi, ki niso prišli do konca znašel tudi Italijan, drugouvrščeni v skupnem seštevku, Antonio Cairoli. Ta je namreč kmalu po štartu grdo padel in predčasno zaključil dirko. Gajser se je na drugi strani zanesljivo prebijal proti vrhu in enega za drugim prehiteval nasprotnike; kot zadnji je nekaj krogov pred koncem na vrsto prišel sicer 12. v skupnem seštevku, hkrati pa četrti na prvi dirki, Romain Febvre. Gajser je tako osvojil že svojo peto zmago, s 40 točkami pa si je prvo mesto na dirki za Veliko nagrado Latvije razdelil s Febvrejem in pa Tonusom, ki sta osvojila enako število točk. Ob tem je Gajser prednost v skupnem seštevku povečal že na 33 točk pred Cairolijem.

Precej manj zanimivo pa je bilo na dirki razreda MX2. Na obeh dirkah je namreč slavil dirkač KTM-a, Jorge Prado, pri čemer pa sta se zanj na drugo in tretje mesto obakrat uvrstila Jago Geerts in pa Thomas Kjer Olsen. A če je bila po prvi preizkušnji razlika med trojico s slabimi desetimi sekundami še relativno majhna, pa je Prado v drugo povsem dominiral in dirko zaključil z več kot 16 sekundami prednosti pred zasledovalci.

Sicer pa sta se poleg Gajserja v Latvijo podala še preostala naša dirkača v najvišjih kategorijah motokrosa, Klemen Gerčar in Jan Pancar, ki pa se tokrat nista odrezala najbolje. Gerčar je namreč po 26. in 25. mestu zasedel skupno 30 mesto (ki ne prinaša točk), prav tako pa je s skupno 28. mestom (ter 29. in 26. mestom na posamičnih dirkah) v razredu MX2 brez točk ostal Pancar. Naslednja preizkušnja najboljše motokrosiste čaka že prihodnji teden v nemškem Teutschentalu.