Gajser v obrambo rdeče številke na "svoji" progi. Kdo se bo najslajše smejal po Maggiori?

14. 6. 2024 | STA
Deli

Sezona je na polovici, boj med Gajserjem in Pradom pa izjemno tesen.

Slovenski zvezdnik motokrosa Tim Gajser (Honda) bo na naslednji dirki svetovnega prvenstva v razredu MXGP branil rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku. Obeta se nov tesen boj z branilcem naslova Špancem Jorgejem Pradom (GasGas), ki v seštevku za 27-letnim Štajercem zaostaja le štiri točke.

Gajser in Prado se v vodstvu skupnega seštevka izmenjujeta zadnjih pet tednov, tudi v Maggiori, kjer bo sezona 2024 ravno na polovici, pa se obeta tesen obračun dveh letos najboljših dirkačev. Nazadnje v latvijskem Kegumsu je Gajser za drugo mesto osvojil 44 točk, Prado pa za tretje 39.

Profimedia

Slovenski motokrosist sicer na posamičnih dirkah ni tako uspešen kot Španec, ki je dobil šest dirk, je pa blestel predvsem v kvalifikacijah, kjer letos prav tako delijo točke. Gajser je doslej pri eni zmagi na VN, tako kot poškodovani Latvijec Pauls Jonass in Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM), najboljši z zadnje dirke v Latviji s 45 točkami.

Herlings ima po devetih dirkah 68 točk zaostanka za Gajserjem in je po poškodbi Francoza Romaina Febvra (Kawasaki) pravzaprav edini, ki bi še lahko ogrozil oba vodilna v lovu na naslov prvaka. Na zadnjih štirih dirkah je dosegel celo nekaj več točk od Slovenca ter deset manj od Španca.

V Maggiori sta doslej prav Herlings in Gajser od aktivnih dirkačev dobila po dve veliki nagradi, s tretjo pa bi se zavihtela na vrh večne lestvice na prestižni in priljubljeni italijanski progi.

Profimedia

"Rdeča številka je znova na mojem motorju, kar je vedno dober občutek," je Gajser dejal za spletno stran tovarniškega oddelka Honde. "V Latviji mi je šlo dobro od rok in sijajno bi bilo ta trend nadaljevati v Italiji, kjer sem doslej že nekajkrat zmagal. Vem, da ne bo enostavno, a vsi trdo garamo in dobro sodelujemo. Resnično zaupam v ekipo in naše delo," je dodal petkratni svetovni prvak.

Potem ko je v zadnjih tednih na dirkah večkrat deževalo, Gajser upa, da bo tokrat v Italiji drugače. "Po slabem vremenu na dirkah bi bilo res lepo imeti suh konec tedna. Že zaradi navijačev bi bilo to precej bolje, saj bi jih prišlo še več ob to izjemno stezo," je izpostavil trenutno vodilni v skupnem seštevku.

Profimedia

"Ne delam si utvar, saj je do konca svetovnega prvenstva še cel kup dirk in marsikaj se lahko obrne. Tudi v Maggiori ne bo lahko, čeprav je ta proga zame vsakič nekaj posebnega," pa je še dodal v izjavi za AMZS.

V razredu MXGP bo nastopil tudi drugi slovenski predstavnik med elito Jan Pancar (KTM). Ta je doslej na devetih dirkah zbral 94 točk in zaseda 15. mesto v skupnem seštevku. Prva vožnja med elito bo na sporedu v nedeljo ob 14.15, druga pa ob 17.10. Kvalifikacije bodo v soboto popoldne.

Profimedia

V razredu MX2, vožnji se bosta začeli eno uro pred obema v razredu MXGP, se bo znova preizkusil Jaka Peklaj. Sedemnajstletnik iz Ivančne gorice, ki je član AMD Šentvid pri Stični, bo znova skušal nabrati čim več dragocenih izkušenj v močni mednarodni konkurenci, v kateri vsaka drobna napaka pomeni izgubo nekaj mest. Kakršnakoli točka bi za Peklaja pomenila lep uspeh, je v sporočilu za javnost zapisal AMZS.

V okviru spremljevalnega programa se bosta v razredu EMX 125 preizkusila tudi Lukas Osek in Miha Vrh. Šestnajstletnika, sicer vodilna v domačem državnem prvenstvu v kategoriji MX 125, najprej čakajo zahtevne kvalifikacije, v katerih se bosta morala prebiti med 40 najboljših, ki si bodo privozili mesto na startni rampi v vožnjah za točke evropskega prvenstva.

Po dirki v Maggiori sledita dva tedna premora ter nato odhod v Indonezijo, kjer bosta na sporedu dve dirki v zaporednih koncih tedna v Lomboku.

Preberite še: