Nastran evropski prvak

Uroš Nastran (AMD Sitar racing), je na zadnji dirki evropskega prvenstva v supermotu ubranil naslov vodilnega v razredu open in tako osvojil naslov evropskega prvaka.

1. 12. 2010

Na dirko v Salou (Španija) je petkratni prvak Slovenije prišel z jasnim ciljem ubraniti visok naskok 58 točk, kar mu je uspelo že po prvi vožnji, v kateri je osvojil četrto mesto in jasno je bilo, da je naslov prvaka njegov.

V drugem nastopu je Nastran odpeljal še bolje in dirko končal na tretjem mestu, a z minimalnim zaostankom za zmagovalcem te vožnje. V tem nastopu se je odlično izkazal tudi mladi Luka Pleško (AMK Atom), ki je prvo vožnjo, po padcu v uvodnem krogu, končal kot 13. V drugem nastopu je bil nekaj časa celo na šestem mestu, a kasneje ni mogel slediti hitremu tempu in izgubil dve mesti. Tudi osmo mesto pa je dokaz, da se Pleško razvija v vrhunskega voznika supermota.

V tretjem nastopu je Nastran nastopil povsem sproščeno, saj je bil glavni cilj sezone že dosežen. Po zelo dobrem štartu je takoj prevzel vodstvo, katarega je zadržal vse do konca in tako na najlepši način končal sezono z zmago v zadnji vožnji. Skupno je na današnji dirki osvojil tretje mesto, zmagal je Italijan Fabrizio Bertolini pred rojakom Massimilianom Portirijem. Pleško se je, po doseženem 12. mestu v tretji vožnji, uvrstil na skupno deseto mesto, sezono pa končal na skupnem 12 mestu.

»Zelo sem vesel, da mi je uspelo doseči glavni cilj letošnje sezone, naslov evropskega prvaka. Čeprav je bila prednost pred zadnjo dirko precej visoka, pa nisem želel ničesar tvegati, zato sem prvo vožnjo odpeljal umirjeno, v drugi sem bil tik za nahitrejšo dvojico, zadno vožnjo pa vodil od štarta do cilja. Zahvalil bi se celotni ekipi, mehanikoma, sponzorjem, staršem, punci Andreji, skratka vsem, ki so mi pomagali doseči ta dosežek, « je bil po končani dirki vesel Nastran.

Nastran je tako postal tretji Slovenec, ki se lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka. Prvemu je to uspelo Alešu Hladu leta 2005, leto kasneje pa je uspeh ponovil Beno Štern.

Da je Španija dejansko ena izmed zibelk motociklističnih dirk se je izkazalo tudi tokrat, saj si je dirko ogledalo več tisoč gledalcev, ki so lahko spremljali tudi odločitev o svetovnem prvaku. Potem ko sta v Španijo prišla z enakim točkovnim izkupičkom Francoz Thomas Chareyre in Italijan Davide Gozzini, je zadnji nastop bolje uspel Francozu, ki je tako osvojil naslov svetovnega prvaka.