Vrhunski športnik zapušča Slovenijo

Aleš Hlad, edini Slovenec, ki je doslej zmagal na motoristični dirki za svetovno prvenstvo (Grand Prix lani v razredu Supermoto S1 v Atenah), je sprejel ponudbo bolgarske motoristične zveze (Bolgarian Motorcycle Federation, www.bfm.bg), ki mu je ponudila podporo pri razvoju potenciala v njegovi športni panogi in karieri. S tem je Slovenija izgubila najvidnejšega predstavnika v cestnem motorističnem športu.

26. 2. 2007

Lani je bil v skupni razvrstitvi v prvenstvu Supermoto S1 na šestem mestu, čeprav je v prvenstvu na tako visokem nivoju sodeloval prvo sezono in je imela ekipa med letom tudi nekaj tehničnih težav. Pred tem je v letu 2005 dosegel naslov evropskega prvaka, pred tem pa je tri leta zapored zmagal v italijanskem regionalnem prvenstvu Triveneto.

Hlada je v Bolgariji sprejel minister za notranje zadeve Rumen Petkov, ki je tudi predsednik komiteja za organizacijo motorističnih prireditev, ter predsednik bolgarske motoristične zveze Bogdan Nikolov. Alešev prihod in dogodek na nacionalnem stadionu Vassil Levski je v Bolgariji pokrivalo 9 televizijski postaj, tri radijske postaje, 11 časnikov in 5 novičarskih agencij ter 3 specializirane revije.

Minister Rumen Petkov: “V veliko čast mi je, da lahko predam licence Alešu Hladu – upam, da bo prispeval tudi k razvoju naših dirkačev. Upam tudi, da bom na stopničkah dirke v Plevnu (Bolgarija) videl bolgarsko zastavo. Dogodek se bo odvijal 20. maja na novem dirkališču Dolna Mitropolia.”

Bolgarija, ki sicer – za razliko od alpskih “smučarskih” držav – veliko vlaga tudi v sodobne športne panoge (supermoto, motokros, …), se je zavezala Aleša Hlada podpirati vsaj tri leta na najvišjem nivoju. Seveda bo deležen tudi bolgarske tekmovalne licence, Bolgarijo pa bo predstavljal tudi na svetovnem pokalu narodov.

Koliko Bolgarija vlaga v motošport se vidi tudi po tem, da so bili v letu 2006 izbrani kot najboljši organizator motokrosistične dirke za svetovno prvenstvo v letu 2006.

Aleš Hlad že tretje leto zapored dirka za italijansko ekipo Franca Molla MOTORACING Team (http://www.motoracingsupermotard.it).

Rezultati lanske sezone in tudi rezultat z zmage so vidni na spletni strani www.supermotos1.com, www.hlad96.com, www.motoracingsupermotard.it.