MXoN 2019: Francozi za las ugnali Italijane, Američani v domačem blatu šele šesti (video)

Letošnja 'olimpijada motokrosa' je s končnimi rezultati presenetila prav ves motokrosistični svet.

8. 10. 2018

Že petič zapored so na najvišjo stopničko stopili Francozi in vsem dokazali, da v ekipi res prevladujeta povezanost in veliko srce tekmovalcev, a je bilo v Red Budu napeto vse do konca tretje vožnje, saj so jim bili za petami Italijani, ki so na koncu zaostali le za dve točki. Izjemno težke razmere pa so očitno ustrezale Nizozemcem, pri katerih sta Jeffrey Herlings in (presenetljivo) Glenn Coldenhoff v obeh vožnjah pometla s konkurenco, a je moral že v prvi vožnji njihov tretji tekmovalec Calvin Vlaanderen odstopiti, saj si je poškodoval oko in posledično izpustil drugo vožnjo. Čeprav so se morali Nizozemci na koncu zadovoljiti s tretjim mestom, so vsem pokazali, da bodo prihodnje leto, ko bo pokal narodov potekal v Assnu, zagotovo favoriti. 

Največje razočaranje pa so bili zagotovo domačini, ki so s šestim mestom v slabo voljo spravili navijače, ki so že pred koncem zadnje vožnje množično zapuščali prizorišče. Glede na rezultate zadnjih nekaj let se lahko vprašamo, ali se bo Američanom v bližnji prihodnosti sploh še uspelo povzpeti na najvišjo stopničko.

Ves šov so Američanom ukradli Ryan Sipes, Kevin Windham in Travis Pastrana, ki so nastopili pod zastavo Portorika. Uvrstili so se v finale A in končali na 19. mestu – pred Švicarji!

Rezultati Pokal narodov 2018

1. Francija (Paulin, Ferrandis, Tixier) - 35 točk
2. Italija (Cairoli, Lupino, Cervellin) - 37 točk
3. Nizozemska (Coldenhoff, Herlings, Vlaandren) - 41 točk
4. Avstralija (Lawrence, Evans, Gibbs) - 48 točk
5. Velika Britanija (Watson, Anstie, Searle) - 48 točk
6. ZDA (Tomac, Barcia, Plessinger) - 49 točk
7. Belgija (Desalle, Van Horebeek, Geerts) - 53 točk
8. Španija (Prado, Butron, Campano) - 63 točk
9. Estonija (Kullas, Leok, Roosiorg) - 71 točk
10. Nemčija (Nagl, Roczen, Jacobi) - 78 točk