Preživljanje karantene s trikratnim svetovnim prvakomTim Gajser trenira doma (video)

Čeprav nas do naslednje dirke svetovnega prvenstva v motokrosu ločijo še skoraj trije meseci, dirkači ta čas intenzivno izkoriščajo za trening kondicijske pripravljenosti.

Tim Gajser trenira doma (video) (foto: Bavo Swijgers (HRC)) Bavo Swijgers (HRC)
17. 4. 2020

Mednje seveda spada tudi trikratni svetovni prvak Tim Gajser, ki že tako ali tako sodi med kondicijsko najbolj pripravljene voznike v karavani. V spodnjem videu skupaj s fizioterapevtom Hondine tovarniške ekipe, Filippom Camaschello, pokažeta nekaj vaj, ki niso primerne zgolj za motokrosiste, temveč za vse motoriste. Situacija, v kateri smo se znašli zaradi koronavirusa, pa za domačo vadbo ne bi mogla biti bolj primerna, kar v videu izpostavi tudi Tim.

Kako trenutno potekajo tvoji treningi?

Z izjemo treningov na motociklu vse poteka normalno. Doma imam fitnes, tako da lahko vaje za moč in kondicijo opravljam doma, a zaradi ukrepov na motociklu nisem bil že več kot dva tedna. Močno upam, da nam bo kar se da hitro uspelo prebroditi te težke čase ter da se stvari zopet normalizirajo.  

Kako pogosto treniraš?

Trenirati poskušam tako kot prej, kar pomeni, da vsak dan naredim dva treninga. Sledim načrtu, ki ga imam, pa čeprav sem ga moral zaradi nastale situacije nekoliko prilagoditi. Stvari malo otežuje dejstvo, da nihče točno ne ve, kdaj bomo zopet začeli dirkati, a ko se bo to zgodilo, želim biti pripravljen. 

Nam lahko opišeš svoj teden? 

Trenutno veliko pozornosti namenim teku in kolesarjenju, prav tako pa veliko časa preživim tudi v fitnesu. V normalnih okoliščinah bi moj teden vseboval še dva treninga na motociklu, po navadi sta to torek in četrtek, v petek pa se tako ali tako že odpravim na dirko. Torej na motociklu običajno preživim štiri dni na teden, medtem ko preostale dni treniram na 'suho'. 

Poleg treningov je pomembna tudi regeneracija, kajne?

Res je, regeneracija je sploh za nas motokrosiste izjemno pomembna, saj imamo na leto več kot 20 dirk, kar med sezono pomeni, da je skoraj vsak vikend dirkaško obarvan. Dirka te izjemno izmuči, tako fizično kot tudi psihično, zato je ključnega pomena, da čas po dirki s ponedeljkom vred izkoristiš za regeneracijo ter se tako v nov teden podaš pripravljen in ne preutrujen. Pomembno je tudi, da znaš prisluhniti svojemu telesu ter se ob preveliki utrujenosti ne siliš v dodaten napor, saj ima to lahko negativne posledice. Res pa je, da je idealno ravnotežje med treningi in regeneracijo težko najti.

Z motokrosom se profesionalno ukvarjaš že od malih nog. Kako zdaj dojemaš ta šport? Uživaš v tem, kar počneš, ali na to gledaš bolj kot na službo?

V motokrosu zelo uživam, kar se mi zdi tudi daleč najpomembneje. Sem mnenja, da če nekaj delaš z ljubeznijo in si s srcem pri stvari, to postane veliko lažje opravilo. V motokros sem se zaljubil, še preden sem dopolnil starost treh let, in ta ljubezen se je skozi leta le še okrepila. Na to ne gledam kot na službo, saj se ob vsem skupaj neizmerno zabavam, za kar sem tudi izjemno hvaležen. Veliko k temu pripomorejo tudi vsi navijači, ki dirke in motokros na splošno dvignejo na povsem novo raven. Prav navijači pa so tudi eden izmed razlogov, da se vnovičnega začetka sezone še bolj veselim. 

Glede na to, da ukrepe lahko upoštevajo vrhunski športniki s Timom Gajserjem na čelu, jih lahko upoštevamo tudi vsi bolj rekreativni motoristi. Ta čas lahko, tako kot Tim, izkoristimo za 'nabiranje kondicije' ter s tem naredimo nekaj dobrega zase in tudi za vse preostale državljane. Dejstvo pa je, da bo vožnja z motociklom, ko se vse skupaj umiri, še toliko slajša, zato zdržimo in ostanimo doma.


Vir: HRC