To bo najtežji Dakar v Savdski Arabiji, z močnim orožjem letos tudi Slovenci

Slovita vzdržljivostna preizkušnja reli Dakar bo letos ob svoji 45. izdaji potekala prek večjega števila sipin in bo najtežja, odkar od leta 2020 poteka v Savdski Arabiji, so organizatorji zapisali v izjavi za javnost. Tekmovalno bodo morali dirkači poleg ostalih navigacijskih preprek premagati 4700 km hitrostnih preizkušenj.

To bo najtežji Dakar v Savdski Arabiji, z močnim orožjem letos tudi Slovenci (foto: A.S.O.) A.S.O.
1. 12. 2022

Reli Dakar se bo začel ob Rdečem morju s krajšim prologom 31. decembra, končal pa 15. januarja. Na sporedu bo 15 tekmovalnih dni, ki bodo dirkače, peljali po skupno 8549 km raznolikih peščenih trasah. V druščini bosta letos znova tudi kar dva motociklista. Veteranu na dirki, Simonu Marčiču, ki na Dakar odhaja že devetič  se bo namreč pridružil tudi novinec na dirki, ki pa je v pripravljalnem obdobju prikazal več obetavnih predstav, Toni Mulec.

Mulec se bo na Dakar podal s pomočjo ekipe HT Rally Raid Husqvarna, s številko 53 (Marčič nosi številko 50) pa se bo na dirko zadnji dan novega leta podal za Matthiasom Walknerjem. Ob tem je pričakovati, da se bo v najboljšem primeru ob koncu dirke boril za mesta med prvih 20. Med motociklisti sicer letos prvič ne bo nastopala Yamaha, ki se je za izstop odločila po klavrni predstavi vseh dirkačev na lanski dirki.

Dirkači, skupaj je za zdaj prijavljenih 455 posadk oziroma 865 dirkačev in kopilotov, bodo pustolovščino po Savdski Arabiji začeli 200 km zahodno od Medine.

Edini prosti dan bo 9. januarja v Rijadu, nato pa se bo karavana podala v vzhodno provinco, kjer bo med številnimi sipinami na sporedu tudi najdaljša hitrostna preizkušnja. Konec Dakarja bo 15. januarja na obalah v okolici Damama, ki pa bržčas ne bo vplival na razmerja med najboljšimi.

Med motoristi bo naslov branil Britanec Sam Sunderland z GasGasom, med avtomobilisti je lani slavil Katarec Naser al-Atijah s Toyoto.

Reli Dakar je od prve izdaje do leta 2007 večinoma potekal po afriških brezpotjih, nato pa je v naslednjih 11 izdajah organizacijo prevzela Južna Amerika. Od leta 2020 pa je dom Dakarja Savdska Arabija, kar je povzročilo številne kritike na področju človekovih pravic.