MXGP: stvari se zaostrujejo (video)

Tretjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu za leto 2021 je gostila italijanska Maggiora, kjer je svojo vlogo odigralo tudi vreme. 

MXGP: stvari se zaostrujejo (video) (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
6. 7. 2021

MX2 

Največ upov so domači navijači v razredu MX2 polagali na mladega novinca Mattio Guadagninija, in kot kaže, več kot upravičeno. Tovarniški voznik se ni zlomil pod pritiskom in se z drugim ter prvim mestom povzpel na najvišjo stopničko. Ko je že kazalo, da se dan zanj ne bi mogel izteči bolje pa je v roke dobil še rdečo številčnico, kar pomeni, da je s to zmago postal tudi vodilni v skupnem seštevku. Drugega mesta se je tokrat veselil zmagovalec prejšnje dirke Maxime Renaux, tretji pa je bil lanskoletni svetovni podprvak Jago Geerts

Dobro pa se je v sosednji Italiji odrezal tudi Jan Pancar, ki je s šestnajstim in trinajstim mestom osvojil novih trinajst točk, kar je bilo dovolj za skupno štirinajsto mesto. Z dvema padcema v prvi vožnji in z nekoliko slabšim startom v drugi, si Jan stvari ni olajšal, a je z borbeno vožnjo zopet dokazal, da se lahko kosa tudi z najboljšimi. 

Rezultati:

1.) Mattia Guadagnini (KTM) - 47

2.) Maxime Renaux (YAM) - 37

3.) Jago Geerts (YAM) - 34

4.) Roan Van De Moosdijk (KAW) - 32

5.) Thibault Benistant (YAM) - 32

MXGP

Nekoliko bolj napeto dogajanje za najvišja mesta pa smo lahko spremljali v elitnem razredu, v katerem je tokrat zobe pokazal štirikratni svetovni prvak Jeffrey Herlings. Z nekoliko slabšo prvo vožnjo, v kateri je končal kot šesti, je nato Nizozemec v drugi zbral svoje misli in s prvim mestom osvojil svojo prvo zmago v letošnji sezoni. O izenačenosti voznikov zgovorno priča podatek, da so prvi trije vozniki veliko nagrado Italije zapustili z enakim izkupičkom točk, kar pomeni, da se je za končno razvrstitev upošteval boljši rezultat iz druge vožnje. To je na drugo mesto postavilo Glenna Coldenhoffa, na tretjega pa domačina Antonia Cairolia.

Dan pa se na žalost ni odvil po željah našega šampiona Tima Gajserja, ki se je v obeh vožnjah soočal z nemalo težavami. To se je na rezultatih odrazilo s petim in šestim mestom, kar je ob koncu dneva zadostovalo za skupno sedmo. Z osvojenimi 31 točkami je aktualni svetovni prvak ostal na vrhu razpredelnice skupnega točkovanja, a mu s šestimi točkami razlike za vrat diha Jeffrey Herlings. 

Rezultati:

1.) Jeffrey Herlings (KTM) - 40

2.) Glenn Coldenhoff (YAM) - 40

3.) Antonio Cairoli (KTM) - 40

4.) Jorge Prado (KTM) - 36

5.) Romain Febvre (KAW) - 34