Polfinale EP v Speedwayu to soboto

Avto Moto Touring Klub iz Ljubljane bo v soboto, 19. junija, na štadionu Ilirije v Zgornji Šiški v Ljubljani gostil največjo letošnjo speedway prireditev v Ljubljani - polfinale evropskega prvenstva. Za uvrstitev v veliki finale se bo potegoval tudi najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar.

18. 6. 2010

Za najuspešnejši speedway klub v Sloveniji je ta dirka vrhunec letošnje sezone, s katero bo skušal nadaljevati tradicijo uspešno organiziranih dirk na svetovnem in evropskem nivoju. Tokrat se bo v Ljubljani zbralo 18 voznikov iz devetih držav, ki se bodo borili za le pet prostih mest, ki vodijo v finale evropskega članskega prvenstva 4. septembra v Poljskem Tarnowu. Za dodaten motiv nastopajočim bo poskrbelo tudi dejstvo, da se letos potegujejo za jubilejni deseti naslov najboljšega na evropski celini.

Med glavnimi favoriti za zmago na sobotni dirki sta predvsem dva voznika, ki sta zelo dobro znana slovenskim privržencem speedwaya in ki sta že okusila slast evropskega zlata. Najboljši slovenski speedwayist vseh časov Matej Žagar se je na evropski tron povzpel v letih 2004 in 2008, Hrvat Jurica Pavlic pa je bil najboljši leta 2007.

Žagar je tudi sicer najtrofejnejši med nastopajočimi v Ljubljani. Poleg dveh naslovov evropskega članskega prvaka se lahko pohvali še z mladinskim evropskim naslovom, bronom z mladinskega svetovnega prvenstva in osmimi naslovi slovenskega prvaka. Pavlic ima po drugi strani v svoji zbirki sedem naslovov hrvaškega prvaka, po en članski in mladinski evropski naslov in srebro z mladinskega svetovnega prvenstva.

Izmed preostalih voznikov je bil zlatu v evropskem prvenstvu najbližje izkušeni Poljak Sebastian Ulamek, ki je tako Žagarju kot Pavlicu že delal družbo na zmagovalnih stopničkah. V letih 2007 in 2008 je bil namreč drugi. Ulameka med favorite uvršča tudi dejstvo, da je bil kar trikrat že v družbi najboljših voznikov na svetu. Najboljši rezultat v Grand Prix seriji mu je uspel lani, ko je zasedel 12. mesto na svetu.

Med favoriti za napredovanje omenimo še izjemno talentiranega Čeha Mateja Kusa, ki je letos dobil priložnost na dirki za VN Češke v Pragi. Ne gre pozabiti niti preostale trojice Poljakov na čelu z Robertom Miskowiakom, mladinskim svetovnim prvakom iz leta 2004. Precej možnosti za napredovanje ima tudi vedno nepredvidljivi Rus Alexex Karchenko, skandinavski speedway pa bo zastopal Danes Claus Vissing.

Svojo priložnost za vidnejši rezultat bo v soboto iskal tudi drugi član AMTK Ljubljana Aleš Kraljič. Trenutno tretje uvrščeni v slovenskem prvenstvu je dobro formo potrdil minuli vikend na kvalifikacijski dirki za GP serijo, na domačem štadionu pa se bo skušal prikazati v najboljši luči.

Na svojo priložnost v primeru poškodb ali napak preostalih voznikov bosta v vlogi rezerv čakala še dva slovenska voznika, oba člana AMD Krško, Samo Kukovica in Matija Duh.

Dirka se bo s predstavitvijo nastopajočih pričela ob 16. uri, trening pa bo že ob 11. uri.

Celoten časovni plan:

* odprtje štadiona: 7:30

* tehnični pregled za trening: 8:00 - 10:15

* trening: 11:00 - 13:00

* tehnični pregled za dirko: 13:00 - 14:55

* razgovor z vozniki: 15:30

* predstavitev voznikov: 16:00

* štart prve vožnje: 16:20

Štartna lista:

1 Robert Miskowiak POL

2 Matej Žagar SLO

3 Guglielmo Franchetti ITA

4 Dino Kovačić HRV

5 Szymon Kielbasa POL

6 Jurica Pavlic HRV

7 Manuel Hauzinger AVT

8 Rafal Trojanowski POL

9 Aleš Kraljič SLO

10 Claus Vissing DAN

11 Alexey Karchenko RUS

12 Roberto Haupt NEM

13 Lukas Simon AVT

14 Tobias Busch NEM

15 Matej Kus ČEŠ

16 Sebastian Ulamek POL

17 Samo Kukovica SLO

18 Matija Duh SLO