Skubic odličen 4. v Daytoni!

Boštjan Skubic je po dobrem nastopu na kvalifikacijah poskrbel za senzacijo v Daytoni, saj je osvojil 4. mesto.

Skubic odličen 4. v Daytoni! (foto: Bor Dobrin) Bor Dobrin
15. 3. 2015

Skubic je sodeloval na eni najtežjih motociklistišnih preizkušenj na svetu, na legendarni dirki 200 milj Daytone. Avtomobilistična dirka na znamenitem dirkašem ovalu, kjer dirkajo v seriji NASCAR, je z dogodkom 500 milj Daytone drugi najbolj gledan ameriški športni dogodek (takoj za finalno tekmo ameriškega nogometa imenovano super bowl) in eden izmed najbolj gledanih športnih dogodkov na svetu. Motociklistična različica te dirke pa je nekoliko manj odmevna, a še vedno velja za eno najstarejših dirk na svetu, saj je imela letošnja dirka že 74. ponovitev.

S slovensko ekipo, ki je letos štela 10 članov, je Skubic že na včerajšnjih kvalifikacijah nakazal, da meri visoko, saj je dan zaključil z osvojenim 10. štartnim mestom.

57 krogov in 200 milj (320 km) dolga dirka se je začela v hudi vročini, ki je predstavljala težavo tako za dirkače kot za tehniko. Skubic je dirko začel v vodilni skupini in se v uvodnih krogih vozil skupaj z najhitrejšimi. V 12. krogu dirke je za nekaj časa celo prevzel vodstvo. Preko 3 ure trajajoča dirka je bila štirikrat prekinjena z rdečo zastavo bodisi zaradi težav na stezi ali padcev dirkačev. Skubic se je ves čas boril za sam vrh, na koncu pa je dirko končal na 4. mestu.

Izmed 53 dirkačev, ki so začeli letošnjo Daytono jih je bilo na koncu uvrščenih 47. Zmagovalec dirke je postal američan Danny Eslick, ki je dirko dobil tudi lani. Drugo mesto je pripadlo nekdanjemu ameriškemu prvaku v seriji superbike, Joshu Herrinu, ki je lani nastopal na svetovnem motociklističnem prvenstvu v seriji Moto 2, tretji tik pred Skubicem, pa je bil američan Geoff May.

"Izjemno sem vesel tega uspeha. Po 15 letih nastopov v Daytoni sem tukaj že eden izmed tistih z najdaljšim stažem. Na dirkališču nas sedaj že vsi poznajo in simpatizirajo z nami, saj vedo, da prihajamo od daleč in da smo vedno omejeni z opremo in logistiko. 4. mesto je običajno nehvaležno, saj smo za las ostali brez stopničk in velikega pokala, kar bi bilo sploh sanjsko, ampak tudi tega rezultata sem neskončno vesel in bi pred dirko takoj podpisal zanj. Preveč je namreč še spominov na minula leta, ko nam ni šlo vse po načrtih in so bili rezultati slabši od pričakovanih ali pa smo nekajkrat celo odstopili," je bil s 4. mestom zadovoljen Skubic.