Supermoto SP: Prva slovenska zmaga

Zgodilo se je to, kar se je še lani zdelo nedosegljivo. Aleš Hlad je stopil na najvišjo, zmagovalno stopničko po končani zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v supermotu in kot prvi Slovenec obrnil list v zgodovini motošporta.

23. 11. 2006

Prvenstvo je v najmočnejšem razredu S1 (motorji nad 450 cm3) sicer že tri dirke pred koncem dobil Nemec Bernd Hiemer, ki je edini KTM-ov voznik s polno tovarniško podporo in prava zvezda tega zanimivega športa. Še kako svež je spomin na pogovor z Alešem pred prvo dirko sezone, ko je dejal, da bo zelo zadovoljen z uvrstitvami do desetega mesta, ne bo pa presenečen, če mu bi ob kakšni zares dobri odpeljani dirki in z malo sreče uspelo priti na stopničke.

Zmaga? Ah, ta je namenjena tovarniškim voznikom, Italijanom, Francozom, Nemcem, Belgijcem, skratka dirkačem, za katerimi stojijo bogati sponzorji in veliki narodi (najboljši dobijo po 200.000 evrov na sezono). A je vedno zabavni mladenič iz Ljubljane pokazal, da nadarjenost in pridnost še vedno lahko obrodita sadove.

Le malo ljudi ve, da je Aleš vso lansko zimo zagrizeno treniral motokros in nabiral kondicijo ter bil pred prvo dirko v motokrosistični formi povsem na ravni naših najboljših. Po prvi dirki, ko je presenetil in se vozil v ospredju tik za prvimi tremi, je postalo jasno, da njegove izjave niso bile sanjarjenje. Svojo besedo je zanj za-stavil tudi Slavc Trstenjak, vodja razvojnega oddelka pri Akrapoviču, in Alešu s tem pomagal do nekaterih dirkaških kosov, ki odbrusijo še kakšno desetinko sekunde na krog.

Prvenstvo je tako končal na šestem mestu, kar je odlično za lanskega evropskega prvaka. Drugo leto ostaja v razredu S1, zelo verjetno pa bo delal družbo legendarnemu Thierryju Van Den Boschu, ki je letos z Aprilio slavil v kategoriji S2 (do 450 cm3). Aleš za zdaj ostaja v isti italijanski ekipi in na motociklu KTM, pred njim pa bo v prihodnjem mesecu obdobje trdega pogajanja za dobro pogodbo. O tem, ali bo sedel na KTM-u, Husqvarni, Aprilii ali Yamahi, vas bomo seveda takoj obvestili. Vsekakor pa se drugo leto ne bo ponovila osramotitev iz Grčije, kjer organizator ni imel slovenske himne. Hlad namreč pričakuje redne uvrstitve med prvih pet, ali bo vmes tudi zmaga, pa bo pokazal čas.

Peter Kavčič